S110 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s110
Begin De Pijp s100
Einde Knooppunt Amstel A2
Lengte ca. 3 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Stadhouderskade / Mauritskade → Centrum/Amsterdam CS


Amsteldijk

Govert Flinckstraat

Tweede Jan Steenstraat

Tweede J. van der Heijdenstraat

Ceintuurbaan / Nieuwe Amstelbrug

St. Willibrordusstraat

Van Ostadestraat

Kuipersstraat

Rustenbrugerstraat

Tolstraat

Lumastraat

Smaragdstraat

Jozef Israëlskade

brug 400 Amstelkanaal

Amstelkade

Uithoornstraat

Vrijheidslaan / Berlagebrug

Trompenburgstraat

Amsteldijk


President Kennedylaan

Rijnstraat / Nieuwe Utrechtseweg


Nieuwe Utrechtseweg

Utrechtse Brug (brug 439)

Amstel Business Park

Amstel

→ Utrecht

De stadsroute s110 is een korte stadsroute in de Amsterdamse wijk De Pijp en de Rivierenbuurt onderdeel van stadsdeel Zuid. De route verbindt de centrumring s100 met de rijksweg en snelweg A2 bij knooppunt Amstel. Hier kan tevens de A10, de ringweg om Amsterdam, bereikt worden.

Routebeschrijving

De route begint op een T-kruispunt met de s100 bij de Torontobrug over de Amstel en loopt vervolgens op de westoever van deze rivier zuidwaarts. De weg die hier langs de wijk De Pijp loopt draagt de naam Amsteldijk en kent een hoop T-kruispunten met smalle zijstraatjes die door de wijk lopen. Er zijn twee grote kruisingen, de eerste is met de Nieuwe Amstelbrug en tweede met de Berlagebrug. Een halve kilometer na de Berlagebrug volgt een VRI geregelde kruising waar de s110 richting het westen afbuigt en overgaat in de President Kennedylaan. Deze weg heeft verder geen zijstraten en na een paar honderd meter volgt de kruising met de Nieuwe Utrechtseweg waarover de s110 verder gaat. Met de Utrechtse brug wordt de rivier de Amstel overgestoken en volgt nog een stuk van amper een kilometer. Hier zit nog wel een nummerloze aansluiting en een naamloze verzorgingsplaats in waarna knooppunt Amstel volgt en de weg overgaat in de A2 richting Utrecht.

Geschiedenis per Straat

De stadsroutes in Amsterdam zijn eind jaren 70 ingevoerd. De s100 is de centrumring waar de meeste andere stadsroutes vanaf takken en richting de A10 lopen. De s-nummering loopt tegen de wijzers van de klok in op, waarbij deze nummers voorheen ook de afritnummering van de A10 vormden.

Amsteldijk

De Amsteldijk waarover het eerste deel van de s110 loopt is vernoemd naar de dijk van deze rivier waarover de weg in feite loopt. In de stad zelf is het uiterlijk van het dijklichaam niet meer waar te nemen, maar waar de s110 afbuigt naar de President Kennedylaan takt de Amsteldijk af en loopt hier verder langs de rivier en is de dijk wel als zodanig zichtbaar.

President Kennedylaan

Deze laan is vernoemd naar de Amerikaanse president John F. Kennedy. Deze weg is in de jaren 30 aangelegd en kreeg de naam Rivierenlaan. Indertijd vormde de weg de zuidelijke grens van de Rivierenbuurt vormde. In 1964 kreeg de weg zijn huidige naam. De President Kennedylaan loopt tussen de Amsteldijk en de RAI, maar alleen het deel tussen Amsteldijk de Nieuwe Utrechtsweg is onderdeel van de s110. Wel is de laan vanaf de RAI als s110 bewegwijzerd in oostelijke richting.

Nieuwe Utrechtseweg

In 1954 werd de Utrechtse brug met de Nieuwe Utrechtseweg opengesteld voor verkeer als onderdeel van rijksweg 2 naar Utrecht. Van Knooppunt Amstel en de A10 was nog lang geen sprake. In 1981 werd dit knooppunt deels geopend onder de naam knooppunt Duivendrecht toen de A10-Zuid gereedkwam. In 1990 volgde de de opening van de A10-Oost en werd de naam van het inmiddels voltooide knooppunt veranderd in Amstel. Het wegvak van de A2 tussen de Utrechtsebrug en knooppunt Amstel werd in 1997 door Rijkswaterstaat overgedragen aan de gemeente Amsterdam. Sindsdien maakt dit segment deel uit van de stadsroute s110 al heeft een stuk hiervan nog steeds snelwegstatus.

Toekomst

De gemeente Amsterdam heeft plannen met het gebied rond knooppunt Amstel waar de Nieuwe Utrechtseweg doorheen loopt. De plannen omvatten onder meer woningbouw. Gevolgen voor de Nieuwe Utrechtseweg zijn dat deze mogelijk zal worden afgewaardeerd en omgebouwd tot stadsweg.

Externe Links

Foto's & Video's

Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: