S5 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S5.svg
Georgia S5 map.png
ს5
Begin Tbilisi
Einde Lagodekhi (AZ)
Lengte 160 km
Route

Centrum.svg Tbilisi GE S1.svg GE S4.svg GE S7.svg

Centrum.svg Sagaredzho

Centrum.svg Gurdzhaani

Centrum.svg Lagodekhi

Flag of Azerbaijan.svg AZ A315.png

De S5 (Georgisch: ს5) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het oosten van het land. De weg vormt een oost-westverbinding vanaf Tbilisi naar Lagodekhi aan de grens met Azerbeidzjan en is een alternatieve route tussen Tbilisi en Baku. De weg is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S5 begint in de hoofdstad Tbilisi, waar ook de S1, S4 en S7 beginnen. Het deel tussen Tbilisi en de luchthaven is over 10 kilometer als een moderne snelweg met 2x3 rijstroken uitgevoerd. Ten oosten van Tbilisi kruist men de ringweg S9 met een klaverblad. De S5 voert daarna oostwaarts door glooiend agrarisch gebied. In dit deel van Georgië liggen geen grote steden. Naar het noorden ligt een lage bergrug. Uiteindelijk verspringt de weg een stukje naar het noorden en bereikt Lagodekhi, een regionaal centrum niet ver van de grens met Rusland. Vanaf hier is het slechts enkele kilometers naar de grens met Azerbeidzjan, waarna de Azerbeidzjaanse A315 verder gaat richting Baku.

Geschiedenis

De weg was ten tijde van de Sovjetunie onderdeel van de A315, een weg tussen Tbilisi en Şamaxı en vormde een alternatieve route naar Baku. Na 1991 kwam de A315 in twee landen te liggen, namelijk Georgië en Azerbeidzjan. Ongeveer twee derde kwam in Azerbeidzjan te liggen en is nog genummerd als de A315. De rest kwam in Georgië te liggen en is begin jaren 90 naar de S5 hernummerd. De weg is sindsdien niet bijzonder aangepast, behalve het deel door Tbilisi dat ongelijkvloers is gemaakt en naar 2x3 rijstroken is verbreed. Dit stukje snelweg van 10 kilometer geldt als één van de modernste van Georgië.

In maart 2022 werd een lening van de World Bank afgegeven voor de verbreding van 17 kilometer van de S5 naar 2x2 rijstroken tussen Sagarejo en Badiauri.[1][2] Dit is onderdeel van het Kakheti Connectivity Improvement Project, waarbij de S5 als autosnelweg aangelegd wordt vanaf Tbilisi naar Badiauri en in de toekomst verder oostelijk tot Lagodekhi.

Referenties

Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg