S111 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S111
Begin Prins Bernhardplein - S112
Einde Knooppunt Holendrecht - A2,A9
Lengte 7,2 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Prins Bernhardplein → → Centrum;


Julianaplein

Overzichtweg / Hugo de Vrieslaan


Overzichtweg

Weesperzijde


Weesperzijde

Amstelplein / Spaklerweg


Spaklerweg

Omvalbrug brug 429 Weespertrekvaart

Korte Ouderkerkerdijk / H.J.E. Wenckebachweg

Spaklerweg (zijtak)

Daniël Goedkoopstraat

Van Marwijk Kooystraat / J. Blookerweg 11

Van der Madeweg / Holterbergweg


Holterbergweg

Ellermanstraat

De Flinesstraat

Stationsweg

Borchlandweg / De Passage → Amsterdam Arena

Burgemeester Stramanweg → , Bijlmer

De Entree → Arena Park

Hoogoorddreef → Bijlmer-Centrum

Herikerbergweg

Hessenbergweg

Laarderhoogtweg / Muntbergweg


Muntbergweg

Aansluiting A'dam-Zuidoost → Almere, Weesp / Haarlem

Meibergdreef


Meibergdreef

Tafelbergweg

Holendrecht-zuid → Utrecht / Haarlem

De stadsroute S111 is een stadsroute van Amsterdam met een lengte van circa 7 kilometer. De route begint aan het Prins Bernhardplein nabij het Amstelstation, loopt in zuidelijke richting en sluit ter hoogte van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) bij knooppunt Holendrecht aan op de snelwegen A2 en A9.

Routebeschrijving

De stadsroute S111 begint aan het Prins Bernhardplein bij het Amstelstation. Dit is een verkeersplein waar ook de Wibautstraat en de Gooiseweg (S112) aansluiten. In westelijke richting is via de Meester Treublaan de S110 te bereiken. De S111 loopt eerst in zuidelijke richting over het Julianaplein, een langgerekt plein voor het Amstelstation met een brede groenstrook. In die groenstrook ligt de door tramlijn 12 gebruikte keerlus. Aan de zuidkant sluit het Julianaplein aan op de Hugo de Vrieslaan en het Overzicht. Over laatst genoemde weg gaat de S111 verder waarna de kruising met de Weesperzijde volgt. De kruising ligt in een zeer scherpe bocht waarbij de S111 direct schuin onder de spoorlijnen van trein en metro door gaat. Hierna volgt een rotonde met de Spaklerweg en het Amstelplein. Deze ligt aan de voet van de 135 meter hoge Rembrandttoren.

De Spaklerweg voert de S111 in een vrij recht lijn verder in zuidelijke richting door een gebied met voornamelijk bedrijventerreinen. Parallel loopt de spoorlijn Amsterdam - Utrecht (onderdeel van de Rhijnspoorweg). Na de viaducten van de metrolijnen 50 en 51 volgt de kruising met de (Verlengde) Van Marwijk Kooystraat. In noordoostelijke richting kan via deze weg de aansluiting Amsterdam-Overamstel van de A10 bereikt worden. Om deze reden zijn de Verlengde Van Marwijk Kooystraat en de Johannes Blookerweg ook bewegwijzerd als S111. Op deze kruising zijn dus drie takken bewegwijzerd als S111. De Spaklerweg gaat vervolgens onder de A10 door in een rechte lijn. Aan de noordoostzijde ligt het dorp Duivendrecht terwijl aan de andere zijde enkele bedrijventerreinen liggen. Deze worden met de S111 verbonden via de Van der Madeweg.

Hierna volgt het gebied rond de Amsterdam Arena met het sportcomplex De Toekomst van AFC Ajax. Via De Passage en de Burgemeester Stramanweg kan de Arena, het Transferium en diverse open parkeerterreinen bereikt worden. De in juni 2012 geopende Ziggo Dome staat in de kruising van de S111 met de Burgemeester Stramanweg. De S111-route loopt vervolgens onder de naam Holterbergweg door de wijk Bullewijk met aan de zuidwestzijde van de weg voornamelijk industrie en de noordoostzijde eerst het kantorengebied Arenapark en daarna de woonwijk van Bullewijk.

Dan volgt de kruising met de Laarderhoogtweg waar onder andere een vestiging van de Ikea te bereiken is. Hierna neemt de Muntbergweg de S111 over en volgt meteen de aansluiting Amsterdam-Zuidoost die de verbinding met de snelweg A9 vormt. Na deze aansluiting loopt de route door het bedrijvengebied Amstel III/Bullewijk naar de kruising met de Meibergdreef. In noordwestelijke richting is deze genummerd als S112. Het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) is via deze kruising ook ontsloten op de S111/S112.

In zuidwestelijke richting volgt eerst nog de kruising met de Tafelbergweg waarna de S111 via de in knooppunt Holendrecht-zuid geïntegreerde halve aansluiting Amsterdam-Zuidoost met de snelwegen A2 en A9. De A2 is vanaf dit punt alleen richting Utrecht op te rijden en de A9 alleen in de richting Haarlem. Voor andere richtingen op de snelwegen moet de aansluiting Amsterdam-Zuidoost van de A9 gebruikt worden.

Geschiedenis

Julianaplein

Dit plein is vernoemd naar Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina van Oranje-Nassau, koningin der Nederlanden (1948-1980). Het Julianaplein werd in 1939 opengesteld, gelijktijdig met het aansluitende Prins Bernhardplein en het Amstelstation. Het langgerekte plein is feitelijk een korte verbindingsweg met gescheiden rijbanen die de verbinding vormt tussen het Prins Bernhardplein en de Hugo de Vrieslaan/Overzichtweg. In de middenberm van het plein ligt de tramhalte "Amsterdam Amstelstation Beneden" van tramlijn 12 en een regionaal busstation bushalte. Het Julianaplein heeft een parkachtige uitstraling, een overblijfsel van het voormalige Julianapark dat in de jaren 90 grotendeels moest wijken voor nieuwbouw. In de Tweede Wereldoorlog heeft het plein de naam Amstelstationplein gehad op last van de Duitse bezetter.

Overzichtweg

Aan de zuidzijde van het Julianaplein begint de Overzichtweg in het verlengde van de Hugo de Vrieslaan. De weg is vernoemd naar de voormalige buitenplaats Overzicht. Deze stond aan de Schagerlaan ten westen van het Julianaplein.[1] De Overzichtweg is circa 300 meter lang en heeft 1x2 rijstroken met gescheiden fietspaden.

Weesperzijde

Bij het spoorviaduct sluit de Overzichtweg aan op de Weesperzijde. De weg loopt hier in een zeer scherpe bocht onder het spoor door naar de Omval waar de Rembrandttoren, de Mondriaantoren en de Breitnertoren staan. De Omval is een landtong en voormalig schiereiland tussen de Amstel en Watergraafsmeer. Vroeger lag hier een driesprong van de Overzichtweg met de Weesperzijde die rechtdoor langs de Weespertrekvaart loopt[2]. De Weespertrekvaart sloot tot de jaren 40 aan op de Amstel ten noorden van de Omval. Met de aanleg van de spoorlijn is de huidige aansluiting op de Amstel gemaakt ten zuiden van de Omval. Het stukje Weespertrekvaart door de Omval is later gedempt. Tussen de torens door loopt een fietspad die dit oude trekvaarttracé volgt en ook Weesperzijde heet. Het stukje Weesperzijde dat onderdeel is van de S111 stelt niet veel voor en is circa 50 meter. De Weesperzijde is voor het grootste deel niet toegankelijk voor autoverkeer. De route is in totaal circa 3 kilometer lang en loopt vanaf de Rozenburglaan ter hoogte van de aansluiting met de S112 van de A10 naar de Torontobrug van de S100.

