S6 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს6
Begin Tblisi
Einde Dmanisi (ARM)
Lengte 98 km
Route

Tblisi

Marneuli

Bolnisi

Guguti

De S6 (Georgisch: ს6) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuiden van het land. De weg verloopt vanaf de hoofdstad Tbilisi via Marneuli naar de grens met Armenië bij Dmanisi. De lengte bedraagt 98 kilometer.

Routebeschrijving

De S6 begint in het zuiden van de hoofdstad Tbilisi op de S4. Aan de rand van Tbilisi telt de weg kortstondig 2x2 rijstroken, maar is daarna enkelbaans. De weg voert met een boog zuidwaarts door een grote vallei naar het plaatsje Marneuli, waar de S7 afslaat naar een andere grensovergang met Armenië. De S6 voert vervolgens westwaarts, door bergachtig gebied. De S6 blijft zelf wel op vrij gelijke hoogte. De weg is niet bijzonder uitgebouwd en wegmarkering ontbreekt nogal eens. De belangrijkste plaats onderweg is Bolnisi. Het laatste deel van de route loopt in zuidelijke richting en stijgt naar circa 1700 meter boven zeeniveau. De laatste 15 kilometer is onverhard. De S6 eindigt op de grens met Armenië, waarna aan Armeense zijde de M3 verder gaat naar Vanadzor.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de S6 een secundaire verbinding door de Kaukasus. De weg is nooit hoogwaardig uitgebouwd. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Georgië en Armenië. Het Armeense deel is omgenummerd naar M3, en het Georgische deel is omgenummerd naar S6. Het Sovjetnummer van deze route is niet bekend. De weg heeft tegenwoordig een secundaire functie. De grensovergang is met name aan Georgische zijde erg klein.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië