S115 (Amsterdam)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
s115
Begin Nieuwe Leeuwarderweg - S116
Einde aansluiting Nieuwendam - A10
Lengte 3,2 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Nieuwe Leeuwarderweg → Centrum, A10


Nieuwe Purmerweg

Waddenweg

Het Breed

Nieuwendammerstraat

Purmerplein


Purmerweg

Beemsterstraat

Oudorperstraat

Monnikendammerweg


Volendammerweg

Oosthuizenstraat

Monnikendammerplantsoen/Westwouderstraat

Werengouw

IJdoornlaan/


IJdoornlaan

Hilversumstraat

Zuiderzeeweg


Zuiderzeeweg

Zuiderzeeweg

Aansluiting Nieuwendam → Zaanstad / Utrecht, Amersfoort

De stadsroute S115 is een stadsroute van Amsterdam en loopt door Buiksloot en Nieuwendam onderdeel van het stadsdeel Amsterdam-Noord. De S115 begint bij een ongelijkvloerse aansluiting met de S116. De route loopt in zuidoostelijke richting naar de aansluiting Nieuwendam van de A10. De S115 is circa 3 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S115 begint aan de Nieuwe Purmerweg bij de ongelijkvloerse aansluiting met de Nieuwe Leeuwarderweg (s116) en loopt in zuidoostelijk richting door een relatief jong gedeelte van Buikslootermeer De route gaat vervolgens door een parkachtige omgeving en door de wijk Tuindorp-Nieuwendam met de naam Purmerweg. Vervolgens krijgt deze weg vanaf het Purmerplein gescheiden rijbanen. De straten in deze wijk zijn vernoemd naar plaatsen en wateren in Noord-Holland. Ter hoogte van de Schellingwouderbeek buigt de S115 af naar het oosten om over de Volendammerweg verder te gaan. Bij de rotonde met de IJdoornlaan slaat de S115 in zuidelijke richting af over de weg in zuidelijke richting. In noordelijke richting loopt de S117 over de IJdoornlaan. Bij de rotonde met de Zuiderzeeweg buigt de S115 onder deze straatnaam af in westelijke richting waarna al snel de aansluiting Nieuwendam volgt met de A10. De Zuiderzeeweg loopt vanaf dit punt ongenummerd parallel aan de A10 richting Schellingwoude en de Schellingwouderbrug.

Kenmerken en geschiedenis per straat

Nieuwe Purmerweg / Purmerweg

Deze weg is vernoemd naar de Noordhollandse plaats Purmerend. De route is in totaal 2 kilometer lang. Ten noorden van de S116 loopt nog een kort stukje van circa 300 meter nummerloos door. De weg sluit via een zogenaamde hondenbot aan op de S116. De Purmerweg is aangelegd in de jaren 60 met de bouw van de wijk Nieuwendam. De Nieuwe Purmerweg is begin jaren 80 voltooid. Deze weg was gepland om door te lopen naar de kruising met de Cornelis Douwesweg en Klaprozenweg. Dit geplande tracé is inmiddels deels bebouwd.

Volendammerweg

De Volendammerweg, vernoemd naar de Noordhollandse plaats Volendam is circa 1,2 kilometer lang waarvan 650 meter onderdeel is van de S115. Ook deze weg is in de jaren 60 aangelegd. Ten oosten van de IJdoornlaan loopt de weg nummerloos door en eindgt ten slotte op een opslagplaats naast de A10.

IJdoornlaan

De IJdoornlaan is in totaal 5,8 kilometer lang. waarvan het 0,5 kilometer lange deel tussen de Volendammerweg en de Zuiderzeeweg onderdeel is van de S115. De S117 loopt over 5 kilometer van deze weg vanaf de S115 in noordelijke richting. Het resterende deel loopt vanaf de noordzijde van aansluiting Amsterdam-Kadoelen naar de kruising met de Scheepsbouwerweg en Zuideinde. Dit deel is ongenummerd. De laan is vernoemd naar de ten oosten van Durgerdam gelegen IJdoornpolder. Het eerste deel van de laan waar de S115/S117 overheen loopt kwam in de jaren 60 gereed. In 1983 volgde de openstelling van de IJdoornbrug over het Noordhollands Kanaal en een deel langs de wijk Banne Buiksloot waarover de S117 loopt. In de periode 1988 tot 1990 kwam de A10-Noord gereed en kreeg de S115 een verbinding met de A10 bij de aansluiting Nieuwendam. In 1992 volgde de aansluiting Amsterdam-Kadoelen en tevens het aansluitende deel van de IJdoornlaan. Voordat de A10-Noord er lag was het S115-deel van de IJdoornlaan genummerd als N10. Een route die vanaf de RAI door de stad naar het Coentunnelcircuit liep. Een korte periode heeft er nog een tijdelijke weg gelegen op de aardebaan van de A10-Noord tussen de huidige aansluiting Nieuwendam en Amsterdam-Noord zodat het verkeer niet meer over de IJdoornlaan door Nieuwendam hoefde te rijden.

Zuiderzeeweg

De IJdoornlaan sluit ten zuiden van Nieuwendam via een rotonde aan op de Zuiderzeeweg. Deze weg is vernoemd naar de voormalige Zuiderzee en is in totaal 5,8 kilomter lang waarvan het 350 meter lange deel tussen de IJdoornlaan en de aansluiting met de A10 tot de S115 behoort. De Zuiderzeeweg is in de jaren 50 aangelegd met de twee oeververbindingen over het IJ en Amsterdam-Rijnkanaal, de Amsterdamsebrug en de Schellingwouderbrug. De Zuiderzeeweg loopt vanaf de kruising met de Zuiderzeedijk en Flevoweg in de Indische Buurt tot aan de Schellingwouderdijk bij Tuindorp Nieuwendam. Tot het gereedkomen van de A10-Oost en Noord met de Zeeburgertunnel en Zeeburgerbrug eind jaren 80/begin 1990 vervulde de Zuiderzeeweg een belangrijke doorgaande route. Net als de IJdoornlaan liep de N10 ook over deze weg komende vanuit de Indische Buurt.


Oorspronkelijk liep de S115 vanaf de S116 via de IJdoornlaan naar de Zuiderzeeweg. Medio 2019 is deze route gewijzigd. De S117 is hierbij verlengd vanaf de S116 over de IJdoornlaan tot aan de rotonde met de Volendammerweg. De gewijzigde route van de S115 wordt door middel van routenummerborden aangeduid op de Volendammerweg en (Nieuwe) Purmerweg.

Externe Links


Stadsroutes van Amsterdam

voormalige stadsroutes: