S12 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს12
Begin Samtredia
Einde Supsa
Lengte 70 km
Route

Samtredia


Japana

Nigoiti

Lanchkhuti


Supsa

De S12 (Georgisch: ს12) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het westen van het land. De S12 vormt een oost-westroute tussen Samtredia en Supsa aan de Zwarte Zeekust, en is een alternatief voor de S1 en S2, die een iets langere route volgt tussen beide steden. De S12 is 70 kilometer lang. De gehele route wordt vervangen door een nieuwe autosnelweg.

Routebeschrijving

De S12 begint in Samtredia, een klein stadje gelegen aan de rivier de Rioni, waar men de S1 uit Tbilisi kruist. De S12 voert eerst zuidwaarts en steekt de rivier de Rioni over, en verloopt daarna westwaarts, parallel aan de uitlopers van de zuidelijke Kleine Kaukasus. De weg is van redelijk goede kwaliteit en vrij breed. Wel liggen er veel dorpen en lintbebouwing op de route. In Supsa eindigt de S12 op de S2, de doorgaande weg naar Batumi.

Geschiedenis

De S12 dient vooral als afsnijding voor verkeer van Tbilisi naar Batumi. Batumi is een belangrijke havenstad in de autonome republiek Adjara, waarmee de relaties lange tijd vrij slecht waren. Hierdoor was het verkeer tussen de rest van Georgië en Adjara vrij beperkt. Sinds 2004 zijn de relaties sterk verbeterd en hebben de Georgische autoriteiten weer gezag in Adjara, waarna het verkeer weer makkelijker van en naar Batumi kan. Hiermee won de S12 aan belang voor doorgaand verkeer. De S12 is ongeveer 20 kilometer korter dan de S1 en S2 die via Poti loopt.

East-West Highway

De S12 wordt opgewaardeerd tot autosnelweg in het kader van de bouw van de East-West Highway, die van Tbilisi naar de Zwarte Zee verloopt. Dit project omvat grotendeels de S1 tussen Tbilisi en Samtredia, maar ook de volledige vervanging van de S12 tussen Samtredia en Grigoleti. De nieuwe autosnelweg wordt parallel aan de oude S12 aangelegd. Op 18 juli 2020 opende hiervan de eerste 14 kilometer tussen Japana en Lanchkhuti.[1] Op 10 december 2022 opende het westelijkste deel van de autosnelweg, tussen Khajalia en Grigoleti.[2]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Japana Lanchkhuti 14 km 18-07-2020
Khajalia Grigoleti 10 km 10-12-2022

Toekomst

In 2023 moest een snelweggedeelte tussen Samtredia en Japana worden opengesteld, echter in februari 2023 is bij een overstroming de brug over de rivier de Rioni deels ingestort.[3] De S12 sluit aan op de S1 uit Tbilisi. Eveneens is de autosnelweg in aanbouw bij Grigoleti, waar de snelweg over gaat op de S2 naar Batumi. Hiervan ontbreekt nog een brug over de rivier de Supsa. Later moet nog het ontbrekende deel tussen Lanchkhuti en Khajalia worden aangelegd.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië