S4 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S4.svg
Georgia S4 map.png
ს4
Begin Tbilisi
Einde Rustavi (AZ)
Lengte 65 km
Route

Centrum.svg Tbilisi GE S1.svg GE S5.svg GE S7.svg

De S4 is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuidoosten van het land. De weg vormt een oost-westroute tussen Tbilisi, Rustavi en de grens met Azerbeidzjan, en is onderdeel van de belangrijkste oost-westroute door de Kaukasus. De weg is 65 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S4 begint in Tbilisi, waar ook de S1, S5 en S7 beginnen. De weg is enkelbaans en voert zuidoostwaarts de stad uit, parallel aan de rivier de Kura, die geflankeerd wordt door flats. Tussen Tbilisi en Rustavi bevindt zich een trompetknooppunt met de S9, de oostelijke ringweg van Tbilisi. De S4 bedient dan de industriestad Rustavi, met veel vervallen industrie en flats. Even na Rustavi volgt de grens met Azerbeidzjan, waarna aan Azerbeidzjaanse zijde de M1 verder gaat naar Ganja en Baku.

Geschiedenis

Al sinds de 12e eeuw was er ter hoogte van de huidige grensovergang een brug over de rivier de Khrami. De brug is in de 17e eeuw vervangen en was tot 1998 de primaire verbinding tussen Georgië en Azerbeidzjan, maar is sindsdien vervangen door een iets westelijker gelegen brug. De oude brug uit de 17e eeuw bestaat nog steeds en heet de Krasny Most (rode brug).

Ten tijde van de Sovjetunie was de weg onderdeel van de M27, die van Novorossiysk naar Baku verliep over ruim 1.400 kilometer. Na 1991 kwam de M27 in drie landen te liggen; Rusland, Georgië en Azerbeidzjan. In Rusland had de weg nog langere tijd zijn oude nummer behouden, in Georgië is hij omgenummerd naar S1 en S4. In Azerbeidzjan kreeg deze het nummer M1. In 1998 is de grensbrug met Azerbeidzjan vervangen en in 2009 is ook de grensovergang gemoderniseerd.

Referenties


Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg