S7 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S7.png
Georgia S7 map.png
ს7
Begin Tbilisi
Einde Sadakhlo
Lengte 60 km
Route

Centrum.svg Tbilisi GE S1.png GE S4.png GE S5.png

Centrum.svg Madneuli GE S6.png

Centrum.svg Sadakhlo

Flag of Armenia.svg M6 ARM.png

De S7 is een hoofdweg in Georgië, gelegen in het zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute tussen Tbilisi en Sadaxno aan de grens met Armenië en het is de primaire transitroute tussen beide landen. De weg is 60 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S7 begint in het zuiden van de hoofdstad Tbilisi, en loopt in eerste instantie parallel aan de S4. De S7 is hier met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar is geen snelweg. Buiten Tbilisi telt de weg 1x2 rijstroken en is van goede kwaliteit. De weg voert door vrij vlak gebied, wat de reden is dat het de belangrijkste transitroute naar Armenië is. De hogere bergen liggen meer naar het westen. Bij Madneuli slaat de S6 af naar het westen van Armenië als alternatieve route. Bij Sadakhlo volgt de grens met Armenië, waarna de Armeense M6 verder gaat naar Vanadzor.

Geschiedenis

Al ten tijde van de Sovjetunie was de S7 van vrij groot doorgaand belang als noord-zuidas door de zuidelijke Kaukasus. De belangrijkste reden was dat de weg over vrij vlak terrein loopt, in elk geval aan de Georgische zijde. Aan de Armeense zijde is dat anders. In 1991 kwam de weg in Georgië en Armenië te liggen, waarna het Georgische deel is hernummerd naar S7. Het Armeense deel heeft het nummer M6 gekregen. Sindsdien is het de belangrijkste transitroute tussen beide landen. De grensfaciliteiten zijn hier ook het meest uitgebreid.

Referenties


Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png