S10 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს10
Begin Gori
Einde Roka (RUS)
Lengte 90 km
Route

Gori

Tshkinvali

De S10 (Georgisch: ს10) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt een noord-zuidroute door het noorden van het land, voornamelijk door de de-facto onafhankelijke republiek Zuid-Ossetië. De route is 90 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S10 begint in Gori, een middelgrote stad in het midden van Georgië. Men kruist hier de S1, de weg van Tbilisi naar Sukhumi. De S10 is ten noorden van Gori niet of nauwelijks doorgaand te berijden omdat de weg grotendeels door Zuid-Ossetië loopt, een de-facto onafhankelijke republiek waar de Georgische autoriteiten geen gezag hebben. De S10 voert door de hoofdstad hiervan, Tshkivanli. Ten noorden van Tshkinvali loopt de S10 het Kaukasusgebergte in en stijgt van 900 naar circa 2100 meter boven zeeniveau. De grens met Rusland ligt in de 3,7 kilometer lange Rokitunnel. Aan de Russische zijde gaat de R297 verder naar Sadon en Vladikavkaz.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de S10 één van de weinige noord-zuidverbindingen door de Kaukasus. De weg verliep over een pas van 3000 meter hoogte en was frequent gesloten vanwege lawines en slechte weersomstandigheden. In 1985 opende de Rokitunnel, een 3.660 meter lange tunnel die het hoogste deel van de pas omzeilt. Sindsdien is de weg ook in de winter te berijden.

Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Rusland en Georgië. Het Georgische deel ligt voor het overgrote deel in het de-facto onafhankelijke land Zuid-Ossetië, waar de Georgische autoriteiten geen gezag hebben. Het Russische leger heeft hier een sterke aanwezigheid en in 2008 woedde er een korte oorlog in dit gebied. De S10 is daardoor amper bruikbaar voor regulier verkeer. De de-facto grens tussen Georgië en Zuid-Ossetië is doorgaans gesloten. De Rokitunnel is een toltunnel, waarbij de tol door de Zuid-Ossetische overheid wordt geheven. De tol is tevens de belangrijkste bron van inkomsten. Tussen 2012 en 2014 is de tunnel gerenoveerd door Rusland en heropend op 5 november 2014.[1]

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië