S18 (Oostenrijk)

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf S18)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S18
Begin Dornbirn-Süd
Einde St. Margrethen (CH)
Lengte 8,5 km
Route

Knoten Dornbirn-Süd → Bregenz / Innsbruck

Lustenau-Mitte

Lustenau-Nord

Höchst

Knoten Sankt-Margrethen → Zürich / Chur

De S18, ook wel Bodensee Schnellstraße, is een geplande Schnellstraße in Oostenrijk. De snelweg moet een schakel vormen tussen de Oostenrijkse A14 bij Wolfurt-Lauterach en de Zwitserse A13 bij St. Margrethen. De snelweg was na een gerechtelijke uitspraak op het geplande tracé niet meer realiseerbaar. De geplande lengte bedroeg 6 kilometer. Later is een ander alternatief van 8,5 kilometer lengte ontwikkeld.

Routebeschrijving

De S18 moest even ten zuiden van Bregenz, bij Wolfurt-Lauterach, van de A14 aftakken, en door een vlak gebied naar de Zwitserse grens lopen, die gevormd wordt door de rivier de Rhein. Direct na deze rivier bevinden zich het stadje St. Margrethen en de Zwitserse A13. Hier moest een aansluiting komen.

Functie

De A14 en A13 vervullen een cruciale functie voor het verkeer vanuit Zuid-Duitsland en Polen richting Italië, met name de regio Milano, maar ook voor oost-westverkeer tussen München, Tirol, Vorarlberg en Noord-Zwitserland. Beide autosnelwegen verlopen op slechts enkele kilometers van elkaar, maar er is geen hoogwaardige verbinding tussen beide snelwegen. De noordelijkste route verloopt voornamelijk door bebouwd gebied en is verboden voor doorgaand vrachtverkeer. Zuidelijker verbindingen lopen eveneens door bebouwd gebied, waarbij de verbinding tussen Hohenems en Diepoldsau de meest geschikte doorgaande verbinding is.

Geschiedenis

De bouw van een autosnelweg tussen de Oostenrijkse A14 en de Zwitserse A13 werd voor het eerst opgenomen in het Bundesstraßengesetz van 1971, destijds met het nummer A15. Deze route was globaal gepland van Lauterach naar de grensovergang Höchst

De eerste serieuze planning voor de S18 begon in de jaren '80 van de vorige eeuw. In 1992 werd begonnen met MER-studies en in 1994 werden de plannen openbaar gemaakt. In 1997 werd het tracé vastgesteld en in 2007 had de aanleg moeten beginnen, met een opleveringsdatum van 2011.

Het geplande tracé liep dicht langs het vogelgebied Lauteracher Ried. In een rechtszaak van de Europese Unie tegen de Oostenrijkse staat won de EU, met als reden dat het tracé te dicht langs een vogelhabitat zou lopen.

Toekomst

Momenteel lopen studies voor alternatieve verbindingen, tussen Dornbirn en St. Margrethen.[1] In november 2020 werd een voorkeursvariant aangewezen, een 8,5 kilometer lang tracé tussen de A13 bij Sankt-Margrethen in Zwitserland en de A14 bij Dornbirn-Süd.[2] De kosten werden op dat moment geschat op € 1,3 - 1,5 miljard.

Referenties

Autobahnen in Oostenrijk

Autobahnen:

Schnellstraßen: