S105 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S105
Begin Nassaukade - S100
Einde Burgemeester de Vlugtlaan - S104
Lengte 4,6 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Nassaukade → Centrum; Amsterdam CS / Haarlem


Tweede Hugo de Grootstraat

Van Oldenbarneveldtstraat

Frederik Hendrikstraat

Van Houweningenstraat

Rombout Hogerbeetsstraat

Van Reigersbergenstraat

Gillis van Ledenberchstraat

Beltbrug (brug 324) Kostverlorenvaart


Jan van Galenstraat

Marcantilaan

Jan van Galenbrug (brug 382) Westelijk Marktkanaal

Willem de Zwijgerlaan

Reinier Claeszenstraat

Bestevâerstraat

Admiraal de Ruijterweg

Admiralengracht

Vierwindstrekenbrug (brug 381) Admiralengracht

John Franklinstraat

Vespuccistraat

Mercatorstraat

Hoofdweg

Orteliusstraat

Orteliuskade / Robert Scottstraat

Aansluiting Amsterdam-Geuzenveld

Jan Tooropstraat / Rinus Michelslaan


Burgemeester Röellstraat

(brug 381) Burgemeester Cramergracht

Burgemeester Van de Pollstraat

Burgemeester Rendorpstraat / Noordzijde

Slotermeerlaan


Slotermeerlaan

Lodewijk van Deysselstraat / Hanriëtte Roland Holststraat

Jan de Louterstraat / Jan de Jonghkade

Burgemeester de Vlugtlaan

De stadsroute S105 is een oost-west stadsroute van Amsterdam die begint aan de centrumring S100. De route loopt door diverse wijken binnen de Westelijke Tuinsteden, zoals Geuzenveld en Slotermeer, naar de S104 in de wijk Slotermeer-Noordoost en is ruim 4 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S105 start op de kruising met de S100 in het verlengde van de Raampoort(brug165), de brug over de Singelgracht die de verbinding vormt met de Bloemgracht en de Marnixstraat. De S105 begint onder de naam Tweede Hugo de Grootstraat zijn route westwaarts. Na een paar honderd meter volgt een grote rotonde met de Frederik Hendrikstraat die is voorzien van busbanen en tramsporen die midden door de rotonde lopen. Hierna wordt met de Beltbrug de Kostverlorenvaart gekruist waarna de S105 onder de naam Jan van Galenstraat verder gaat over de Kop van Jut, een schiereiland en woonwijk ingeklemd tussen de Kostverlorenvaart het het Westelijk Marktkanaal. Deze laatste wordt gekruist met de Jan van Galenbrug. Zowel de Jan van Galenbrug als de Beltbrug zijn basculebruggen. De S105 loopt verder in westelijke richting, kruist nog de Admiralen gracht en loopt langs onder meer het Erasmuspark. Hierna volgt de aansluiting Amsterdam-Geuzenveld waar men de snelweg A10 kan bereiken. De S105 kruist de A10 door middel van een zwevend verkeersplein dat over de snelweg heen ligt.

De route gaat verder in westelijke richting en na de kruising met de Jan Tooropstraat en het viaduct met de Ringspoorbaan gaat de s105 over de Burgemeester Röellstraat door de wijk Slotermeer langs het Sloterpark met de Sloterplas. Hierna volgt een rotonde met de President Allendelaan en de Slotermeerlaan. Over deze laatste weg loopt de route tenslotte verder in noordelijke richting om dan te eindigen op de S104.

Kenmerken en Geschiedenis per Straat

De stadsroutes in Amsterdam zijn eind jaren 70 ingevoerd. De straten dicht bij het centrum zijn het oudst. De wijken Osdorp, niet te verwarren met Oud-Osdorp dat veel ouder is, en Slotermeer zijn vanaf de eerste jaren na WOII gebouwd. Het Slotermeer was in vroeger tijden daadwerkelijk een meer dat is ingepolderd halverwege de 17de eeuw. Vlak na WOII is de Sloterplas gegraven om zand te winnen voor het ophogen van de omliggende polders voor de bouw van de omliggende wijken.

Tweede Hugo de Grootstraat

Deze weg ligt in de Hugo de Grootbuurt en is één van enkele straten in deze buurt die eind 19de eeuw naar de 16de eeuwse schrijver en rechtsgeleerde Hugo de Groot zijn vernoemd. De Eerste en Derde Hugo de Grootstraat liggen op afstand respectievelijk ten noorden en ten zuiden parallel aan deze weg. Verder is er nog de Hugo de Grootkade. De Tweede Hugo de Grootstraat is circa 350 meter lang en heeft 1x2 rijstroken, gescheiden fietspaden en op enkele plekken de mogelijkheid tot langsparkeren. De rotonde met de Frederik Hendrikstraat is in 2007 aangelegd. Voor die tijd was dit een regulier kruispunt met verkeerslichten. De rotonde is aangelegd naar aanleiding van diverse ernstige ongevallen op het kruispunt.

Jan van Galenstraat

Ook de Jan van Galenstraat is in twee delen aangelegd en het oudste deel loopt vanaf de Jan van Galenbrug tot aan de A10. De naam is begin jaren 20 van de 20ste eeuw aan deze straat toegekend. Jan van Galen was een Nederlandse vlootvoogd en leefde in de eerste helft van de 17de eeuw. In de jaren 50 is de weg verlengd tot aan het viaduct van de huidige Ringspoorbaan. De Jan van Galenstraat heeft tot aan de A10 afwisselend 1x2 rijstroken en 2x1 rijstroken met lage middengeleider waarbij op een paar stukken de lichtmasten in de middengeleider staan. Verder zijn er vrijliggende fietspaden en op enkele delen de mogelijkheid tot langsparkeren. Het laatste stukje tussen de A10 en de Ringspoorbaan heeft 2x2 rijstroken en een brede middenberm met tramsporen. De Jan van Galenstraat is zo'n 2 kilometer lang.

Burgemeester Röellstraat

Deze weg is aangelegd in de jaren 50 en vernoemd naar Antonie baron Röell die van 1910 tot 1915 burgemeester van Amsterdam was. De weg heeft dezelfde uitvoering als het deel van de Jan van Galenstraat tussen de A10 en de Ringspoorbaan al is een deel verhoogd aangelegd en zijn er een paar ongelijkvloerse kruisingen. De weg is circa 2 kilometer lang waarvan de helft onderdeel is van de S105.

Slotermeerlaan

Het laatste deel van de S105 loopt over de Slotermeerlaan die in de vijftiger jaren vernoemd is naar de wijk en het voormalige meer Slotermeer. De weg is 1,6 kilometer lang waarvan ongeveer 600 meter onderdeel is van de S105. De weg heeft gescheiden rijbanen, vrijliggende fietspaden en tramsporen in de middenberm.

Externe Links

Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: