S103 (Almere)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S103.svg
Blank.png
S103
Begin Hogering - S101
Einde A6, N305
Lengte circa 5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

VRI zwart.svg S101.svg -> Almere Poort; Oostvaardersplassen


Markerdreef

VRI zwart.svg IJsselmeerweg

VRI zwart.svg Mosweg / Markerkant

VRI zwart.svg Spoordreef / Randstaddreef


Randstaddreef

Rotonde.svg Churchillweg / Rijnweg

Rotonde.svg Landdrostdreef

Rotonde.svg Charlie Chaplinweg / Randstad

Rotonde.svg Vrijheidsdreef / Veluwedreef


Veluwedreef

VRI zwart.svg Cinemadreef / Parkwijklaan

VRI zwart.svg David Nivenweg / Boomgaardweg

VRI zwart.svg Romy Schneiderweg / Pereboomweg

VRI zwart.svg Bunuellaan / Hagevoortdreef

VRI zwart.svg Jaques Tatilaan / Valetaweg

VRI zwart.svg Hitchcocklaan / Isadora Duncanweg

VRI zwart.svg Veluwezoom / Palmpolstraat

VRI zwart.svg Aansluiting Almere-Stad NLA006.svg -> Amsterdam; Lelystad

-> NLN305.svg -> Zeewolde, Dronten

De stadsroute S103 was een stadsroute van de gemeente Almere in de provincie Flevoland. De route liep vanaf de Hogering (N702/S101) bij de Noorderplassen naar de snelweg A6 bij de Aansluiting Almere Stad. De route liep van noordwest naar zuidoost door het stadsdeel Almere Stad. De S103 was circa 5 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S103 startte op een geregelde kruising met de Hogering waarover de S101 liep die tevens het wegnummer N702 heeft. De weg gaat onder de naam Markerdreef eerst in zuiderlijke richting langs onder andere de wijken Markerkant en Waterwijk. Bij de VRI-kruising met de Spoordreef neemt de Randstaddreef het over en ging de route eerst in zuidoostelijke en vervolgens in oostelijke richting verder langs de wijk Randstad. Na de rotonde met de Vrijheidsdreef / Veluwedreef ging de S103 in zuidoostelijke richting verder over de laatst genoemde weg. De weg voert hier langs de Filmwijk, Parkwijk en Danswijk. Tenslotte volgt de aansluiting Almere Stad met de A6 waar de N305 verder gaat in zuidoostelijke richting naar Zeewolde en Dronten.

Kenmerken en geschiedenis

De eerste woningen van het stadsdeel Almere Stad zijn in 1980 opgeleverd waarna in de jaren daarna snel uitbreidde met eerst o.a. de Kruidenwijk midden jaren 80. De Markerdreef en de Randstaddreef stammen uit deze tijd. Later volgde de wijken Filmwijk en Noorderplassen begin jaren 90. In die periode is ook de Veluwedreef aangelegd in het verlengde van de N305, die destijds nog als N27 door het leven ging.

De weg die voorheen als S103 was genummerd is goed uitgebouwd met 2x2 rijstroken. Er liggen geen fietspaden langs de weg. Door de wijken lopen aparte fietspaden, die de weg ongelijkvloers kruisen. Het nummer S103 was alleen bewegwijzerd over de Veluwedreef tussen de rotonde Vrijheidsdreef/Randstaddreef en de A6/N305. Het deel vanaf de Hogering is nog terug te vinden op wegenkaarten.

De gemeente Almere heeft besloten om de stadsroutenummering op te heffen. Eind 2015 is er nieuwe bewegwijzering geplaatst langs de route waarbij de stadsroutes niet terug zijn gekomen op de bewegwijzering. Langs de A6 is in verband met de ombouw van de snelweg de bewegwijzering vervangen waarbij de S-nummers zijn verdwenen. De precieze reden van de gemeente om de stadsroutes op te heffen is niet duidelijk.

Weggebruik

Referenties


Stadsroutes van Almere

S101.svg S102.svg S103.svg S104.svg S105.svg S106.svg