S8 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S8.svg
Georgia S8 map.png
ს8
Begin Kashuri
Einde Vale (TR)
Lengte 90 km
Route

Centrum.svg Kashuri GE S1.svg

Centrum.svg Borzhomi

Centrum.svg Akhaltsikhe GE S11.svg

Centrum.svg Vale

Flag of Turkey.svg D955 (Turkije)

De S8 (Georgisch: ს8) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt een oost-westverbinding in het zuiden van het land, vanaf de S1 in Kashuri door de zuidelijke Kaukasus naar de grens met Turkije bij Vale. De route is 90 kilometer lang.

Routebeschrijving

De S8 begint in het stadje Kashuri, gelegen in het centrale dal van Georgië. Hier kruist men de S1, de weg van Tbilisi naar Sukhumi. De S8 is van redelijk goede kwaliteit en voert zuidwestwaarts door een smal en bebost dal. Halverwege de route ligt het kuuroord Borzhomi. Men kruist weinig andere wegen in verband met de bergachtige omgeving, alhoewel de bergen hier niet veel hoger zijn dan circa 2500 meter. De stad Akhaltsikhe is de laatste grotere plaats voor de Turkse grens met 18.000 inwoners. Hier begint ook de S11. De grens met Turkije volgt op circa 1200 meter boven zeeniveau. De grensfaciliteiten zijn vrij eenvoudig. Aan Turkse zijde gaat de D955 verder naar het 80 km verderop gelegen Ardahan.

Geschiedenis

Ten tijde van de Sovjetunie was de S8 een secundaire verbinding naar Turkije, het meeste grensoverschrijdende verkeer ging via de S2 via Batumi. Omdat de grenzen met Turkije niet makkelijk te passeren waren, omdat Turkije een NAVO-land is, was het grensoverschrijdend verkeer beperkt. Bovendien komt de S8 niet in een belangrijk deel van Turkije uit. Er gaat geen belangrijke route verder Turkije in en de steden Kars en Erzurum liggen op vrij grote afstand. In 1991 kwam de weg geheel in Georgië te liggen. Het Sovjetnummer van deze weg is niet bekend.

Referenties


Flag of Georgia.svg Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.svgGE S2.svgGE S3.svgGE S4.svgGE S5.svgGE S6.svgGE S7.svgGE S8.svgGE S9.svgGE S10.svgGE S11.svgGE S12.svgGE S13.svg