S3 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S3.svg
Georgia S3 map.png
ს3
Begin Mtskheta
Einde Sioni (RUS)
Lengte 135 km
Route

Centrum.svg Mtskheta GE S1.svg

Centrum.svg Sioni

Flag of Russia.svg A161 RUS.svg

De S3 (Georgisch: ს3) is een hoofdweg in Georgië. De weg loopt vanaf Mtskheta, vlakbij Tbilisi, naar de grens met Rusland bij Sioni. Het is één van de weinige noord-zuidverbindingen door de Kaukasus. De route is 135 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Mtskheta slaat de S3 met een trompetknooppunt af van de S1, de snelweg van Tbilisi naar Gori. De weg voert noordwaarts de Kaukasus in en is in eerste instantie van goede kwaliteit. Men bereikt dan het Zhinvali stuwmeer, waarna de S3 wat naar het noordwesten afbuigt. De bergen rondom worden snel hoger en kennen besneeuwde toppen. De Kazbek is de hoogste top in dit gebied met 5.034 meter hoogte. De S3 voert door een woest en smaller wordend dal. De weg stijgt flink en de kwaliteit gaat achteruit al zijn er in 2018 werkzaamheden gaande om het wegdek te verbeteren. Het hoogste punt van de S3 ligt op de Jvaripas (Kruispas) op circa 2.380 meter boven zeeniveau. De weg voert langs de voet van de berg de Kazbek, maar daalt wel flink. De grens met Rusland ligt op circa 1300 meter boven zeeniveau. Er zijn grensfaciliteiten, maar de grens is onregelmatig geopend. Aan Russische zijde gaat de A161 verder naar Vladikavkaz.

Geschiedenis

Vroeger heette deze route de Georgian Military Road (Georgisch: საქართველოს სამხედრო გზა - sakartvelos samkhedro gza), een historische route door de Kaukasus. De weg loopt over de Jvari Pass. De weg is tussen 1801 en 1817 verhard onder tsaar Alexander de Eerste. De werkzaamheden ter verbetering liepen tot 1863. De kosten bedroegen destijds 4 miljoen Britse ponden, een recordbedrag voor die tijd. De weg was voor die tijd bijzonder hoogwaardig uitgevoerd met 2 tot 3 rijstroken en ijzeren bruggen over rivieren, terwijl in het grootste deel van het Russische Rijk het wegennet vrijwel non-existent was.

Ten tijde van de Sovjetunie was de S3 een cruciale verbinding door het Kaukasusgebergte, feitelijk de enige doorgaande noord-zuidroute tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Er verliepen wel routes langs deze kusten, maar niet midden door de Kaukasus. Het is tevens een relatief makkelijke route met ruime haarspeldbochten door het hooggebergte. De weg was genummerd als A301 en liep van Vladikavkaz naar Tbilisi. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Rusland en Georgië. Ongeveer driekwart van de voormalige A301 kwam in Georgië te liggen en werd als S3 genummerd. Sinds 1992 is het de enige route tussen Georgië en Rusland, omdat alternatieve routes via Abchazië of Zuid-Ossetië verlopen, waar de Georgische regering geen zeggenschap heeft. De grensovergang is in 2010 heropend. Op 11 september 2018 opende een 2 kilometer lange tunnel in de Dariali Gorge bij de grens met Rusland.[1]

Toekomst

In de toekomst kan de beklimming van de Jvari Pass worden vermeden. Tussen Kvesheti en Kobi komt een 9 kilometer lange tunnel, de langste van Georgië.[2] Het project omvat in totaal 22,7 kilometer van de S3. Op 15 augustus 2019 werd het contract gegund voor de eerste 13 kilometer.[3] Op 10 september 2021 begon de bouw van de Kvesheti-Kobi Tunnel.[4] De upgrade van de S3 moet medio 2024 gereed zijn.

Referenties

Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg