S3 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S3.png
Georgia S3 map.png
ს3
Begin Mtskheta
Einde Sioni (RUS)
Lengte 135 km
Route

Znak d42.svg Mtskheta GE S1.png

Znak d42.svg Sioni

Flag of Russia.svg A301 RUS.svg

De S3 (Georgisch: ს3) is een hoofdweg in Georgië. De weg loopt vanaf Mtskheta, vlakbij Tbilisi, naar de grens met Rusland bij Sioni. Het is één van de weinige noord-zuidverbindingen door de Kaukasus. De route is 135 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Mtskheta slaat de S3 met een trompetknooppunt af van de S1, de snelweg van Tbilisi naar Gori. De weg voert noordwaarts de Kaukasus in, en is in eerste instantie van goede kwaliteit. Men bereikt dan het Zhinvali stuwmeer, waarna de S3 wat naar het noordwesten afbuigt. De bergen rondom worden snel hoger en kennen besneeuwde toppen. De Kazbek is de hoogste top in dit gebied met 5.034 meter hoogte. De S3 voert door een woest en smaller wordend dal. De weg stijgt flink en de kwaliteit gaat ook achteruit al zijn er in 2018 werkzaamheden gaande om het wegdek te verbeteren. Het hoogste punt van de S3 ligt op de Jvaripas (Kruispas) op circa 2.380 meter boven zeeniveau. De weg voert langs de voet van de berg de Kazbek, maar daalt wel flink. De grens met Rusland ligt op circa 1300 meter boven zeeniveau. Er zijn wel grensfaciliteiten maar de grens is lang niet altijd geopend. Aan Russische zijde gaat de A161 verder naar Vladikavkaz.

Geschiedenis

Vroeger heette deze route de Georgian Military Road (Georgisch: საქართველოს სამხედრო გზა - sakartvelos samkhedro gza), een historische route door de Kaukasus. De weg loopt over de Jvari Pass. De weg is tussen 1801 en 1817 verhard onder tsaar Alexander de Eerste. De werkzaamheden ter verbetering liepen tot 1863. De kosten bedroegen destijds 4 miljoen Britse ponden, een recordbedrag voor die tijd. De weg was voor die tijd bijzonder hoogwaardig uitgevoerd met 2 tot 3 rijstroken en ijzeren bruggen over rivieren, terwijl in het grootste deel van het Russische Rijk het wegennet vrijwel non-existent was.

Ten tijde van de Sovjetunie was de S3 een vitale link door het Kaukasusgebergte, feitelijk de enige doorgaande route tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee. Er liepen wel routes langs deze kusten, maar niet door de Kaukasus. Het is tevens een relatief makkelijke route met ruime haarspeldbochten door het hooggebergte. De weg was genummerd als A301 en liep van Vladikavkaz naar Tbilisi. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Rusland en Georgië. Ongeveer driekwart van de voormalige A301 kwam in Georgië te liggen en werd als S3 genummerd. Sinds 1992 is het ook de enige route tussen Georgië en Rusland, daar alternatieve routes via Abkhazië of Zuid-Ossetië verlopen, waar de Georgische regering geen zeggenschap heeft. De grensovergang is in 2010 heropend. Op 11 september 2018 opende een 2 kilometer lange tunnel in de Dariali Gorge bij de grens met Rusland.[1]

Referenties

Flag of Georgia.svg Snelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png