S105 (Nijmegen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s105
Begin Keizer Karelplein
Einde Grootstalselaan / Scheidingsweg (S100)
Lengte 3,7 km
Stadsroutes in Nederland
Route

St. Annastraat

Keizer Karelplein

Groesbeekseweg → Groesbeek

Stijn Buysstraat / Fransestraat

Doctor Jan Berendsstraat / Archipelstraat

Oude Groenewoudseweg

Thijmstraat

Groenestraat / Groenewoudseweg

Hatertseweg

Kapittelweg

Van Peltlaan

Erasmuslaan

Slotemaker de Bruïneweg

Oude Molenweg / Houtlaan

Grootstalselaan / Scheidingsweg → Malden / Mook

De S105 in Nijmegen, is een stadsroute die het centrum van Nijmegen verbindt met de S100. De weg heeft een lengte van 3,7 kilometer.

Routebeschrijving

De S105 begint op het Keizer Karelplein, waar deze aantakt op de S101 en S103. De weg loopt vervolgens in zuidelijke richting over de St. Annastraat. Vrijwel direct volgt een kruising met de Groesbeekseweg, tevens genummerd als N842 en S106. Daarna volgen wat geregelde kruisingen met lokale wegen. Na een kleine kilometer volgt vervolgens een viaduct over de busbaan naar Heyendaal en de spoorlijn Nijmegen - Roermond. Daarna volgt een drukke kruising met de Groenewoudsweg en Groenestraat. Verderop volgt een drukke T-splitsing met de Hatertseweg, waar de S104 aftakt. Daarna volgen kruisingen met de Kapittelweg en Erasmuslaan, die de ontsluiting vormen van de Universiteit, Hogeschool en het Radboud Ziekenhuis. Daarna volgt een drukke kruising met de Houtlaan. De weg heeft daarna enkele ongeregelde halve T-splitsingen, waarbij het verkeer uit de zijstraten enkel richting het zuiden kan afslaan. De S105 eindigt op de kruising met de S100 en gaat naadloos over in de N844 richting Malden.

Kenmerken en Geschiedenis per straat[1]

St. Annastraat

De weg is vernoemd naar een voormalige kapel met de naam St. Anna. De weg is in de loop der jaren weinig veranderd. Her en der zijn wat kruisingen gereconstrueerd, maar is er weinig aan het wegprofiel veranderd. Naast het kruispunt met de Hatertseweg bevindt zich de St. Annamolen.

Referenties

  1. http://www.gaypnt.demon.nl/straatnamen/ Stratenlijst gemeente Nijmegen
Stadsroutes van Nijmegen