S154 (Zaanstad)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf S154)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S154.svg
Blank.png
S151
Begin A8
Einde Parkrijklaan
Lengte ca. 2 km
Stadsroutes in Nederland
Route

Rotonde.svg Afslagsymbool.svg Aansluiting Zaanstad-Noord NLA008.svg NLN008.svg NLN246.svg → Amsterdam; Wormerveer

Brug.svg Reint Laan jr. Brug Riviersymbool.svg Nauernaschevaart

Centrum.svg Assendelft

Junction.svg Waterrijklaan

Rotonde.svg Dorpsstraat

Junction.svg Witte Ring/Parkrijklaan

De S154 is een korte stadsroute in de gemeente Zaanstad die het voorlopige eindpunt van de A8 met het dorp Assendelft verbindt. De huidige lengte van de S154 is circa 2 kilometer.

Routebeschrijving

De route begint bij de aansluiting Westzaan van de A8. Dit is het provisorische eindpunt van de snelweg waar de in- en uitvoegers van de aansluiting nu dienst doen als hoofdverbinding en het verkeer van en naar de N246 leidt die de missende A8-schakel richting de A9 opvangt. Om deze reden is de N246 in noordelijke richting dubbelgenummerd met de N8. Op de plek waar de hoofdrijbaan van de A8 had moeten doorlopen in westelijke richting ligt nu een rotonde die de aansluiting verbindt met de Noorderveenweg. Deze weg gaat eerst met de Reint Laan jr. Brug over de Nauernaschevaart heen en loopt dan deels over het geplande A8-tracé richting Assendelft onder het nummer S154. De route loopt hier door agrarisch gebied. Na een kleine kilometer bereikt men de bebouwde kom van Assendelft. Hierna loopt de weg ten zuiden van de bebouwing van Assendelft langs en volgt de eerste kruising met de wijk Saendelft-Oost. Vervolgens kruist de Dorpsstraat van Assendelft (de langste van Nederland) door middel van een rotonde de S154. Hierna loopt de Noorderveenweg nog een halve kilometer door en eindigt dan na een laatste bocht op de kruising met de Witte Ring. De Parkrijklaan gaat vervolgens verder de woonwijk in. Aanduiding van de S154 op de bewegwijzering is alleen te vinden op en rond de aansluiting met de A8/N246 en op de rotonde met de Dorpsstraat. Op de rest van de route is geen bewegwijzering en derhalve ook geen verwijzing naar de S154 te vinden. Hierdoor is het onduidelijk tot hoever deze stadsroute doorloopt.

Geschiedenis

In de jaren 70 kwam de A8 gereed tot de huidige aansluiting Westzaan. In de oorspronkelijke plannen moest deze snelweg door lopen in westelijke richting om bij de huidige verzorgingsplaatsen Twaalfmaat en Akermaat met een knooppunt aan te sluiten op de A9. Onder meer vanwege de financiële situatie door de crisis eind jaren 70 en begin jaren 80 zijn deze plannen door het toenmalige kabinet in de ijskast gezet. De A8 liep vanaf dat moment dood op de N246. Wel zijn er voorbereidende grondwerken aangelegd voor een volledige aansluiting Assendelft. Omdat een doortrekking van de A8 zeer onzeker was, is het talud waar de hoofdrijbanen van de snelweg gepland waren eind jaren 90 gebruikt om een rotonde aan te leggen voor de nieuwbouwwijken van Assendelft. In westelijke richting kwam de Noorderveenweg te liggen met een nieuwe brug over de vaart en gedeeltelijk gebruik makend van het snelweg-tracé.

Toekomst

Rond Assendelft worden nieuwe wijken gebouwd en ook zijn de plannen om de A8 te verlengen van stal gehaald, niet door het Rijk maar door de provincie Noord-Holland. De oorspronkelijke plannen zullen niet uitgevoerd gaan worden, maar het is wel de bedoeling om de weg te verlengen in de vorm van een autoweg richting de aansluiting Uitgeest van de A9 (voorkeursvariant). In welke mate en hoe deze plannen invloed hebben op de huidige S154, is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat de huidige loop van de Noorderveenweg nabij de aansluiting met de A8 bij uitvoering van de plannen zal veranderen.

Weggebruik

Externe links

Bronnen, noten en referenties


Stadsroutes van Zaanstad

S150.svg S151.svg S152.svg S153.svg S154.svg S155.svg