S5 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს5
Begin Tbilisi
Einde Lagodekhi (AZ)
Lengte 160 km
Route

Tbilisi

Sagaredzho

Gurdzhaani

Lagodekhi

De S5 (Georgisch: ს5) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het oosten van het land. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf Tbilisi naar Lagodekhi aan de grens met Azerbeidzjan en is een alternatieve route tussen Tbilisi en Baku. De weg is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S5 begint in de hoofdstad Tbilisi, waar ook de S1, S4 en S7 beginnen. Het deel tussen Tbilisi en de luchthaven is over 10 kilometer als een moderne autosnelweg met 2x3 rijstroken uitgevoerd. Ten oosten van Tbilisi kruist men de ringweg S9 met een klaverblad. De S5 voert daarna oostwaarts door glooiend agrarisch gebied. In dit deel van Georgië liggen geen grote steden. Naar het noorden ligt een lage bergrug. Uiteindelijk verspringt de weg een stukje naar het noorden en bereikt Lagodekhi, een regionaal centrum niet ver van de grens met Rusland. Vanaf hier is het slechts enkele kilometers naar de grens met Azerbeidzjan, waarna de Azerbeidzjaanse A315 verder gaat richting Baku.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie onderdeel van de A315, een weg tussen Tbilisi en Şamaxı en vormde een alternatieve route naar Baku. Na 1991 kwam de A315 in twee landen te liggen, namelijk Georgië en Azerbeidzjan. Ongeveer twee derde kwam in Azerbeidzjan te liggen en is nog genummerd als de A315. De rest kwam in Georgië te liggen en is begin jaren 90 naar de S5 hernummerd. De weg is sindsdien niet bijzonder aangepast, behalve het deel door Tbilisi dat ongelijkvloers is gemaakt en naar 2x3 rijstroken is verbreed. Dit is vermoedelijk al voor 1984 uitgevoerd. Dit stukje snelweg van 10 kilometer gold jarenlang als één van de modernste van Georgië.

In maart 2022 werd een lening van de World Bank afgegeven voor de verbreding van 17 kilometer van de S5 naar 2x2 rijstroken tussen Sagarejo en Badiauri.[1][2] Dit is onderdeel van het Kakheti Connectivity Improvement Project, waarbij de S5 als autosnelweg aangelegd wordt vanaf Tbilisi naar Badiauri en in de toekomst verder oostelijk tot Lagodekhi. Op 8 december 2023 opende een 4 kilometer lang deel langs Vaziani, dat als autosnelweg is aangelegd.[3]

Openstellingsgeschiedenis

van naar lengte datum
Tbilisi Airport 10 km < 1984
S9 Vaziani 4 km 08-12-2023

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië