S177 (Sachsen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S177 DE.svg
Blank.png
S177
Begin Pirna
Einde Wilsdruff
Lengte 65 km
Route
30px

Afslagsymbool.svg Pirna-Zentrum B172.svg

Brug.svg Elbe

Afslagsymbool.svg Pirna-Copitz

Afslagsymbool.svg Pirna-Graupa

Afslagsymbool.svg Bonnewitz

Afslagsymbool.svg Wünschendorf

Centrum.svg Eschdorf

Centrum.svg Rossendorf B6.svg

Afslagsymbool.svg Großerkmannsdorf

Afslagsymbool.svg Radeberg-Süd

Afslagsymbool.svg Radeberg-Zentrum

Afslagsymbool.svg Radeberg-Nord

Centrum.svg Feldschlößchen

Centrum.svg Seifersdorf

Afslagsymbool.svg BAB4.png → Dresden / Görlitz

Centrum.svg Ottendorf-Okrilla B97.svg

Centrum.svg Medingen

Centrum.svg Großdittmannsdorf

Afslagsymbool.svg BAB13.png → Berlin / Dresden

Centrum.svg Radeburg

Centrum.svg Meißen B6.svgB101.svg

Centrum.svg Ullendorf

Centrum.svg Sora

Afslagsymbool.svg BAB4.png → Chemnitz / Dresden

Centrum.svg Wilsdruff

De Staatsstraße 177 of S177 is een Staatsstraße in de Duitse staat Sachsen. De weg vormt een noord-zuid en oost-westroute met een boog rond de oost- en noordkant van Dresden, vanaf Pirna via Ottendorf-Okrilla en Meißen tot Wilsdruff. De S177 is deels een hoogwaardig uitgebouwde route, met name ten noorden van Pirna, waar het een Autobahnähnliche Straße is. De S177 is 65 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S177 is een voortzetting van de B172a die een autobahnähnliche straße vanaf de A17 is. Ter hoogte van de stad Pirna gaat de B172a over in de S177, die een autobahnähnliche straße is met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. De weg steekt de rivier de Elbe over via een brug, waarna de snelweg het dal uitloopt en ten noorden van Pirna nog een autobahnähnliche straße is tot Wünschendorf. Daarna is de weg een enkelbaans reguliere weg.

Nabij Rossendorf kruist men de B6, ongeveer 10 kilometer ten oosten van de grote stad Dresden. Noordelijk daarvan is de S177 beter uitgebouwd tot voorbij Radeberg, met 2+1 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Daarna buigt de weg naar het noordwesten af en komt door een aantal bebouwde kommen. Bij Ottendorf-Okrilla kruist men de A4 en bij Radeburg de A13.

De S177 voert dan westwaarts door open gebied naar Meißen, waar het een stukje is onderbroken door de B101. In Meißen steekt men weer de rivier de Elbe over, waarna de S177 zuidwaarts loopt door glooiend landbouwgebied. Vlak voor Wilsdruff kruist men voor de tweede maal de A4, waarna de S177 in Wilsdruff eindigt.

Geschiedenis

Ten tijde van de DDR was het deel tussen Meißen en Wilsdruff onderdeel van de Fernverkehrsstraße F177. Deze was 14 kilometer lang. Na de hereniging van Duitsland werd de weg als de S177 genummerd, die daarmee een driekwartsring rond Dresden vormt.

Diverse delen van de S177 zijn hoogwaardig uitgebouwd. Tussen 1997 en 1999 is bij Pirna de Sachsenbrücke aangelegd, een betonnen boogbrug, de langste brug van de staat Sachsen met een lengte van 1.071,5 meter. In 2003 opende een verlenging daarvan rond de westkant van Pirna. In 2004 begon de aanleg van de oostelijke bypass van Großerkmannsdorf en Radeberg, op 6 september 2007 opende hiervan het eerste deel langs de noordoostkant van Radeberg. Op 5 december 2008 opende de rest tot ten zuiden van Großerkmannsdorf.

Op 12 december 2014 opende een 5 kilometer lang deel van de S177 van Pirna tot Wünscheberg met 2+1 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen. Dit was één van de eerste wegen in Duitsland met een groene middenstreep.[1]

Toekomst

Het is de bedoeling uiteindelijk een snelle noord-zuidroute tussen de A4 en A17 te creëren. Deze wordt grotendeels met 2+1 rijstroken uitgevoerd, maar het deel rond Pirna telt 2x2 rijstroken.[2]

Referenties