SH 4 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH4 AL.svg
SH4 AL map.png
SH 4
Begin Durrës
Einde Gjirokastër (AL/GR)
Lengte 220 km
Route

Centrum.svg Durrës

Afslagsymbool.svg SH2 AL.svg

Centrum.svg Kavajë

Centrum.svg Dushk

Centrum.svg Lushnjë

Centrum.svg Fier

Centrum.svg Levan A2 Albania.svg

Centrum.svg Damës

Centrum.svg Tepelenë

Centrum.svg Gjirokastër

Centrum.svg Jergucat

Flag of Greece.png

De SH 4 is een Rruga shtetërore (nationale weg) in Albanië, gelegen in het westen en zuiden van het land. De weg vormt een noord-zuidverbinding vanaf Durrës via Lushnjë, Fier, Tepelenë en Gjirokastër naar de grens met Griekenland. Het is onderdeel van de belangrijkste transitroute door het land en is op verschillende plekken hoogwaardig uitgebouwd. De weg is 220 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SH 4 begint in de grote havenstad Durrës, waar een aansluiting is met de SH 2, de snelweg naar Tiranë. De SH 4 is een 2x2 stadsweg door het zuiden van Durrës en loopt net achter alle strandresorts langs. De weg voert eerst langs de kust, maar buigt later landinwaarts af door vlak gebied. Er is een bypass voor Kavajë aanwezig, waarna de weg met lange rechte stukken naar het zuiden voert. Vanaf Rrogozhinë is de SH 4 met 2x2 rijstroken uitgerust en heeft een middenberm, maar is niet ongelijkvloers. Langs het stadje Lushnjë is een 2x2 bypass aan de westzijde aanwezig, zodat noord-zuidverkeer snel door dit deel van Albanië kan reizen. Het deel tussen Lushnjë en Fier is eveneens hoogwaardig uitgebouwd met 2x2 rijstroken en lijkt op een autosnelweg.

Zuidelijk van Fier gaat de weg over een nieuw en breed vierstrooks tracé langs de rivier de Vjosa, en sluit ten zuiden van Levan op de A2 naar Vlorë aan. De weg voert tot aan de zuidzijde van Damës over een nieuw optimaal tracé. Ten zuiden van Damës voert de weg nog over een smalle route naar Tepelenë. Het landschap wordt richting het zuidoosten steeds bergachtiger, met name dichter bij Tepelenë. Naar het oosten liggen ruige bergen tot circa 2000 meter hoogte. De SH 4 zelf loopt door een dal, waarna de SH 4 door het regiostadje Tepelenë voert. Tussen Tepelenë en Gjirokastër voert de SH 4 door een dal en is vrij recht en breed waardoor hogere snelheden mogelijk zijn. Gjirokastër is de laatste grote plaats in Albanië, waarna de weg nog met een bypass langs Jergucat loopt, waarna de grens met Griekenland volgt. Aan Griekse zijde gaat een hoofdweg verder naar Ioaninna.

Geschiedenis

De SH 4 is een belangrijke route voor het doorgaand verkeer en is met name tussen Durrës en Damës hoogwaardig uitgevoerd en telt grotendeels 2x2 rijstroken. Tevens zijn er bypasses voor de meeste plaatsen. Het deel tussen Damës en Tepelenë voert door bergachtiger gebied en is minder goed uitgebouwd. Het deel tussen Tepelenë, Gjirokastër en de Griekse grens is in 2007 gemoderniseerd en verbreed. De 2x2 bypass van Lushnjë is in 2004 opengesteld en de 2x2 weg tussen Lushnjë en Fier volgde tussen 2007 en 2009. Op 1 augustus 2012 opende een nieuw, 35 kilometer lang tracé tussen Levan en Damës, ten zuidwesten van de oude bergroute. Dit verkorte de reistijd aanzienlijk.

Toekomst

Er zijn plannen om de gehele SH 4 met 2x2 / 1x4 rijstroken uit te bouwen. Idealiter zou er een snelweg gebouwd worden, maar gezien de verkeersintensiteiten en het beschikbare budget voldoet een 2x2 weg ruimschoots aan de normen voor een snelle en veilige rit. Aan de Griekse zijde wordt een verlenging van de Griekse A5 vanaf Ioannina naar de Albanese grens overwogen, waarna de SH 4 in de toekomst onderdeel moet worden van de Adriatisch-Ionische snelweg van Trieste naar Griekenland.

Status

Geen enkel deel van de SH 4 is een volwaardige autosnelweg, maar de weg is wel over grote afstanden goed uitgebouwd.

  • Durrës: 2x2 stadsweg, rijbaanscheiding
  • Durrës - Rrogozhinë: 2x2 autoweg, rijbaanscheiding, scheiding van aanliggende terreinen, ongelijkvloerse kruisingen en voetgangersbruggen
  • Rrogozhinë - Lushnjë: 2x2, rijbaanscheiding, rotondes
  • Lushnjë - Mbrostar: 2x2, rijbaanscheiding, rotondes, nieuw tracé
  • Mbrostar - Fier - Levan: 1x2, deels 2x2 in Fier, stadsweg.
  • Levan - Damës: 1x2, breed nieuw tracé
  • Damës - Tepelenë: 1x2, bochtige bergweg, smal
  • Tepelenë - Gjirokastër: moderne 1x2-weg, gelijkvloerse kruispunten
  • Gjirokastër - Griekse grens: moderne 1x2-weg, bypasses, gelijkvloers.

Referenties


Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg