S12 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S12.svg
Georgia S12 map.png
ს12
Begin Samtredia
Einde Supsa
Lengte 70 km
Route

Centrum.svg Samtredia GE S1.svg


Afslagsymbool.svg Japana

Afslagsymbool.svg Nigoiti

Afslagsymbool.svg Lanchkhuti


Centrum.svg Supsa GE S2.svg

De S12 (Georgisch: ს12) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het westen van het land. De S12 vormt een oost-westroute tussen Samtredia en Supsa aan de Zwarte Zeekust, en is een alternatief voor de S1 en S2, die een iets langere route volgt tussen beide steden. De S12 is 70 kilometer lang. De gehele route wordt vervangen door een nieuwe autosnelweg.

Routebeschrijving

De S12 begint in Samtredia, een klein stadje gelegen aan de rivier de Rioni, waar men de S1 uit Tbilisi kruist. De S12 voert eerst zuidwaarts en steekt de rivier de Rioni over, en verloopt daarna westwaarts, parallel aan de uitlopers van de zuidelijke Kleine Kaukasus. De weg is van redelijk goede kwaliteit en vrij breed. Wel liggen er veel dorpen en lintbebouwing op de route. In Supsa eindigt de S12 op de S2, de doorgaande weg naar Batumi.

Geschiedenis

De S12 dient vooral als afsnijding voor verkeer van Tbilisi naar Batumi. Batumi is een belangrijke havenstad in de autonome republiek Adjara, waarmee de relaties lange tijd vrij slecht waren. Hierdoor was het verkeer tussen de rest van Georgië en Adjara vrij beperkt. Sinds 2004 zijn de relaties sterk verbeterd en hebben de Georgische autoriteiten weer gezag in Adjara, waarna het verkeer weer makkelijker van en naar Batumi kan. Hiermee won de S12 aan belang voor doorgaand verkeer. De S12 is ongeveer 20 kilometer korter dan de S1 en S2 die via Poti loopt.

East-West Highway

De S12 wordt opgewaardeerd tot autosnelweg in het kader van de bouw van de East-West Highway, die van Tbilisi naar de Zwarte Zee verloopt. Dit project omvat grotendeels de S1 tussen Tbilisi en Samtredia, maar ook de volledige vervanging van de S12 tussen Samtredia en Grigoleti. De nieuwe autosnelweg wordt parallel aan de oude S12 aangelegd. Op 18 juli 2020 opende hiervan de eerste 14 kilometer tussen Japana en Lanchkhuti.[1]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Japana Lanchkhuti 14 km 18-07-2020

Toekomst

Medio 2022 moet een snelweggedeelte tussen Samtredia en Japana worden opengesteld. Dit sluit aan op de S1 uit Tbilisi. Eveneens is de autosnelweg in aanbouw tussen Lanchkhuti en Grigoleti, waar de snelweg over gaat op de S2 naar Batumi.

Referenties

Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg