S37 (Oostenrijk)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S37
Begin St. Veit an der Glan
Einde Klagenfurt
Lengte 18 km
Route

283 St. Veit-Nord

286 St. Veit-Mitte

289 St. Veit-Süd

290 St. Veit-Industriegebiet

297 Maria Saal

299 Kamburg

302 Knoten Klagenfurt-Nord → Villach / Graz

De S37, ook wel Klagenfurter Schnellstraße is een Schnellstraße in Oostenrijk. De autoweg vormt een nog incomplete noord-zuidroute in het zuiden van het land, met een geplande route van Scheifling tot Klagenfurt. De geplande lengte bedraagt 66 kilometer, waarvan 18 kilometer is opengesteld.

Routebeschrijving

Ten noorden van St. Veit an der Glan loopt de B317 automatisch over in de S37. De snelweg loopt dan naar het zuiden, waar de bergen een stuk lager zijn, en het gebied meer open is. De S37 sluit dan met een gelijkvloerse aansluiting met verkeerslichten aan op de A2, de oost-westsnelweg van Graz richting Villach.

Geschiedenis

De S37 komt voort uit de B317, die al voor 1984 is aangelegd als vierstrooks weg over een nieuw tracé tussen de noordkant van St. Veit en de noordkant van Klagenfurt. De enkelbaans verbinding verder tot de A2 opende pas in 1995, tegelijk met de A2 die toen rond Klagenfurt werd aangelegd. Per 1 januari 2007 werd dit deel tolplichtig en kreeg het de status van Schnellstraße.[1]

Voor 1984 was ook al het deel tussen Althofen en Sankt Veit naar 4 rijstroken verbreed, inclusief een omlegging van Althofen, maar dit kreeg in 2007 niet de status van Schnellstraße. Dit bleef de B317. Dit geldt ook voor de omlegging van Friesach, die al voor 1984 is gerealiseerd.

De vierstrooks delen van de S37 en B317 worden gezien als gevaarlijke wegen, er is geen rijbaanscheiding en de rijstroken zijn betrekkelijk smal, waardoor er frequent dodelijke ongevallen gebeuren. Om dit te verbeteren was de uitbouw van route van Scheifling tot Klagenfurt voorzien als Schnellstraße met 2x2 rijstroken en rijbaanscheiding.

De S37 zou dan bij Scheifling direct aansluiten op de S36, die in combinatie met de S6 weer een kortere verbinding tussen Wien en Klagenfurt / Villach zou creëren. Er was echter veel weerstand tegen de bouw van een nieuwe corridor voor doorgaand verkeer, waardoor de planvorming in 2013 gestaakt werd.

Toekomst

Op 18 oktober 2019 werd aangekondigd dat de planvorming voor de S37 weer opgestart zou worden.[2] Het gaat hierbij om het traject van Friesach-Nord tot Klagenfurt. Dit wordt in meerdere fases uitgevoerd.

Op 22 maart 2023 begon de bouw van het deel rond Sankt Veit, dat van een middengeleider wordt voorzien. Dit deel moet midden 2025 gereed zijn.[3]

Vanaf 2025 zou dan het traject van Sankt Veit-Süd tot Maria Saal nabij Klagenfurt volgen. Voor deze delen zijn geen milieubesluiten nodig omdat dit verkeersveiligheidsmaatregelen zijn en de weg niet significant verlegd of verbreed wordt. Echter de klimaatminister van Oostenrijk heeft alle wegenprojecten gestaakt. De staat Kärnten wilde de uitbouw vervolgens via de rechter afdwingen.[4]

De in 2019 gestarte planvorming omvatte de uitbouw van de B317 tot S37 met 2x2 rijstroken en middengeleider tussen Friesach-Nord en Sankt Veit-Nord, dit is het resterende deel van de route in Kärnten.

Referenties

Autobahnen in Oostenrijk

Autobahnen:

Schnellstraßen: