Prospekt Bagrationa

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf SDKP)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
СДКП
Begin Moskva
Einde Moskva
Lengte 10 km
Route

MKAD

Kutuzovsky Prospekt

River Park Towers

TTK

De Prospekt Bagrationa (Cyrillisch: Проспект Багратиона), voorheen de SDKP (Cyrillisch: СДКП), is een stadsautoweg in Moskou, Rusland. Het ligt als een verlenging van de M1 ten noorden van Kutuzovsky Prospekt. De Prospekt Bagrationa is 10 kilometer lang

Routebeschrijving

Ter hoogte van het knooppunt met de MKAD gaat de M1 over in een 10 kilometer lange viaductsnelweg. Deze ligt net ten noorden van de belangrijke Kutuzovsky Prospekt en naast een spoorcorridor. Prospekt Bagrationa voert oostwaarts de stad in en steekt bij het zakendistrict de rivier de Moskva over. Hier eindigt de weg op een knooppunt met de TTK.

Geschiedenis

Kutuzovsky Prospekt is in de jaren '50 aangelegd als nieuwe westelijke invalsweg van Moskou en werd in 1957 voltooid. Dit was het oorspronkelijke traject van de M1 de stad in. In de loop der jaren is deze weg uitgebouwd tot een ongelijkvloerse stadsautoweg met 2x3 tot 2x5 rijstroken. In het centrum van Moskou sluit het aan op Novy Arbat, één van de bekendste invalswegen van de stad.

Op de oever van de rivier de Moskva werd naast de TTK een zakendistrict ontwikkeld met de hoogste wolkenkrabbers van de stad. Kutuzovsky Prospekt ontsloot dit niet, de aansluiting was via de TTK. Om verkeer vanaf de voorsteden een meer directe aansluiting op TTK te geven is de SDKP ontwikkeld als viaductsnelweg die parallel aan Kutuzovsky Prospekt verloopt.

In 2013 is de omlegging van de M1 rond Odintsovo in gebruik genomen. Dit is een tolweg, die bij het knooppunt met de MKAD al voorbereid was op een verlenging de stad in.

De bouw van de eerste fase van de SDKP zelf begon in september 2018, initieel als afrit van de TTK naar Shelepikhinskaya Naberezhnya, een lokale ontsluitingsweg langs de rivier de Moskva. Dit werd later geïntegreerd in het SDKP project. De bouw van de SDKP zelf begon vooral in 2020[1] en is op 9 september 2023 geopend.[2]

Naamgeving

De weg werd initieel de Северный дублёр Кутузовского проспекта, Noordelijke verdubbeling van Kutuzovsky Prospekt genaamd, afgekort СДКП / SDKP. Op 29 augustus 2023 kondigde de burgemeester van Moskou aan dat de weg hernoemd zou worden als de Prospekt Bagrationa (Проспект Багратиона).[3] De naam slaat op de Slag bij Borodino van 1812.

Referenties

Autosnelwegen en hoofdwegen in de metropool Moskou

M1M2M3M4M5M7M8M9M10M11M12

A100A101A102A103A104A105A107A108

MKADMSDTTKCHTKCKADSDKPYUVH