SH 1 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH1 AL.svg
SH1 AL map.png
SH 1
Begin Hani i Hoti (AL/MNE)
Einde Tiranë
Lengte 124 km
Route

Flag of Montenegro.png M4 MNE.svg

Centrum.svg Hani i Hoti

Centrum.svg Koplik

Centrum.svg Shkodër

Centrum.svg Lezhë

Centrum.svg Fushë

Centrum.svg Tiranë SH2 AL.svg

De SH 1 is een rruga shtetërore (nationale weg) in Albanië, gelegen in het noorden van het land. De weg vormt een noord-zuidroute vanaf de grens met Montenegro bij Hani i Hoti via Shkodër naar de hoofdstad Tiranë, en is één van de belangrijkste transitroutes van het land. De weg is 124 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij Hani i Hoti begint de SH 1 op de grens met Montenegro. Aan Montenegrijnse zijde gaat een hoofdweg verder naar de hoofdstad Podgorica. De grensovergang is vrij klein. De SH 1 draait dan om het noordpunt van het Shkodërmeer heen en loopt dan naar het zuiden. De weg zelf loopt door vlak gebied, maar naar het oosten liggen woeste bergen en naar het westen ligt het Shkodërmeer. Kenmerkend in het landschap zijn de oude bunkers die nog overal staan. Voor de jaren 90 waren er honderdduizenden bunkers gebouwd in Albanië. Na een kilometer of 35 bereikt men Shkodër, een grotere stad waarbij men door het centrum of de buitenwijken kan. Ten zuiden van Shkodër steekt men de rivier de Drim over, waarna de weg door agrarisch gebied naar het zuiden loopt. Dit deel van de SH 1 is wat beter uitgebouwd met langere rechte stukken en de weg is behoorlijk breed. Ook liggen er minder dorpen op de route.

De eerstvolgende plaats is Lezhë, waar men door de rand van gaat. De weg voert zuidwaarts door vlak gebied, met hoge bergen naar het oosten. Vlakbij Milot volgt de langste brug van Albanië. Hierna kruist men de A1, de snelweg naar Kukës. Zuidelijker zijn 2x2 rijstroken beschikbaar omdat ook het verkeer van Kukës naar Durrës van de SH 1 gebruikmaakt en de weg kent lange rechte stukken. Ruim 20 kilometer zuidelijker, bij Fushë, slaat het verkeer richting Durrës met een ongelijkvloerse kruising af, waarna de SH 1 in rechte lijn naar de hoofdstad Tiranë loopt. Dit deel kent veel bebouwing en bedrijvigheid langs de weg. Aan de rand van Tiranë eindigt de SH 1 op de SH 2, de snelweg vanaf Durrës.

Geschiedenis

De SH 1 is van vroeger uit de primaire route van Albanië naar de buitenwereld, maar omdat Montenegro destijds onderdeel was van Joegoslavië is de weg vroeger niet hoogwaardig uitgebouwd, met name ten noorden van Shkodër niet. In recente jaren is de SH 1 drastisch opgeknapt, delen zijn verdubbeld naar 2x2 rijstroken, met name tussen Milot en Fushë, en de gehele route is vanaf de Montenegrijnse grnes naar Tiranë tegenwoordig in goede staat en hoge snelheden zijn mogelijk. Vaak zijn er halve vluchtstroken aanwezig. Het noordelijkste deel tussen de grens met Montenegro en Shkodër was minder goed uitgebouwd. Dit kwam mede omdat vrij veel verkeer de alternatieve grensovergang ten westen van Shkodër naar Ulcinj en Bar in Montenegro neemt. De SH 1 tussen de Montenegrijnse grens en Shkodër is van 2011 tot 2013 gemoderniseerd.

Toekomst

In de toekomst moet de SH 1 tussen Milot en Fushë onderdeel worden van de A1, de snelweg van Durrës naar Morinë aan de grens met Kosovo. Dit deel is reeds met 2x2 rijstroken uitgebouwd, maar onduidelijk is of dit ook echt onderdeel van de A1 wordt, of dat de A1 over een nieuw tracé wordt gebouwd. Het deel is in elk geval al snelwegachtig uitgebouwd.

De SH 1 wordt in de toekomst onderdeel van de Adriatisch-Ionische snelweg.

Referenties


Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg