S112 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s112
Begin Rotterdam (Hofplein)
Einde Rotterdam (Doenkade)
Lengte 6 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Schiekade

Hofplein

Delftsestraat / Couwenburg

Heer Bokelweg

Simonstraat

Teilingerstraat / Proveniersstraat

Provenierssingel

Obreenstraat

Schefferstraat

Bergweg / Walenburgweg


Schieweg

Heulstraat

Stadhoudersweg / Schepenstraat / Vlaggemastrstraat

Bergselaan

Abraham Kuyperlaan

Talmastraat

Gordelweg

Schieplein Afrit 14


G.K. van Hogendorpweg /

Kleiweg

Van der Duijn van Maasdamweg / Melanchtonweg

Fairoaksbaan

Landscheiding

Doenkade

De stadsroute S112 is een stadsroute van Rotterdam en loopt van zuid naar noord tussen de S100 en de N209. Het stuk tussen het Schieplein (A20) en de N209 is dubbelgenummerd met de N471. De weg is geheel met 2x2 rijstroken uitgevoerd en tussen het Hofplein en de Gordelweg zijn de rijbanen gescheiden door een trambaan.

Routebeschrijving

De S112 begint op het Hofplein in Rotterdam, op de S100. Meteen daarna zit aan de oostelijke zijde nog een kruispunt en ook een langs de westelijke zijde. De S112 gaat onder het spoor Rotterdam-Dordrecht door en komt dan bij het kruispunt met de Heer Bokelweg. Er volgen aan weerszijden een aantal kruispunten of parallelbanen. Bij de meeste is het niet mogelijk de S112 over te steken. Daarvoor zal verkeer gebruik moeten maken van andere routes. Ook kan men niet overal links afslaan. De grotere kruispunten zijn bij de Teilingerstraat / Proveniersstraat, met de Bergweg / Walenburgerweg (vanaf hier gaat de Schiekade over in de Schieweg) en bij de Stadhoudersweg / Schepenstraat. Na het kruispunt met de Bergselaan klimt de trambaan in het midden om via een viaduct over het Schieplein maar ook over de rechter rijbaan van de S112 te lopen. Het kruispunt met de Gordelweg is voor verkeer op de S112 gelijkvloers, verkeer op de Gordelweg zelf heeft hier een ongelijkvloerse kruising. Vlak na deze kruising komt het Schieplein, een grote rotonde boven de A20 ter plaatse van afrit 14 ligt. Net voorbij het Schieplein ligt in noordelijke richting een kwart aansluiting voor verkeer dat naar het Sint Fransiscus Gasthuis wil (Kleiweg). Een paar honderd meter verderop zit overigens een kwart aansluiting voor verkeer dat vanaf de Overschiese Kleiweg richting Rotterdam wil.

Vanaf hier is de S112 - nu G.K. van Hogendorpweg geheten - een autoweg (tot aan het volgende kruispunt is de maximumsnelheid 70 km/h). De weg verder is verder dubbelgenummerd met de N471. Na het ruim opgezette kruispunt met de Melanchtonweg verlaat de S112 de bebouwde kom van Rotterdam en geldt, hoewel het nog steeds een autoweg is, een maximumsnelheid van 80 km/h. De weg loopt nu een stuk vlak langs de Randstadrail van Rotterdam naar Den Haag en heeft een gelijkvloerse kruising ter hoogte van P+R Meijersplein. De weg komt vlakbij de landingsbaan van Rotterdam The Hague Airport om met de Landscheiding te kruisen op een rotonde, hier worden enkele bedrijventerreinen en sportvelden ontsloten. De S112 eindigt op een grote rotonde waar de N471 - die hier verder noordwaarts loopt - de N209 kruist.

Geschiedenis

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Van de S112 zijn verkeersintensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Schiekade 32.000
Schieweg 36.000
G.K. van Hogendorpweg (bij A20) 42.000
G.K. van Hogendorpweg (bij N209) 25.000

Referenties


Stadsroutes van Rotterdam