S114 (Rotterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s114
Begin Rotterdam (Droogleever Fortuynplein)
Einde Rotterdam 11
Lengte 8 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Westzeedijk

Droogleever Fortuynplein

G.J. de Jonghweg / Parkhaven

Parksluizen

Puntegaalstraat

Pieter de Hoochweg

Kapelstraat

2e IJzerstraat

Oostkousdijk

Kapiteinsbuurt

Westkousdijk


Pelgrimsstraat

Spanjaardstraat


Vierhavenstraat

Speedwellstraat

IJselstraat

Keilestraat

Keileweg

Van Helmontstraat

Galvanistraat

Marconiplein


Tjalklaan

Barkastraat

Franselaan / Spaanseweg

Schuttevaarstraat

Giessenplein


Matlingeweg

Galateestraat

Linschotenstraat

Vlaardingweg

Amstelstraat

Bernissestraat / Industrieweg

Matlingebrug

Schiekade

Sevillaweg

Lyonweg

Hongkongstraat / Corkstraat

Vareseweg


Doenkade

Doenbrug

Doenviaduct

De stadsroute S114 is een stadsroute van Rotterdam en loopt vanaf het Droogleever Fortuynplein aan de rand van het centrum door Rotterdam-West naar de A13 net ten noorden van Overschie.

Routebeschrijving

De S114 begint op het Droogleever Fortuynplein op de noordelijke (rechter) Maasoever. Dit is het punt waar de S103, die hier uit de Maastunnel vanaf Rotterdam-Zuid komt, aanhaakt op de s100. De S100 vanuit noordelijke richting loopt hier ongelijkvloers over in de s103, maar de andere relaties zijn gelijkvloers geregeld met een VRI op een rotonde, hier loopt ook een tramspoor doorheen.

Voordat de S114 verder westwaarts gaat, passeert hij eerst de Parksluizen, tussen de Parkhaven en de Coolhaven (beiden deel van de Delfshavense Schie). Afhankelijk van welke brug daar openstaat, loopt de route hetzij via de G.J. de Jonghweg tot aan de Parkhaven, hetzij via de Puntegaalstraat. Uiteindelijk komen beide routes samen op de Westzeedijk.

De Westzeedijk loopt door de deelgemeente Delfshaven. Aan de noordelijke kant zit een parallelweg ten behoeve van de woonwijk aldaar, deze weg kan alleen benaderd worden door verkeer vanuit oostelijke richting. Aan de zuidelijke kant liggen het Lloydkwartier en Schiemond en zit een aantal bedrijven. Er is een aantal gelijkvloerse, VRI-geregelde, kruisingen. Vanaf de kruising met de Spanjaardstraat gaat de weg heel even over in de Pelgrimsstraat, en daarna in de Vierhavenstraat. Deze weg loopt door het industriegebied Nieuw-Mathenesse, waar sinds 2011 aan de noordkant het winkelcentrum Parkboulevard is gevestigd.

De S114 kruist dan het Marconiplein, een verkeers- en OV-knooppunt. Verkeer kan hier richting Schiedam of de Rotterdamse wijken Bospolder en Tussendijken. De S114 gaat hier nu in noordelijke richting verder als de Tjalklaan. De route voert verder langs het Witte Dorp en de belangrijkste kruising hier is met de Franselaan en Spaanseweg voor verkeer dat naar de Rotterdamse wijk Spangen of het oostelijke deel van Schiedam wil.

De S114 gaat dan onder de Horváthweg, de S115 door maar kruist deze verder niet, gevolgd door het spoor Rotterdam-Schiedam. Daarna komt de S114 het vrij grote industriegebied Spaanse Polder binnen. Eerst is er de aansluiting Rotterdam-Delfshaven van de A20 (waar de S114 onderdoor loopt) op het Giessenplein, daarna volgen er diverse gelijkvloerse aansluitingen voor de bedrijventerreinen aan beide zijden van de Matlingeweg, zoals de S114 ondertussen heet.

Na de brug over de Schie komt de S114 het bedrijventerrein Rotterdam-Noord-West in de deelgemeente Overschie binnen. Ook hier is een aantal gelijkvloerse kruisingen ter ontsluiting van de daar gevestigde bedrijven. Na dit terrein buigt de s114 af naat het oosten en gaat over in de Doenkade. Via de Doenbrug over de Schie klimt de S114 naar het viaduct over de A13 heen waar er een aansluiting is op die snelweg via afrit 11. De S114 eindigt hier, de Doenkade gaat verder als de N209 naar de richting Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Zoetermeer.

Geschiedenis

De aansluiting met de A13 en N209 is in 2015 gereconstrueerd vooruitlopend op de aanleg van de A16 Rotterdam, zie pagina's over aansluiting 11 en de A16 Rotterdam.

Verkeersintensiteiten

Van de S114 zijn intensiteiten bekend uit 2011.

Telpunt 2011
Westzeedijk 16.000
Vierhavensstraat 18.000
Tjalklaan 36.000
Matlingeweg (nabij A20) 26.000
Matlingeweg (nabij A13) 21.000

Referenties


Stadsroutes van Rotterdam