S152 (Zaanstad)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf S152)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S152
Begin S101
Einde N203/N246/N8
Lengte ca. 10 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Hembrug Noordzeekanaal


Provincialeweg

Hemkade

Symon Spiersweg

Beverwijk; Oostzaan/Amsterdam

Oud Zaenden/Havenstraat

Albert Heijnweg

Hogendijk

Korte hogendijk

Korte Rozengracht/ Q-park Hermitage

Overkluizing Ankersmidplein

Stationsstraat

Parking Station Zaandam/Lucy Stonestraat

Mauritsstraat

3x Parallelweg Provincialeweg

→ A7; A8

Leliestraat

Aansluiting Zaanstad-Koog Wormerveer; Amsterdam/Purmerend

Museumlaan

→ Westzaan; Zaanse Schans

Prunuslaan

Witte Veerstraat

Rembrandtkade/Curaçaostraat

Plein 13 - Prinses Irene-brigadeweg


Wandelweg

Billitonkade

Javastraat

Warmoesstraat

Tuinstraat

Goudastraat

Voltastraat

Franklinstraat

Weverstraat

Stationsstraat


Provincialeweg (administratief N203)

Esdoornlaan

Karnemelkspad

Paulus Krugerstraat

Lindenlaan

Esdoornlaan

Aansluiting Krommenie → A8/Beverwijk; Alkmaar

→ Heemskerk; A9

De S152 is een Zaanse stadsroute die vanaf de veerpont Hembrug over het Noordzeekanaal in noordelijke richting door Zaandam, Koog aan de Zaan, Zaandijk en Wormerveer loopt. De stadsroute loopt parallel aan de spoorlijn Amsterdam - Den Helder en sluit voor Krommenie met een ongelijkvloerse aansluiting aan op de N246 die in zuidelijke richting voor een kort segment is dubbelgenummerd met de N8. De weg loopt in westelijke richting over in de N203/N8 richting de A9 bij Heemskerk en Uitgeest. De S152 is circa 10 kilometer lang en daarmee de op één na langste stadsroute van de gemeente Zaanstad.

Routebeschrijving

De start van de Zaanse S152 begint opvallend genoeg op het grondgebied van de gemeente Amsterdam, aan de zuidzijde van de veerverbinding Hembrug-Zaandam. De veerverbinding wordt tot de S152 gerekend. Ten noorden van de veerverbinding komt men in de gemeente Zaanstad en wordt de S152 een 2x1-weg met diverse gelijkvloerse kruisingen. Verderop volgt een kruising met de dr. J.M. den Uylweg, ook wel de N516. Vanaf dit punt telt de S152 2x2 rijstroken en geldt er een maximumsnelheid van 70 km/h. Er volgen diverse geregelde kruisingen en aansluitingen naar parallelwegen. Over bijna het volledige gedeelte loopt de S152 parallel aan de spoorlijn Amsterdam - Den Helder. Men bereikt vervolgens het station van Zaandam.

Vervolgens gaat de S152 verder richting het noorden en passeert daarbij onder meer de spoorlijn Zaandam - Purmerend, waarna Koog aan de Zaan bereikt wordt. De S152 passeert vervolgens de A8, genaamd Coentunnelweg en vervolgens de Guisweg in Zaandijk. Die weg gaat aan beide zijden verderop over in de N515. Enkele honderden meters noordelijker buigt de weg licht af naar het oosten, richting de Zaan, en daar eindigt het 2x2-gedeelte en het 70 km/h-gedeelte in Wormerveer.

Hier ligt een krap gedeelte van de weg met 2x1-rijstroken, een maximumsnelheid van 50 km/h en diverse haakse inritten voor aanliggende woningen. De weg draagt hier de naam Wandelweg. Bij het geregelde kruispunt met de Stationsstraat eindigt het gemeentelijke deel van de S152 en gaat de weg administratief over in de provinciale N203. Op de bewegwijzering wordt wel het nummer S152 aangegeven. De S152 eindigt dan op de ongelijkvloerse aansluiting van de N246 met de N203 waar ook het wegnummer N8 te vinden is.

Geschiedenis

De S152 loopt tussen de veerpont en Wormerveer over de Provincialeweg, een straatnaam die herinnert aan de eerste functie van deze route. De weg was tot de uitrol van de stadsroutes in juni 2014 binnen de gemeente Zaanstad onderdeel van de N203. Als onderdeel van het stadsvernieuwingsprogramma Inverdan is in 2010 de overkluizing over de N203 bij het station gereedgekomen. Deze overkluizing omvat het Ankersmidplein en een deel van het Inntel Hotel dat is gebouwd in de vorm van aaneengeschakelde Zaanse huisjes.

Voor een uitgebreidere geschiedenis zie het artikel over de N203.

Tussen 10 augustus en 30 oktober 2015 is een voorrangskruising tussen de Symon Spiersweg en de S152 omgebouwd tot een enkelstrooksrotonde.

Toekomst

Weggebruik

Externe links

Bronnen, noten en referenties


Stadsroutes van Zaanstad