S107 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S107
Begin Surinameplein - S106
Einde Ookmeerweg - S106
Lengte 7,7 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Surinameplein → Osdorp / Centrum; Amsterdam CS


Haarlemmermeerstraat

Andreas Schelfhoutstraat

Albert Neuhuysstraat

Theophile de Bockstraat

Weissenbruchstraat

Hoofddorpplein → Heemstedestraat / Hoofddorpweg / Aalsmeerweg


Aalsmeerweg

Rietwijkerstraat

Sassenheimstraat

Aalsmeerplein → Vlaardingenlaan/ Rijnsbrugstraat / H. Sneevlietweg


Henk Sneevlietweg

Anthony Fokkerweg

Aansluiting Amsterdam-Slotervaart

Overschiestraat

Johan Huizingalaan → (A4)


Johan Huizingalaan

Louwesweg / Aletta Jacobslaan

Henri Dunantstraat

Johanna Reynvaanstraat

Wilhelmina Druckerstraat

Plesmanlaan


Plesmanlaan

Laan van Vlaanderen

Louis Davidsstraat

Laan van Vlaanderen

Baden Powellweg / Vrije Geer


Baden Powellweg

Slotervaart

Jan van Zutphenstraat

Zuiderakerweg

Pieter Calandlaan


Pieter Calandlaan

Osdorperweg

Pond Sterlinglaan

Valutaboulevard / De Alpen


De Alpen

Pesetalaan

Machinetocht

Kölpinstraat / Inaristraat

Allenstraat / Nisserstraat

Noorderakerweg

Presanella / Pilatus

La Meye / Matterhorn

Etnastraat / Ookmeerweg → (A9) / Osdorp

De stadsroute S107 is een stadsroute van Amsterdam met een lengte van ruim 7,5 kilometer. Het is één van enkele stadsroutes die niet aftakt van de centrumring S100. De route begint aan de S106 bij het Surinameplein in de Hoofddorppleinbuurt van Amsterdam-Zuid en eindigt nabij de wijk De Aker van stadsdeel Amsterdam-Osdorp weer op de S106.

Routebeschrijving

De S107 start net ten westen van het Surinameplein en loopt dan eerst in zuidelijke richting over de Haarlemmermeerstraat en doorkruist de Hoofddorppleinbuurt om uit te komen op het Hoofddorpplein. Dit is een vrij druk plein waar ook enkele tramlijnen samenkomen. Vanaf dit punt loopt de route afbuigend richting het westen over de Aalsmeerweg die uitkomt op een grote kruising ook wel het Aalsmeerplein genoemd. Hierna wordt de S107 een oost-west route met de naam Henk Sneevlietweg en kruist eerst de A10 door middel van een zwevend verkeersplein boven de snelweg. Vervolgens gaat de route door Amsterdam-Slotervaart met eerst een ongelijkvloerse aansluiting met de Overschiestraat waarna het viaduct volgt met de Ringspoorbaan. Dan eindigt de Henk Sneevlietweg op de T-kruispunt met de Johan Huizingalaan. De S107 gaat hier in noordelijke richting verder over deze weg. In zuidelijke richting is de aansluiting Amsterdam-Sloten van de A4 te bereiken. Vanaf de A4 is de S107 ook bewegwijzerd bij die aansluiting.

De Johan Huizingalaan doorkruist de wijk Slotervaart in noordelijke richting en halverwege volgt de kruising met de Plesmanlaan. De S107 slaat hier weer in westelijke richting af om over deze weg verder te gaan. De Plesmanlaan loopt parallel aan de Slotervaart een waterweg waar de wijk Slotervaart naar vernoemd is. De route loopt vervolgens langs de wijk Nieuw-Sloten waarna een rotonde volgt met de Baden Powellweg. De S107 kruist de Slotervaart en loopt langs de wijk Osdorp die ten noord-oosten ligt. Na een kort stukje over de Baden Powellweg buigt de stadsroute af over de Pieter Calandlaan die na zo'n 400 meter naadloos over gaat in De Alpen. Dit laatste stuk voert door de wijk De Aker waarna de S107 uitmondt op de S106. Richting het noorden loopt de S106 om Osdorp heen en in zuidelijke richting kan uiteindelijk de aansluiting Badhoevedorp van de A9 bereikt worden.

Kenmerken en Geschiedenis per Straat

Haarlemmermeerstraat

De eerste straat op de route is de Haarlemmermeerstraat die loopt in een noord-zuid richting. De straat heeft 1x2 rijstroken met een dubbele asstreep als afscheiding. Verder is de weg voorzien van fietsstroken en de mogelijkheid tot langsparkeren. De naam is afkomstig van het vroegere Haarlemmermeer dat sinds 1852 een polder is, welke op haar beurt weer is vernoemd naar de stad Haarlem. In Amsterdam zijn meer wegen en straten vernoemd naar Haarlem, zoals de Haarlemmerstraat en Haarlemmerweg wat tot verwarring kan leiden. De straat is als onderdeel van het Plan West aangelegd begin jaren '20 van de 20ste eeuw. De straat maakte lange tijd onderdeel uit van de westelijke doorgaande route van Amsterdam totdat de A10 deze functie overnam in de jaren '60. Veel straten in deze buurt zijn vernoemd naar plaatsen die ten zuid-westen van Amsterdam liggen. De straat mondt aan de zuidkant uit op het Hoofddorpplein vernoemd naar Hoofddorp, de hoofdplaats van de gemeente Haarlemmermeer. Dit is een zogenaamd turboplein waarover ook tramlijnen en een busbaan lopen. De Haarlemmermeerstraat is circa 700 meter lang.

