S13 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს13
Begin Akhalkalaki
Einde Kartsakhi (TR)
Lengte 35 km
Route

Akhalkalaki

Kartsakhi

De S13 (Georgisch: ს13) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt een oost-westverbinding in het zuiden van het land, vanaf Akhalkalaki tot de grens met Turkije bij Kartsakhi. De weg is 35 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S13 begint als zuidelijke rondweg van het stadje Akhalkalaki, op een kruising met de S11. De weg voert dan in zuidwestelijke richting over een hoog plateau op ruim 1.700 meter boven zeeniveau. In de omgeving liggen bergen met toppen tot 2.800 meter. De S13 is een eenvoudige tweestrooks weg. Na Kartsakhi volgt de grens met Turkije, waar een 2x2 weg verder gaat naar de D010 bij Çıldır.

Geschiedenis

De S13 is later aan het netwerk van nationale hoofdwegen toegevoegd, vermoedelijk omstreeks 2015 toen de vernieuwde grenspost met Turkije in gebruik werd genomen. Omstreeks 2015 is ook de zuidelijke rondweg van Akhalkalaki opengesteld. De S13 is onderdeel van een grootschaliger infrastructurele upgrade tussen Georgië en Turkije in deze streek. In 2017 kwam de spoorlijn van Akhalkalaki naar Kars gereed. Deze spoorlijn wordt gezien als een bypass van Rusland voor treinverkeer tussen China en Europa.[1] In 2020 is een nieuwe weg met 2x2 rijstroken aan de Turkse kant van de grens in gebruik genomen. Het is ook gepland om een modernere weg tussen Akhalkalaki en de Turkse grens aan te leggen.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië