S9 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
ს9
Begin Rustavi
Einde Mtskheta
Lengte 45 km
Route

Rustavi

Tbilisi

Mtskheta

De S9 (Georgisch: ს9) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt de oostelijke bypass van de hoofdstad Tbilisi. De weg verbindt Rustavi met Mtskheta over een lengte van 45 kilometer. De S9 is geen snelweg, maar aansluitingen met andere S-wegen zijn ongelijkvloers.

Routebeschrijving

Tussen Tbilisi en de industriestad Rustavi begint de S9 met een trompetknooppunt op de S4, de primaire transitroute naar Azerbeidzjan. De S9 loopt vrij ruim ten oosten van Tbilisi langs en geeft toegang naar een luchtmachtbasis en Tbilisi International Airport. Ten oosten van deze luchthaven volgt een klaverblad met de S5, de weg van Tbilisi naar het oosten van Georgië. Noordelijker voert de S9 door wat bergachtig gebied en blijft enkelbaans. Bij de stad Mtskheta eindigt de S9 op de S1, de hoofdweg naar westelijk Georgië.

Geschiedenis

Onduidelijk is wanneer de S9 exact is aangelegd, maar waarschijnlijk ten tijde van de Sovjetunie, omdat dit soort rondwegen in de jaren 70 en 80 massaal zijn aangelegd rond steden in de Sovjetunie. De weg is niet meer dan van matige tot redelijke kwaliteit, alhoewel delen van de S9 in recente jaren zijn opgeknapt.

Referenties


Autosnelwegen en hoofdwegen in Georgië