S155 (Zaanstad)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S155
Begin S150
Einde A7
Lengte ca. 7,5 km
Stadsroutes in Nederland
Route

→ Amsterdam; Beverwijk


Wibautstraat

Pieter Jelles Troelstralaan

Morgensterstraat

Jan Eijdenbergstraat


Wibautstraat -> Kepplerstraat

Burg. Smitstraat / Walraven van Hallstraat

Vermiljoenweg


H. Gerhardstraat

Peperstraat

Bloemgracht

Molenmakersstraat / Veldvliegerweg


Heijermansstraat

Kopermolenstraat

Th. A. van Loosbroekweg (alleen toegang lijnbussen)

Koningin Julianaweg

Prins Bernhardplein -> ;

Hof van Zaenden

Paltrokstraat / Veldbloemweg


Dr. H.G. Scholtenstraat

Jufferstraat

Boere Jonkerplein

Dovenetelweg

Jonge Abraham

Kalf

De Kuil / Kuilpad


Dr. H.G. Scholtenstraat -> Rijn

Hollandsch Diep

IJssel


Waal

Klingelbeek / Bergumermeer

Bolksbeek

Brielse Meer

Flevomeer

Waal / Ramsbeek


Ramsbeek

Kalf

Zuiderweg


Zuiderweg

Westerdijk /


Leeghwaterweg

aansluiting Zaandijk -> Amsterdam; Purmerend

De S155 is een stadsroute in de gemeente Zaanstad die start aan de S150 en richting het noorden loopt door Zaandam en de wijken Kogerveld en 't Kalf aan de oostzijde van de rivier de Zaan. De stadsroute sluit ten noorden van Zaandam aan op de S153 / N515 en lift vervolgens mee over deze weg tot aan de aansluiting Zaandijk van de A7. De S155 is in totaal 7,5 kilometer lang.

Routebeschrijving

De stadsroute begint op een geregeld kruispunt met de S150/N516 ten zuiden van Zaandam en loopt dan in noordelijke richting over de Wibautstraat door het oude centrum van de stad. In het eerste deel volgen enkele ruim opgezette kruisingen op korte afstand van elkaar. Tussen de kruisingen is de Wibautstraat een weg met 1x2 rijstroken. Langs een groot deel van deze weg ligt aan weerszijden een parallelweg waar de zijstraten van de woonwijken op aansluiten. Na ongeveer een kilometer loopt de Wibautstraat over in de Kepplerstraat. Het eerste stuk heeft 1x2 rijstroken, maar even voor de kruising met de Burg. Smitstraat / Walraven van Hallstraat krijgt de weg gescheiden rijbanen. Even na de kruising neemt de H. Gerhardstraat het stokje over en volgt een rotonde met de Vermiljoenweg. Hierna volgen een tweetal kruisingen, met de Peperstraat en de Bloemgracht, die samen worden geregeld met één VRI. De kruisingen zijn dus in feite aan elkaar gekoppeld. De S155 behoudt gescheiden rijbanen en is vergezeld van parallelwegen. Ter hoogte van de Belgischestraat, die alleen vanaf de parallelwegen is te bereiken loopt de H. Gerhardstraat ongemerkt over in de Heijermansstraat die het eerste deel 1x2 rijstroken heeft. Vlak voor de kruising met de Kopermolenstraat begint wederom een deel met gescheiden rijbanen maar nu heeft de weg 2x2 rijstroken. Na een tweetal geregelde kruispunten volgt het Prins Bernhardplein, een groot verkeersplein geregeld met verkeerslichten. De S155 wordt hier gekruist door de S151 die in oostelijke richting overloopt in de rijksweg en snelweg A7.

De Heijermansstraat gaat na het plein door in noordelijke richting en na het spoorviaduct volgt de rotonde met de Paltrokstraat. Hierna gaat de Dr. H.G. Scholtenstraat verder door de wijk Kogerveld. De snelweg A8 wordt vervolgens ongelijkvloers gekruist maar er is verder geen aansluiting mee. De route buigt dan af naar meer noordoostelijke richting met aan de rechterzijde enkele sportvelden. Aan de andere zijde is kort zicht op de rivier de Zaan. De Dr. H.G. Scholtenstraat heeft over de gehele lengte 1x2 rijstroken en loopt een halve kilometer na de sportvelden over in de Rijn en maakt een zeer scherpe bocht richting het zuidoosten. De Rijn heeft gescheiden rijbanen en loopt door de wijk 't Kalf waar veel straten vernoemd zijn naar Nederlandse wateren. Bij de kruising met de IJssel loopt de Rijn over in de Waal en gaat de route verder in eerst een noordelijke en vervolgens in oostelijke richting met 1x2 rijstroken. Bij de kruising met de Ramsbeek gaat de S155 over deze weg verder in wederom noordoostelijke richting. Hierna volgt de kruising met de Zuiderweg en wordt de richting meer noordelijk. Tenslotte volgt de geregelde kruising met de Leeghwaterweg die administratief is genummerd als N515 en is bewegwijzerd als S153. Vanaf dit punt lift de S155 mee over de N515/S153 tot aan de aansluiting Zaandijk van de A7 waar de route eindigt.

Geschiedenis

De wegen tussen de S150 en het Prins Bernhardplein zijn eind jaren 50 aangelegd. De Wibautstraat is vernoemd naar Floor Wibaut, wethouder van Amsterdam in de periode van 1914 tot 1931. In Amsterdam ligt ook een Wibautstraat die daar onderdeel uitmaakt van de stadsroute S112. De Kepplerstraat is waarschijnlijk vernoemd naar Arie Keppler, een idealist op het gebied van volkshuisvesting die 1915 tot 1937 directeur was van Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. De H. Gerhardstraat is vernoemd naar Adrien Henri Gerhard een politicus en bestuurder van de vroegere politieke partij SDAP (Sociaal-Democratische Arbeiderspartij).

De exacte herkomst van de naam Heijermansstraat is niet duidelijk. Er zijn meerdere bekende personen uit het verleden met deze achternaam. Hierna volgt het Prins Bernhardplein vernoemd naar Bernhard van Lippe-Biesterfeld, onder andere Prins der Nederlanden. De straten ten noorden van dit plein zijn eind jaren 60 aangelegd. De wijk 't Kalf is eind jaren 70 gebouwd met het bijbehorende wegennet waarvan twee straten op S155 route vernoemd zijn naar de grote rivieren van ons land, de Rijn en de Waal. De Ramsbeek is een riviertje in de Gelderse Achterhoek in de buurt van het plaatsje Rekken. De Zuiderweg is dan weer een oudere weg die waarschijnlijk stamt uit het begin van de 17de eeuw toen de Wijdewormer (of Wijde Wormer) werd drooggemalen. De weg loopt over de dijk langs de Ringvaart van de Wijde Wormer.

Toekomst

Weggebruik

Externe links

Bronnen, noten en referenties


Stadsroutes van Zaanstad