S101 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S101
Begin Rotterdam (Vondelingenweg)
Einde Rotterdam (Maastunnelplein)
Lengte 9 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Vondelingenweg

Groenedijk


Willem Barentszstraat

Abel Tasmanstraat / Marco Polostraat

Marco Polostraat

Columbusstraat

Abel Tasmanstraat / Columbusstraat


Reeweg

Aansluiting Rotterdam-Heijplaat

Antoine Bodaanweg

Waalhavenweg


Waalhaven-Zuidzijde

Smirnoffweg

Van Riemsdijkweg

Van Maasdijkweg

Geyssendorfferweg

Anthony Fokkerweg

Pottumstraat


Waalhaven Oostzijde

Albert Plesmanweg / Korperweg

Opijnenstraat

Drutenstraat

Pannerdenstraat

Nijmegenstraat

Kesterenstraat


Doklaan

Waalhaven Noordzijde / Rietdijk

Sluisjesdijk

Wolphaertsbocht

Charloisse Hoofd

Ponsenpad

Maastunnelplein / Brielselaan

De stadsroute S101 is een stadsroute van Rotterdam en loopt van de Vondelingenweg nabij de Waalhaven tot het Maastunnelplein. Verhoudingsgewijs rijdt hier veel vrachtverkeer.

Routebeschrijving

Deze weg begint als de Groenedijk op de Vondelingenweg. De weg gaat dan als 2+2 over het in de zomer van 2013 verbrede Groenedijkviaduct over de A15. De weg gaat als 1+1 over in de Willem Barentzstraat en komt dan in de bebouwde kom van Rotterdam, echter wel in de gemeente Albrandswaard. Dit industrieterrein is ook bekend als Distripark Waalhaven. Vanaf hier wordt de weg weer 2x2. Na een aantal gelijkvloerse kruispunten verlaat de weg weer de bebouwde kom en klimt de weg op tot hij overgaat in de Reeweg. Op het Reewegviaduct ligt de aansluiting Rotterdam-Heijplaat waar het mogelijk is om de A15 op te rijden, zowel richting Europoort als richting Ridderkerk.

Na het viaduct loopt de weg weer naar beneden de bebouwde kom van Rotterdam in, nu wel binnen de gemeente Rotterdam. Het eerste grote kruispunt dat er dan is, is op de plek waar de Reeweg overgaat in de Waalhaven Zuidzijde, en verkeer via de Waalhavenweg naar de Rotterdamse wijk Heijplaat kan rijden.

De Waalhaven Zuidzijde loopt dan in oostelijke richting langs de Waalhaven (aan de noordelijke kant) en langs een industriegebied (langs de zuidelijke kant) waar nog een aantal gelijkvloerse kruispunten zit teneinde het industrieterrein te ontsluiten. De weg komt dan aan op het kruispunt met de Albert Plesmanweg, Korperweg en de, in noordelijke richting lopende, Waalhaven Oostzijde. De S101 loopt vanaf daar via de Waalhaven Oostzijde als 1+1-weg.

De S101 loopt dan parallel aan een goederenspoor langs de Waalhaven die aan de westzijde ligt. Aan die westzijde is een aantal kades waarvan de wegen de S101 gelijkvloers kruisen. Aan de andere kant van het spoor ligt de Rotterdamse wijk Wielewaal, iets verderop Oud-Charlois. Op het moment dat de Waalhaven Oostzijde overgaat in de Doklaan wordt de S101 weer een 2x2-weg. De weg loopt nu meer in de buurt van de bebouwing. De weg loopt om Oud-Charlois in en komt uiteindelijk uit ter hoogte van de tunnelingang van de Maastunnel. De weg loopt vanaf hier als 2+1-weg (2 rijstroken richting Maastunnelplein) parallel aan die weg, om dan te eindigen op het Maastunnelplein. Vanaf hier kan men de S102 (Dorpsweg), de S103 (Pleinweg of Maastunnel) of de S120 (Brielselaan) nemen.

Geschiedenis

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Van de S101 zijn verkeersintensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Reeweg 23.000
Waalhaven-Zuidzijde 13.000
Waalhaven-Oostzijde 17.000
Doklaan 12.000

Referenties


Stadsroutes van Rotterdam