S105 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S105
Begin Rotterdam (Stadionweg)
Einde Ridderkerk (Rotterdamseweg)
Lengte 5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Olympiaweg

Stadionweg

Olympiaweg (3x)

Smeetlandseweg / Buitendijk

Sportlaan / Oude Kreek

Klein Nieuwland / Adriaan Volkerlaan


Groeninx van Zoelenlaan

Klein Nieuwland / Kreekhuizenlaan

Bommelerwaard / Grienderwaard

Noorder Kerkedijk

Vikingoord / Maarschalkerwaard

Kreileroord

Groene Tuin / Reyerdijk

Notenhagen / Akkeroord

Cannenburchstraat


Rotterdamseweg (Ridderkerk)

Rijnsingel / Ridderkerk

De stadsroute S105 is een stadsroute van Rotterdam en loopt voornamelijk door de deelgemeente IJsselmonde.

Routebeschrijving

De S105 begint als de Olympiaweg net ten zuidoosten van het Varkenoordseviaduct op de Stadionweg, waar de S106 loopt. Als 2x2-weg loopt de weg langs het Stadion Feijenoord ("De Kuip") en kent een aantal kruispunten ten behoeve van naastgelegen industrieterreinen. De S105 gaat vervolgens onder de Coen Moulijnweg (S125) door. De weg is hier met 2x2 rijstroken uitgevoerd, waarbij de westelijke rijbaan een strook met parkeervakken heeft.

Na het voormalige Claraziekenhuis buigt de weg oostwaarts af en gaat over in een weg met gescheiden rijbanen, 1 rijstook en 1 strook met parkeervakken per richting.

Tussen de rotondes met de Adriaan Volkerlaan en de Kreekhuizenlaan heeft de S105 heel kort een dubbelnummering met de S126. De S105 loopt dan weer oostwaarts langs het winkelcentrum Keizerswaard. Na een aantal kleinere kruispunten volgt een rotonde bij de Kleine Tuin/Reyerdijk. Hier kruist de S105 tramlijnen 2 en 23. Tot aan de Beverwaard loopt tram 23 parallel aan de S105. De S105 klimt naar het Groeninx van Zoelenviaduct over de A16 heen. Op dat viaduct is een VRI ten behoeve van een halve aansluiting op de A16 die alleen door lijnbussen gebruikt mag worden. Na dat viaduct volgt het kruispunt met de Cannenburchstraat voor verkeer voor de Rotterdamse wijk Beverwaard. Aan de zuidkant ligt het P+R-terrein Beverwaard. Tram 23 buigt hier noordwaarts af.

Een klein stukje verderop volgt de gemeentegrens met Ridderkerk. De S105 heeft dan 3 rijstroken, waarvan de middelste rijstrook - fysiek gescheiden van de rest - een wisselstrook is voor lijnbussen. De S105 eindigt op de kruising met de Rijnsingel en het begin van de A38.

Geschiedenis

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Van de S105 zijn verkeersintensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Olympiaweg (parallel aan spoorlijn) 13.000
Olympiaweg (park De Twee Heuvels) 8.000
Groeninx van Zoelenlaan 15.000
t.h.v. A16 17.000

Referenties


Stadsroutes van Rotterdam