S9 (Georgië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
GE S9.png
Georgia S9 map.png
ს9
Begin Rustavi
Einde Mtskheta
Lengte 45 km
Route

Znak d42.svg Rustavi GE S4.png

Znak d42.svg Tbilisi GE S5.png

Znak d42.svg Mtskheta GE S1.png

De S9 (Georgisch: ს9) is een hoofdweg in Georgië. De weg vormt de oostelijke bypass van de hoofdstad Tbilisi, en loopt vanaf Rustavi tot Mtskheta, over een lengte van 45 kilometer. De S9 is geen snelweg, maar aansluitingen met andere S-wegen zijn wel ongelijkvloers.

Routebeschrijving

Tussen Tbilisi en de industriestad Rustavi begint de S9 met een trompetknooppunt op de S4, de primaire transitroute naar Azerbeidzjan. De S9 loopt vrij ruim ten oosten van Tbilisi langs, en geeft toegang naar een luchtmachtbasis en Tbilisi International Airport. Ten oosten van deze luchthaven volgt een klaverblad met de S5, de weg van Tbilisi naar het oosten van Georgië. Noordelijker voert de S9 door wat bergachtig gebied en blijft enkelbaans. Bij de stad Mtskheta eindigt de S9 op de S1, de hoofdweg naar westelijk Georgië.

Geschiedenis

Onduidelijk is wanneer de S9 exact is aangelegd, maar waarschijnlijk ten tijde van de Sovjetunie, omdat dit soort rondwegen in de jaren 70 en 80 massaal zijn aangelegd rond steden in de Sovjetunie. De weg is niet meer dan van matige tot redelijke kwaliteit, alhoewel delen van de S9 in recente jaren zijn opgeknapt.

Referenties


Flag of Georgia.svg Snelwegen en hoofdwegen in Georgië Flag of Georgia.svg

GE S1.pngGE S2.pngGE S3.pngGE S4.pngGE S5.pngGE S6.pngGE S7.pngGE S8.pngGE S9.pngGE S10.pngGE S11.pngGE S12.png