SH 5 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH5 AL.svg
SH5 AL map.png
SH 5
Begin Shkodër
Einde Kukës
Lengte 138 km
Route

Junction.svg SH1 AL.svg

Centrum.svg Vau i Dejës

Centrum.svg Kçirë

Centrum.svg Pukë

Centrum.svg Fushë

Centrum.svg Shënmeri

Centrum.svg Kukës A1 Albania.svg

De SH 5 is een Rruga shtetërore (nationale weg) in Albanië. De weg vormt een oost-westroute door het noorden van het land, vanaf Shkodër tot aan Kukës. De weg voert door zeer bergachtig terrein en is niet hoogwaardig uitgebouwd. De weg is 138 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SH 5 begint even ten zuiden van de stad Shkodër op de SH 1, de weg van Shkodër naar Tiranë. De weg voert in eerste instantie nog door vlak gebied, maar gaat al snel de bergen in. De weg voert door prachtig berggebied maar is smal en zeer bochtig, waardoor reizen een tijdrovende zaak is. De SH 5 bereikt hoogtes van 1.000 meter boven zeeniveau en men heeft regelmatig vergezichten op de omringende bergen. Grote plaatsen liggen er niet op de route, slechts enkele dorpjes. Ook kruist men amper verharde wegen, dit gebied is dunbevolkt. Vrijwel de gehele route tot aan Kukës is bochtig en smal. Het laatste deel van Kalimash tot Kukës loopt parallel aan de snelweg A1. Men daalt dan af naar het stadje Kukës, waar de SH 5 eindigt.

Geschiedenis

De SH 5 heeft nooit een grote rol gespeelt in het transitverkeer van Albanië, alhoewel delen ervan wel gebruikt werden voor doorgaand verkeer vanuit de geïsoleerde regio Kukës en Kosovo naar Tiranë en Durrës. De A1 heeft in 2009 en 2010 deze rol overgenomen, waardoor er nog maar weinig doorgaand verkeer over de SH 5 rijdt. De weg is zeer bochtig en smal en is feitelijk niet geschikt voor veel verkeer.

Referenties


Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg