S6 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
GE S6.png
Georgia S6 map.png
ს6
Begin Marneuli
Einde Dmanisi (ARM)
Lengte 60 km
Route

Znak d42.svg Marneuli GE S7.png

Znak d42.svg Bolnisi

Znak d42.svg Guguti

Flag of Armenia.svg M3 ARM.png

De S6 (Georgisch: ს6) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuiden van het land. De weg loopt vanaf Marneuli, ten zuiden van Tbilisi, naar de grens met Armenië bij Dmanisi. De lengte bedraagt 60 kilometer.

Routebeschrijving

De S6 begint in het stadje Marneuli op een kruising met de S7, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Tbilisi. De weg voert westwaarts, door bergachtig gebied. De S6 blijft echter zelf wel op vrij gelijke hoogte. De weg is niet bijzonder uitgebouwd en wegmarkering ontbreekt nogal eens. De belangrijkste plaats onderweg is Bolnisi. Het laatste deel van de route loopt in zuidelijke richting, en stijgt naar circa 1700 meter boven zeeniveau. De laatste 15 kilometer is onverhard. De S6 eindigt op de grens met Armenië, waarna aan Armeense zijde de M3 verder gaat naar Vanadzor.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de S6 een secundaire verbinding door de Kaukasus. De weg is nooit hoogwaardig uitgebouwd. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Georgië en Armenië. Het Armeense deel is omgenummerd naar M3, en het Georgische deel is omgenummerd naar S6. Het Sovjetnummer van deze route is niet bekend. De weg heeft tegenwoordig een secundaire functie.

Referenties


Flag of Georgia.svg Snelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png