S102 (Almere)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S102.svg
Blank.png
S102
Begin Hogering - S101
Einde Almere-Haven
Lengte ca. 6 km
Stadsroutes in Nederland
Route

VRI zwart.svg NLN702.svg → A6


Paralleldreef

VRI zwart.svg Havendreef -> Aansluiting Almere-Stedenwijk

VRI zwart.svg Aansluiting Almere-Haven NLA006.svg Amsterdam; Lelystad


Noorderdreef

VRI zwart.svg Lindengouw / De Steiger

VRI zwart.svg Overgouw / De Marken

Rotonde.svg Westerdreef


Oosterdreef

Rotonde.svg Voorstraat

Rotonde.svg Rozenwerf / De Marken

Junction.svg Sportpark De Marken

Junction.svg Jaagmeent

Rotonde.svg Achterwerf

-> Almere-Haven

De stadsroute S102 was een stadsroute van de gemeente Almere in de provincie Flevoland. De route verbond de snelweg A6 met het stadsdeel Almere-Haven. De S102 was circa 6 kilometer lang.

Routebeschrijving

De route startte op een geregelde kruising met de Hogering, die tevens het wegnummer N702 heeft. Deze kruising sloot direct aan op de A6 via de voormalige aansluiting Almere Stad-West, het huidige knooppunt Gooimeer. De S102 liep vervolgens in noordelijke richting parallel aan de A6 over de Paralleldreef. De enige kruising in deze weg volgde halverwege met de Havendreef, die o.a. de Literatuurwijk ontsluit. De Parallelweg eindigde tenslotte bij de kruising met de aansluiting Almere-Haven, waar wederom de A6 bereikt kan worden. De S102 ging hierna verder over de Noorderdreef, die maakt een scherpe bocht onder de A6 door in oostelijke richting. De route voert hier door het stadsdeel Almere-Haven. Na de rotonde met de Westerdreef gaat de Noorderdreef over in de Oosterdreef voor het laatste deel van de stadsroute. Bij de rotonde met de Voorstraat stond de laatste wegwijzer met het wegnummer S102 in oostelijke richting, in westelijke richting was dit de eerste aanduiding. Op diverse kaarten werd de route aangeduid tot de Sluisbrug in Almere-Haven-Centrum.

Kenmerken en Geschiedenis

De Paralleldreef dankt zijn naam aan het feit dat deze parallel loopt aan de A6, de overige wegen zijn vernoemd naar de windrichtingen. "Dreef" is een agrarische term en afkomstig van het drijven van vee van de boerderij naar het weiland. De wegen zijn vanaf halverwege jaren 70 tot begin jaren 80 aangelegd. Almere-Haven is het oudste deel van Almere, de eerste woningen werden in 1976 opgeleverd. De Noorder en Oosterdreef zijn toen aangelegd. De Paralleldreef is vermoedelijk gelijk aangelegd met de A6 waarvan het deel langs Almere-Poort en Almere-Haven in 1981 werd opengesteld. De Paralleldreef was uitgevoerd met 1x2 rijstroken en had een maximumsnelheid van 80 km/u. De Noorderdreef heeft 2x2 rijstroken en de Oosterdreef heeft 2x2 rijstroken tot aan de kruising met de Jaagmeent. Op de Noorder- en Oosterdreef geldt 50 km/u als maximumsnelheid.

In het kader van het Schiphol-Amsterdam-Almere-project wordt de A6 langs Almere verbreed. De Paralleldreef moest voor het grootste deel verdwijnen in verband met de aan te leggen parallelstructuur van de A6 en de aanleg van de aansluiting Almere-Stedenwijk. De Paralleldreef, tussen de Hogering en de Havendreef, is inmiddels verdwenen.

De gemeente Almere heeft besloten de stadsroutes op te heffen. Eind 2015 is als eerste de S103 van de borden verdwenen. Als gevolg van het opruimen van het eerste gedeelte van de Paralleldreef is de S102 daar ook verdwenen.

Weggebruik

Referenties


Stadsroutes van Almere

S101.svg S102.svg S103.svg S104.svg S105.svg S106.svg