Spaklerweg

Aan de westzijde van het spoor sluit de Weesperzijde aan op een rotonde met de Spaklerweg in zuidelijke richting. De rotonde ontsluit tevens het kantorenpark met de drie eerder genoemde opvallende torens. De weg is vernoemd naar Hendrik van der Masch Spakler, mede oprichter van de voormalige suikerfabriek De Granaatappel in Amsterdam.[3] De Spaklerweg is eind jaren 50 aangelegd en in 1960 opengesteld als ontsluitingsweg van het bedrijvengebied Overamstel. De weg heeft 2x2 rijstroken en is circa 2 kilometer lang.

Holterbergweg

Deze weg loopt door de wijk Bullewijk in Amsterdam-Zuidoost. De wijk bestaat voornamelijk uit het bedrijven- en kantoorpark Amstel III. De wegen zijn allen vernoemd naar Nederlandse heuvels. De Holterberg ligt in het Nationaal park de Sallandse Heuvelrug en is vernoemd naar de Overijsselse plaats Holten. De weg loopt in het verlengde van de Spaklerweg en heeft eveneens 2x2 rijstroken. De weg is circa 3 kilometer lang. De eerste delen van de Holterbergweg zijn midden jaren 70 aangelegd. Het deel tussen de Hoogoorddreef en de Muntbergweg volgde midden jaren 90. Tussen 1993 en 1996 is de Amsterdam Arena gebouwd waarbij de Burgemeester Stramanweg met een viaduct over de S111 werd geleid en onder het stadion door.

Muntbergweg

In het verlengde van de Holterbergweg loopt de Muntbergweg met dezelfde configuratie. De weg is vernoemd naar de Muntberg, een heuvel bij Groesbeek ten zuiden van Nijmegen. De Muntbergweg is eind jaren 70 aangelegd en waarschijnlijk in 1981 opengesteld tegelijk met de Gaasperdammerweg, de huidige A9. De Muntbergweg is circa 800 meter lang.

Meibergdreef

De Meibergdreef loopt vanaf het metrostation Amsterdam Holendrecht naar knooppunt Holendrecht met de A2 en A9. De weg is circa 900 meter lang en heeft 2x2 rijstroken. De Meiberg is een heuvel in de provincie Gelderland vlakbij Nijmegen. De weg is in dezelfde periode aangelegd als de Muntbergweg maar nog deels enkelbaans. De verdubbeling vond eind jaren 80 plaats. In 2000 werd de verbindingsweg vanaf de Tafelbergweg naar het knooppunt Holendrecht gerealiseerd.

Verlengde Van Marwijk Kooystraat

Deze weg vormt samen met de Johannes Blookerweg de verbinding vanaf de S111 naar de A10. Om deze reden zijn deze twee wegen als zijtak van de S111 bewegwijzerd. De Verlengde Van Marwijk Kooystraat is vernoemd naar Johan Hendrik Van Marwijk Kooy oprichter van de Amstel Brouwerij. Het eerste deel van de weg, de Van Marwijk Kooystraat is in de jaren 60 aangelegd. Dit betreft het deel tussen het huidige station Amsterdam Overamstel en de Spaklerweg. In de jaren 70 is het deel richting de Weespertrekvaart aangelegd als de Verlengde Van Marwijk Kooystraat naar het toen in aanbouw zijnde bedrijventerrein. Eind jaren 80 werd de ring A10 aangelegd met de huidige aansluiting Amsterdam-Overamstel en werd de Verlengde Van Marwijk Kooystraat aangepast om hierop aan te sluiten. De aansluiting werd in 1990 opengesteld.

Johannes Blookerweg

Als onderdeel van de aansluiting op de A10 is de Johannes Blookerweg aangelegd. Johannes Blooker is de oprichter van de voormalige Blooker Cacaofabriek waarvan de laatste vestiging bij de Omval stond. De cacaofabriek hield in 1961 op te bestaan. Deze stond op de plek van de Leeuwenburg, het voormalige pand van de voormalige Postbank. Later werden in dit gebouw de opleidingen Techniek van de Hogeschool van Amsterdam (HVA) gehuisvest. De Johannes Blookerweg is circa een halve kilometerlang. Het laatste stukje aan de zuidwestzijde van de aansluiting met de A10 is een doodlopende toegangsweg naar het bedrijventerrein Entrada.

Externe Links

Referenties


Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: