S6 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S6.svg
Georgia S6 map.png
ს6
Begin Marneuli
Einde Dmanisi (ARM)
Lengte 60 km
Route

Centrum.svg Marneuli GE S7.svg

Centrum.svg Bolnisi

Centrum.svg Guguti

Flag of Armenia.svg M3 ARM.png

De S6 (Georgisch: ს6) is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuiden van het land. De weg loopt vanaf Marneuli, ten zuiden van Tbilisi, naar de grens met Armenië bij Dmanisi. De lengte bedraagt 60 kilometer.

Routebeschrijving

De S6 begint in het stadje Marneuli op een kruising met de S7, ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Tbilisi. De weg voert westwaarts, door bergachtig gebied. De S6 blijft zelf wel op vrij gelijke hoogte. De weg is niet bijzonder uitgebouwd en wegmarkering ontbreekt nogal eens. De belangrijkste plaats onderweg is Bolnisi. Het laatste deel van de route loopt in zuidelijke richting en stijgt naar circa 1700 meter boven zeeniveau. De laatste 15 kilometer is onverhard. De S6 eindigt op de grens met Armenië, waarna aan Armeense zijde de M3 verder gaat naar Vanadzor.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de S6 een secundaire verbinding door de Kaukasus. De weg is nooit hoogwaardig uitgebouwd. Na 1991 kwam de weg in twee landen te liggen; Georgië en Armenië. Het Armeense deel is omgenummerd naar M3, en het Georgische deel is omgenummerd naar S6. Het Sovjetnummer van deze route is niet bekend. De weg heeft tegenwoordig een secundaire functie.

Referenties


Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg