S102 (Nijmegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s102
Begin Quackplein
Einde Industrieplein (S100)
Lengte 2 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Tunnelweg

Stationstunnel

Marialaan / Tweede Oude Heselaan


Marialaan

Waterstraat / Voorstadslaan


Industrieweg

Industrieplein

De S102 in Nijmegen, is een stadsroute die het centrum van Nijmegen verbindt met de S100 en S101. De weg heeft een lengte van 2 kilometer.

Routebeschrijving

De S102 begint op het Quackplein, waar de weg aftakt van de S101. De weg loopt vervolgens in westelijke richting over de Tunnelweg. Er volgt een 211 meter lange tunnel onder het station. De weg heeft hier 2x2 rijstroken. Na de tunnel volgt een complexe kruising met de Marialaan, Tweede Oude Heselaan, Koninginnelaan en Krayenhofflaan. De S102 buigt hier schuin af naar de Marialaan. Na ruim 600 meter volgt een rotonde met de Voorstadslaan en Waterstraat. De weg gaat daarna over in de Industrieweg en eindigt op het Industrieplein, waar de weg aansluit op de S100.

Kenmerken en Geschiedenis per straat[1]

Tunnelweg

Deze weg is vernoemd naar de tunnel in de weg. De weg is geopend in 1966 samen met de opening van de tunnel onder het station en heeft 2x2 rijstroken.

Marialaan

Vernoemd naar Zuster Maria, Overste der Zustersscholen aan de Krayenhofflaan.

Industrieweg

Deze weg loopt naar en door het industrieterrein en is daarnaar vernoemd. De weg had oorspronkelijk deels 2x2 rijstroken. Stadinwaarts was deze al in de jaren 90 van de vorige eeuw versmald en voorzien van een busbaan. In 2012 is de rijbaan staduitwaarts versmald en voorzien van een busbaan. Het aansluitende Industrieplein is tegelijkertijd omgebouwd van een ongeregeld verkeersplein naar een verkeersplein met doorsteek en geregeld middels een VRI. Ten westen van het Industrieplein gaat de weg over in de Van Heemstraweg naar Beuningen.

Referenties

  1. http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/ Stratenlijst gemeente Nijmegen
Stadsroutes van Nijmegen