S151 (Zaanstad)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S151
Begin S152
Einde Prins Bernhardplein - A7
Lengte ca. 1,5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

→ Wormerveer/Amsterdam


Vincent van Goghweg

Jan van Goyenkade

Vincent van Goghweg

Rembrandtstraat

Meester J.A. Laanplein

Westzijde


Prins Bernhardweg

Prins Bernhardbrug Zaan

Prins Bernhardplein

Zaandam → Purmerend; Amsterdam

De S151 is een korte stadsroute in de gemeente Zaanstad die vanaf de S152 nabij de wijk Westerwatering in oostelijke richting door Zaandam loopt en daarbij het noordelijke deel van deze stad ontsluit. De stadsroute kruist aan de oostzijde van de stad het Prins Bernhardplein, een grote rotonde geregeld met verkeerslichten en sluit vervolgens aan op knooppunt Zaandam waar de snelwegen A7 en A8 bereikt kunnen worden. De S151 is circa 1,5 kilometer lang en is daarmee de kortste stadsroute van Zaanstad.

Routebeschrijving

De stadsroute S151 begint op een VRI geregeld kruispunt met de S152 nabij de spoorlijn Amsterdam - Den Helder en loopt vervolgens in oostelijke richting door het noordelijk deel van Zaandam. Het eerste deel heet Vincent Van Goghstraat en heeft voor het grootste deel 2x2 rijstroken met een begroeide middenberm. De route voert langs ondermeer de sportvelden van AVZ Zaanland en na de geregelde kruising met de Westzijde volgt de beweegbare Prins Bernhardbrug over de rivier de Zaan. De weg draagt hier de naam Prins Bernhardweg en na de brug volgt al snel de door verkeerslichten geregelde rotonde Prins Bernhardplein. Hier sluit de stadsroute S153 aan die van noord naar zuid door Zaandam loopt. Ten oosten van de rotonde loopt de route verder met 2x2 rijstroken en begint na een kleine honderd meter de snelwegstatus en volgt het knooppunt Zaandam. Vlak voor het knooppunt loopt de S151 rechtdoor over in de rijksweg en snelweg A7 richting Purmerend. Via het knooppunt is er aansluiting met de A8 waar men de richtingen Alkmaar en Amsterdam kan kiezen.

Geschiedenis

De wegen waarover stadsroute S151 overheen loopt stammen uit het midden van de 20ste eeuw. De brug over de Zaan is het oudste deel al is de huidige brug nog redelijk nieuw en stamt uit 2001. De huidige brug is een vervanger van de vorige basculebrug die stamt uit 1968 die op zijn beurt een vervanger is voor een brug uit 1941. De Vincent van Goghweg, uiteraard vernoemd naar de beroemde schilder is in de jaren 60 aangelegd. De Prins Bernhardweg stamt deels uit de zelfde periode als de eerste brug. De weg is later verlengd in oostelijke richting eindigend op een rotonde met het zuidelijke deel van wat nu de S155 is. Deze rotonde zou niet veel later in 1969 het Prins Bernhardplein worden waar de, destijds nog provinciale S14 begon richting Purmerend. Ook is toen het knooppunt Zaandam gereedgekomen evenals de eerste delen van de snelweg A8. Toen eind jaren 70 het oorspronkelijk geplande tracé van rijksweg 7 tussen Purmerend en 't Schouw definitief is geschrapt werd de S14 onderdeel van de A7. De eerste circa honderd meter van de Prins Bernhardweg na de rotonde valt onder de gemeente Zaanstad waardoor een redelijk unieke situatie bestaat dat er een stukje snelweg in gemeentelijk beheer is.

In 2012 heeft de gemeente Zaanstad besloten om stadsroutes in te voeren op haar wegennet. In 2013 de eerste S-nummers waargenomen op enkele bewegwijzeringspanelen echter voor korte duur. In juni 2014 is de officiële uitrol gestart die in de maanden erna werd afgerond. In oostelijke richting wordt bij het Prins Bernhardplein de A7 aangeduid. In westelijke richting zal vanaf de snelweg de route S151 worden bewegwijzerd.

Toekomst

De stadsroute S151 is op de gemeentelijke bewegwijzering aangegeven maar nog niet vanaf het snelwegennet. Dit zal in de nabije toekomst nog worden aangepast.

Weggebruik

Externe links

Bronnen, noten en referenties


Stadsroutes van Zaanstad