S113 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s113
Begin Rotterdam (Statenweg)
Einde Rotterdam (Kleinpolderplein)
Lengte 3 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Statenweg

Weena / Beukelsdijk / Henegouwerlaan

Bentinckplein

Statenweg / Stadhoudersweg


Stadhoudersweg

Van Aerssenlaan

Kleinpolderplein

Kanaalweg / Abraham van Stolkweg

De stadsroute S113 is een stadsroute van Rotterdam en verbindt de S100 met het Kleinpolderplein. De S113 is geheel 2x2 uitgevoerd en blijft op de noordelijke (rechter) Maasoever.

Routebeschrijving

De S113 begint in de tunneltraverse, daar waar de Henegouwerlaan overgaat in de Statenweg. Verkeer dat het tunneltracé volgt, gaat hier van de S100 over in de S113. Verkeer dat, komende vanuit het zuiden, de S100 richting Weena of de S115 richting Beukelsdijk wil, moet al eerder op de S100 de parallelbaan kiezen. De overgang ligt onder het gelijkvloerse kruispunt met het Weena en de Beukelsdijk maar gaat, zoals gezegd, hier ongelijkvloers door.

De S113 gaat dan onder het emplacement door dat ten westen van treinstation Rotterdam Centraal ligt. Daarna komen de parallelwegen weer samen tot vlak voor het Bentinckplein. Hier ligt een gelijkvloerse VRI-geregelde kruising waar verkeer rechtsaf de Walenburgerweg in kan (richting Provenierswijk) en linksaf de Bentincklaan (richting Diergaarde Blijdorp).

Direct na dit kruispunt zit aan de oostelijke kant een uitrit naar een parallelweg van de Statenweg. De S113 loopt dan verder totdat de eerder genoemde parallelweg weer invoegt, en aan de westelijke kant ook uitvoegt.

Daar volgt ter hoogte van metrostation Blijdorp een VRI-geregelde kruising die vanaf deze kant een T-splitsing is: Zowel links- als rechtsaf loopt de Stadhoudersweg. De S113 gaat linksaf, in westelijke richting. Tot aan de volgende kruising ligt in het midden een trambaan die niet meer gebruikt wordt in de reguliere dienstregeling.

Het volgende kruispunt is ook VRI-geregeld en ook ongelijkvloers. Hier gaat de Van Aerssenlaan zuidwaarts (aan de noordkant ligt het Vroesenpark). Dit is op de hoek van Diergaarde Blijdorp, en de S113 loopt vanaf hier langs de dierentuin.

In dit kruispunt zit, komende vanuit het noorden/westen, nog een keerlus in de middenberm, bedoeld voor verkeer dat vanaf het Kleinpolderplein komt en wil keren. Daarvoor is een aparte VRI neergezet.

De S113 loopt onder het spoor Rotterdam-Gouda en onder de HSL door, tot waar knooppunt Kleinpolderplein begint. Verkeer dat naar de A13 wil richting Den Haag gaat hier rechtdoor, meteen de snelweg op. Verkeer dat het laatste stukje S113 wil volgen, maar ook dat naar de A20 wil, slaat hier af. Na de splitsing zit tussen beide rijbanen nog een tankstation.

De rijbaan van de S113 heeft ter hoogte van dat tankstation nog een uitrit naar de Daltonweg, bedoeld voor het aldaar gelegen volkstuincomplex en tennisbanen. De S113 eindigt dan op de VRI-geregelde kruising met de Abraham van Stolkweg en de Kanaalweg. Hier begint dan het lagere niveau van knooppunt Kleinpolderplein.


Geschiedenis

Toekomst

Verkeersintensiteiten

Van de S113 zijn intensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Statentunnel 40.000
Stadhoudersweg 40.000
Parallel aan A13 28.000

Referenties


Stadsroutes van Rotterdam