S107 (Den Haag)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S107
Begin S100
Einde A4, A13
Lengte 3 km
Lijst van Nederlandse niet-autosnelwegen
Route

Binckhorstlaan / Mercuriusweg

Victory Boogie Woogietunnel

Rotterdamsebaan

Laan van Delfvliet Ypenburg

De stadsroute S107 is een stadsroute in Den Haag, gevormd door de Rotterdamsebaan.

Routebeschrijving

De Victory Boogie Woogietunnel heeft het nummer S107 in ongebruikelijke gele wegnummers, alhoewel dit elders in Den Haag ook voorkomt.

De Rotterdamsebaan ligt voor een groot deel ondergronds in de Victory Boogie Woogietunnel en begint aan de stadsroute S100 op de kruising Mercuriuslaan/Binckhorstlaan (Centrumring). Daarnaast is er een verbindingsweg langs het spoor vanaf de kruising Binckhorstlaan/Plutostraat naar de Wegastraat aangelegd, de Supernovaweg. Over deze weg is de stadsroute S108 getraceerd.

Geschiedenis

Oorspronkelijke route

De stadsroutes in Den Haag zijn rond 2010 ingevoerd om deze te kunnen gebruiken bij de verkeersinformatie op diverse DRIP's langs de wegen in de binnenstad.

Het deel tussen knooppunt Ypenburg en de Hoornbrug heeft vroeger deel uitgemaakt van rijksweg 13. De oorspronkelijke S107 verliep vanaf de Centrumring Den Haag, S100, bij de Laakhaven door Rijswijk naar de A4 en A13 bij knooppunt Ypenburg. De route had een lengte van circa 3 kilometer.

De oorspronkelijke route verliep vanaf de kruising met de Neherkade (S100, Centrumring) over de Rijswijkseweg en de Haagweg door respectievelijk Den Haag en Rijswijk. De Rijswijkseweg en de Haagweg zijn uitgebouwd met 2x2 rijstroken en een vrijliggende trambaan in de middenberm. De wegen lopen door dichtbebouwd gebied en zijn erg druk, mede omdat de route in directe verbinding staat met de snelwegen A4 en A13. Via de Hoornbrug waar de straatnaam tevens verandert in Laan van Hoornwijck, wordt het Rijn-Schiekanaal overgestoken waarna een VRI geregeld kruispunt volgt. Het laatste stukje in knooppunt Ypenburg heeft de naam Laan van Delfvliet. In feite sluit de S107 in het knooppunt aan op de A4 door middel van de geïntegreerde aansluiting Rijswijk-Centrum die tevens de ontbrekende verbindingen van het knooppunt opvangt. De Laan van Delfvliet loopt richting het zuidoosten, door middel van een invoeger, over in de A13.

Hedendaagse Rotterdamsebaan

Al vlak na de Tweede Wereldoorlog waren er plannen voor een inprikker van Den Haag, vergelijkbaar met de Utrechtsebaan en de nooit gebouwde Leidsebaan. De inprikker vanuit Rotterdam kwam er niet en het gebied werd volgebouwd. Hierdoor was een route op maaiveld of halfverdiept, zoals de Utrechtsebaan, lastig in te passen. Daardoor is gekozen voor een boortunnel. De planvorming van de huidige Rotterdamsebaan begon in 1990 toen deze verbinding in het verkeersplan van Den Haag werd opgenomen. Concreter werd het pas eind jaren 90 en tussen 1999 en 2005 zijn diverse varianten bestudeerd. In 2007 is het huidige alternatief, de noordelijke boortunnel, vastgesteld door de Stadsregio. Oorspronkelijk het het project de werknaam Trekvliettracé, in 2010 is dit gewijzigd naar de Rotterdamsebaan. Oorspronkelijk werd een kortere tunnel gepland, maar op 4 april 2012 is besloten de tunnel aan de zuidzijde 200 meter langer te maken.[1]

Het tunnelcontract van € 301 miljoen is op 3 december 2015 gegund aan BAM tegelijkertijd met de onthulling van de naam van de tunnel.[2] Op 19 december 2019 werd echter gesteld dat de tunnel niet op het oorspronkelijk geplande 1 juli 2020 opent, maar pas op 18 december 2020, deze deadline is evenmin gehaald.

Uiteindelijk was op 5 februari 2021 de officiële inauguratie van de tunnel,[3] met een verkeersopenstelling op 19 februari 2021.[4]

Referenties

Stadsroutes van Den Haag