Aalsmeerweg

Ten zuiden van het Hoofddorpplein loopt de Aalsmeerweg vernoemd naar de Noord-Hollandse plaats Aalsmeer. De weg heeft 1x2 rijstroken, vrijliggende fietspaden en de mogelijkheid tot langsparkeren. Net als de Haarlemmermeerstraat is deze straat aangelegd als onderdeel van het Plan West in de jaren '20. De Aalsmeerweg maakte eveneens deel uit van de westelijke ring van Amsterdam en ook sloot hier de Haagseweg, de voormalige Rijksweg 4, op aan voordat Knooppunt De Nieuwe Meer en de huidige A4 aangelegd werden. Het zuidelijke deel van de oude rijksweg 4 route bestaat nog en loopt nu vanaf knooppunt De Nieuwe Meer in het verlengde van de Johan Huizingalaan parallel aan de huidige A4 met de naam Oude Haagseweg. De circa 700 meter lange Aalsmeerweg loopt sinds 1973 over in de Henk Sneevlietweg bij de kruising met de Vlaardingenlaan. Deze kruising wordt in de volksmond ook wel het Aalsmeerplein genoemd.

Henk Sneevlietweg

Deze weg is vernoemd naar Henk Sneevliet een voormalig politicus en vakbondsman. Tevens was hij verzetsstrijder aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Over deze weg ligt ook het gelijknamige metrostation Henk Sneevlietweg. De eerste delen van de weg zijn aangelegd in de jaren '50 bij de bouw van de wijk Slotervaart, onderdeel van de Westelijke Tuinsteden. Eind jaren '60 kwam de A10 gereed en kreeg de weg hier een aansluiting mee. De Henk Sneevlietweg heeft gescheiden rijbanen en ten westen van de A10 een vrijliggend fietspad voor beide richtingen. De weg is circa 1,3 kilometer lang.

Johan Huizingalaan

De Johan Huizingalaan is een 2,8 kilometer lange laan waarvan 650 meter tussen de Henk Sneevlietweg en de Plesmanlaan uit maakt van de S107. De laan is in 1955 gereedgekomen bij de bouw van Slotervaart als onderdeel van de Westelijke Tuinsteden. De laan is vernoemd naar de Nederlandse historicus Johan Huizinga die leefde van 1872 tot 1945. Het deel waar de S107 overheen loopt heeft 2x1 rijstroken. De rijbanen zijn van elkaar gescheiden door een verhoogde trambaan. Het deel tussen de Henk Sneevlietweg en de A4 heeft een brede groene middenberm en 2x2 rijstroken. Dit deel is vanaf de A4 in noordelijke richting wel bewegwijzerd als S107.

Ten noorden van de Plesmanlaan volgt een segment waar de middenscheiding wordt gevormd door een busbaan. Dit deel sluit aan op een groot verkeesplein waar de Cornelis Leylaan (S106) overheen loopt. Op dit verkeersplein sluiten parallelwegen aan die uiteindelijk de verbinding vormen met de Cornelis Lelylaan. Het laatste deel heeft dan weer gescheiden rijbanen met een begroeide middenberm. Bij de kruising met de Robert Fruinlaan gaat de Oostoever rechtdoor verder. De hele Johan Huizingalaan is voorzien van vrijliggende fietspaden.

Plesmanlaan

De Plesmanlaan loopt parallel aan de Slotervaart die van oost naar west loopt. Deze vormt de scheiding tussen Osdorp en Nieuw-Sloten. De Plesmanlaan is in totaal 2,8 kilometer lang waarvan een kleine 700 meter niet tot de S107 behoort. De begin jaren '50 aangelegde laan is vernoemd naar Albert Plesman een luchtvaartpionier die leefde van 1889 tot 1953. Het S107 genummerde deel heeft 2x1 rijstroken met een verhoogde grasstrook als middenafscheiding en vrijliggende fietspaden. Voorbij de rotonde met de Baden Powellaan loopt de Plesmanlaan nog een halve kilometer door met 1x2 rijstroken.

Baden Powellweg

De Baden Powellweg is grofweg een noord-zuid route door de wijk Osdorp met een lengte van circa 2 kilometer. De S107 volgt de zuidelijkste halve kilometer tussen de Plesmanlaan en de Pieter Calandlaan. Er zijn meerdere personen uit de historie met de naam Baden Powell maar waarschijnlijk is deze weg vernoemd naar Robert Baden Powell, een luitenant-generaal van het Britse leger in de periode 1876-1910 en de oprichter van de scouting. Het S107 deel heeft gescheiden rijbanen, de rest van de route 1x2 heeft rijstroken.

Pieter Calandlaan

De Pieter Calandlaan is een 3 kilometer lange laan die van oost naar west loopt door Slotervaart en Osorp. De weg begint ter hoogte van het metrostation Amsterdam-Lelylaan. Alleen het de laatste 450 meter ten westen van de Baden Powellweg maakt deel uit van de S107 en gaat bij het Ecuplein over in De Alpen. De laan is vernoemd naar Pieter Caland, een civiel technisch ingenieur eind 19de eeuw en de ontwerper van de Nieuwe Waterweg bij Rotterdam. Hij had de leidinggevende rol bij de uitvoering ervan. Diverse wateren en wegen in Nederland zijn naar hem vernoemd waaronder het Calandkanaal en de Calandbrug.

De Alpen

De laatste weg op de S107 route is de Alpen. Dit is ook de jongste weg van de stadsroute S107, aangelegd in de jaren 90 door de wijk De Aker. Voorheen was dit de Akerpolder. De weg is vernoemd naar de bergketen De Alpen. De Alpen is circa 1,3 kilometer lang en heeft over de hele lengte gescheiden rijbanen waarop uitsluitend uitritconstructies uitkomen.

Externe Links

Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: