S11 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S11.svg
Georgia S11 map.png
ს11
Begin Akhaltsikhe
Einde Ninotsminda
Lengte 110 km
Route

Centrum.svg Akhaltsikhe

Centrum.svg Akhalkalaki

Centrum.svg Ninotsminda

Flag of Armenia.svg M1 ARM.png

De S11 (Georgisch: ს11) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt een oost-westroute in het zuiden van het land, vanaf de S8 bij Akhaltiskhe tot aan de grens met Armenië bij Ninotsminda. De weg is 110 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S11 begint in Akhaltsikhe, een stadje niet ver van de grens met Turkije. Men kruist hier de S8. De weg voert in zuidoostelijke richting door de zuidelijke Kaukasus, waarbij de S11 door een diepe kloof loopt. De bergen rondom zijn niet bijzonder hoog, zo'n 2000 meter. De belangrijkste plaats onderweg is Akhalkalaki, waarna men op een hoogvlakte komt. De weg stijgt daarna geleidelijk van 1700 naar 2100 meter boven zeeniveau. Net na Ninotsminda volgt de grens met Armenië. Vervolgens gaat de Armeense M1 verder naar Gyumri.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg een relatief onbelangrijke route, omdat hij geen grote steden ontsluit en een niet al te logisch vervolg geeft op andere wegen. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Georgië en Armenië. Het Armeense deel is omgenummerd naar M1, het Georgische deel naar S11. Vanwege het conflict in Nagorno-Karabakh heeft Turkije de grenzen met Armenië gesloten. Sindsdien is de S11 een belangrijke transitroute geworden voor verkeer vanuit Armenië naar Turkije, zodat men de rechtstreekse grens tussen beide landen kan omzeilen. Tevens geeft het Armenië toegang naar de havens van Batumi, alhoewel de kortste route via secundaire wegen loopt.

Referenties


Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg