S103 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s103
Begin Rotterdam (Droogleever Fortuynplein)
Einde Rotterdam (Vaanweg)
Lengte 5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Droogleever Fortuynplein

Maastunnel

MaastunnelpleinPleinweg

Wolphaertsbocht

Mijnsherenlaan / Goereesestraat

Mijnsherenlaan / Zuidplein

Strevelsweg

Motorstraat / Twentestraat

Zuiderparkweg


Vaanweg

Vinkenbaan / Oldegaarde

Victor Hugoweg

Vaanplein

De stadsroute S103 is een stadsroute van Rotterdam en is één van de 3 routes die tussen de beide Maasoevers loopt en is vrijwel geheel als 2x2-weg uitgevoerd. Tussen de Zuiderparkweg en het Vaanplein heeft de S103 autowegstatus, die niet geldt bij de kruispunten.

Routebeschrijving

De S103 begint bij het Droogleever Fortuynplein op de S100. De 's-Gravendijkwal loopt hier ongelijkvloers onder het plein door. Een niveau hoger, op het plein dus, ligt een rotonde met VRI's, die vanaf de S103 (en vanaf de noordzijde nog vanaf de S100) de benaderen is. Dit plein heeft een tramlijn, een aantal VRI's en 2 aftakkingen naar de S114 (richting Westzeedijk, westwaarts), 1 aftakking naar de Parklaan nabij de Euromast, 1 aftakking naar de G.J. de Jonghweg, 1 aftakking naar de Westzeedijk, oostwaarts (S100), 1 aftakking voor ambulances ten behoeve van het Erasmus MC en op- en afritten naar de S100 (noordwaarts) dan wel S103 (zuidwaarts).

De S103 gaat dan de Maastunnel in na een VRI die het verkeer doseert dat vanaf de 's-Gravendijkwal komt en dat van het Droogleever Fortuynplein komt.

Als de S103 aan de zuidoever bovenkomt, volgt een ongelijkvloerse kruising ter hoogte van het Maastunnelplein. Verkeer dat de S103 wil blijven volgen kan onder het plein doorrijden, verkeer dat een andere route wil nemen moet bovenlangs via een VRI-geregeld kruispunt. Hier kan men de S101 op naar de Doklaan (richting Waalhaven), de S102 naar de Dorpsweg of de S120 naar de Putselaan.

Na deze kruising gaat de weg over in de Pleinweg en volgen alleen nog gelijkvloerse kruisingen. De eerste is bij de Wolphaertsbocht. Meteen na het kruispunt begint een parallelweg (aan beide zijden). Daarna zitten 2 voetgangersoversteekplaatsen die ook met VRI's geregeld zijn.

De parallelweg aan beide zijden komen weer met de S103 samen bij het kruispunt met de Mijnsherenlaan (alleen voor verkeer vanaf de Mijnsherenlaan) en de Goereesestraat (alleen voor verkeer naar de Goereesestraat). Vlak daarna nog een kruising, nu voor verkeer náár de Mijnsherenlaan en ván het Zuidplein. Vanaf hier is weer vanaf beide zijden een parallelweg.

De S103 loopt onder een loopbrug door en onder het metroviaduct en komt dan bij de Strevelsweg. Bij dit kruispunt kan men linksaf naar de S122 (Dordtsestraatweg) en de S125 (Strevelsweg). De S103 buigt hier naar rechts over het laatste stukje Strevelsweg. Men passeert hier het kruispunt met de Motorstraat (voor het Ikaziaziekenhuis) en de Twentestraat (voor de parkeergarage onder het winkelcentrum Zuidplein) alsmede een loopbrug. Vlak daarna eindigt de Strevelsweg. Rechtsaf loopt de S121 (Zuiderparkweg) en de S103 loopt linksaf de Vaanweg op. De Vaanweg heeft hier richting Vaanplein een busbaan aan de rechterzijde. Richting Zuidplein is die busbaan er ook net voorbij de kruising met de Oldegaarde, vanaf daar zit de busbaan links.

Op de Vaanweg volgen nog 2 kruispunten: Met de Vinkenbaan en Oldegaarde alwaar de S124 begint. Vervolgens loopt de Vaanweg ongelijkvloers over de Slinge heen (er is geen mogelijkheid tot uitwisseling tussen beide wegen) om dan aan te komen bij de laatste VRI-geregelde kruising in Rotterdam, namelijk bij de Victor Hugoweg. Linksaf kan men naar Lombardijen via de S123 en S126, rechtdoor loopt de S103 nog een stukje door. In noordelijke richting heeft de Vaanweg over een paar honderd meter 3 rijstroken.

Vlak daarna volgt nog een onvolledige en ongelijkvloerse kwartaansluiting, waar verkeer alleen vanaf de Vaanweg in zuidelijke richting naar de Maeterlinckweg kan. Daarna eindigt de S103 en gaat deze over in de A29 bij het Vaanplein.

Geschiedenis

De in de S103 gelegen Maastunnel is in 1942 geopend.

Toekomst

Er zijn al jarenlang plannen om het tracé Vaanweg-Pleinweg voor doorgaand verkeer te ondertunnelen, dit zou een tunnel worden met 2x2 rijstroken zonder verdere aansluitingen. Geschatte aanlegkosten: 800-1000 miljoen Euro.[1]

Verkeersintensiteiten

Van de S103 zijn verkeersintensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Maastunnel 61.000
Pleinweg 39.000
Vaanweg (S122 - S124) 41.000
Vaanweg (S124 - A29) 66.000

Referenties

Stadsroutes van Rotterdam