S105 (Almere)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S105
Begin Evenaar
Einde Aansluiting Almere Buiten - A6
Lengte circa 2 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Evenaar


Spectrumdreef

Terracottaweg / Azorenweg

Sepiaweg / Hawaiiweg

Pastelweg / Antillenweg

Lage Vaart

Trekweg

Aansluiting Almere Buiten -> Amsterdam; Lelystad

De stadsroute S105 was een stadsroute van de gemeente Almere in de provincie Flevoland. De route verbond de Evenaar in Eilandenbuurt van de wijk Almere-Buiten met de snelweg A6 bij de Aansluiting Almere Buiten en was circa 2 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S105 begon aan de rotonde met de Evenaar die gescheiden rijbanen heeft. De S105 liep dan over de Spectrumdreef langs de Regenboogbuurt en de Eilandenbuurt waarna de Lage Vaart wordt gekruist. De Spectrumdreef loopt het laatste korte stuk door onbebouwd gebied en eindigt dan op de aansluiting Almere Buiten van de A6.

Kenmerken en geschiedenis

De Evenaar heeft gescheiden rijbanen met een zeer brede groene middenstrook. De Spectrumdreef heeft tussen de Evenaar en de Terracottaweg gescheiden rijbanen. De rest van de weg is uitgevoerd met 1x2 rijstroken. Het nummer S105 werd alleen bewegwijzerd over de Spectrumdreef. Maar de route werd op wegenkaarten ook aangegeven over de Evenaar en Buitenhoutsedreef tot aan de kruising met de Tussenring.

De Buitenhoutsedreef is aangelegd eind jaren 80 toen de Bloemenbuurt is gebouwd. In de jaren 90 volgde onder andere de Regenboogbuurt en werd de Evenaar aangelegd. De Eilandenbuurt is in 2005 gereedgekomen en de Indischebuurt volgde als laatste. De Buitenhoutseweg heeft 1x2 rijstroken. De brug over de Lage Vaart is ruim en wekt de suggestie dat de weg is voorbereid op 2x2 rijstroken.

Met de ombouw van de A6 tussen 2013 en 2019 kwamen de stadsroutes niet meer terug op de bewegwijzering langs de snelweg omdat de gemeente Almere had besloten de S-nummering af te schaffen. Inmiddels zijn de aanduidingen van de S105 op de gemeentelijke wegen verdwenen.

Weggebruik

Referenties


Stadsroutes van Almere