S50 (Polen)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S50
Begin Baranów
Einde Mińsk Mazowiecki
Lengte ? km
Route

De S50 is een geplande droga ekspresowa in Polen. De autosnelweg moet het noordelijk deel van de regionale ringweg rond de hoofdstad Warszawa (Warschau) vormen, de zogenoemde Tranzytowa Obwodnica Warszawy. De autosnelweg moet vanaf de A2 nabij Baranów tot de A2 nabij Mińsk Mazowiecki verlopen, noordelijk van de hoofdstad langs.

Routebeschrijving

De S50 zal het noordelijk deel vormen van de Tranzytowa Obwodnica Warszawy (transit-ringweg van Warschau) en verloopt vanaf de A2 bij Baranów tot de A2 bij Mińsk Mazowiecki, via Sochaczew, Wyszogród, Naruszewo, Serock en Radzymin. De S50 zal de rivier de Wisła bij Wyszogród kruisen. De geplande route van de S50 wijkt echter meer van de DK50 af dan de A50 aan de zuidkant van de hoofdstad dat zal doen. De S50 zal ten noordoosten van Warszawa via Radzymin verlopen, dichter langs de stad dan de DK50 doet via Wyszków. Het westelijk beginpunt bij Baranów wordt ook genoemd als 'Centralny Port Komunikacyjny', een nieuwe geplande luchthaven van Warszawa. Het zuidelijk deel van de ringweg zal als de A50 genummerd worden.

Geschiedenis

Een deel van de regionale ringweg rond Warszawa was de DK50, die ten noorden van de stad echter incompleet is. De DK50 is in het verleden minder hoogwaardig opgewaardeerd ten noordwesten en noordoosten van Warszawa dan de DK50 ten zuiden van de stad.

Oorspronkelijk was het gepland om het noordelijk deel van de ringweg een onderdeel van de S10 te laten worden. In 2019 is besloten om de S10 bij Naruszewo (ten zuiden van Płońsk) op de S50 te laten eindigen, en een volledige ringweg met het nummer '50' te creëren.

Toekomst

Plannen voor de Tranzytowa Obwodnica Warszawy bestonden er al langere tijd, maar bleven ook lange tijd weinig concreet vanwege andere prioriteiten in de Poolse wegenbouw. Na 2015 nam het belang van een goede regionale ringweg toe vanwege de toegenomen verkeersdruk op de DK50 en op de toen nog onvoltooide ringweg van Warszawa.

In september 2019 werd de A50 voor het eerst opgenomen in de lijst van geplande autosnelwegen in Polen.[1] In februari 2020 werd een eerste globale corridorstudie afgerond.[2] De bouw van de route werd in augustus 2021 opgenomen in het wegenbouwprogramma tot 2030.[3]

Referenties

Autosnelwegen en expresswegen in Polen