SH 6 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH6 AL.svg
SH6 AL map.png
SH 6
Begin Milot
Einde Peshkopi
Lengte 117 km
Route

Centrum.svg Milot

Afslagsymbool.svg A1 Albania.svg

Centrum.svg Ulëz

Centrum.svg Burrel

Centrum.svg Bulqizë

Centrum.svg Maqellarë

Centrum.svg Peshkopi

De SH 6 is een Rruga shtetërore (nationale weg) in Albanië. De weg vormt een oost-westroute door het midden van het land, vanaf Milot via Bulqizë naar Peshkopi niet ver van de grens met Noord-Macedonië. De weg voert door zeer bergachtig gebied en is 117 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SH 6 begint aan de rand van het Albanese gebergte bij Milot, waar ook de A1 naar Kukës begint. De SH 6 loopt dan naar het zuidoosten, door een spectaculaire kloof met indrukwekkende vergezichten op de omringende bergen. De weg loopt langs een langwerpig stuwmeer en bereikt daarna een veel groter stuwmeer, waarna men in een breed dal komt. De SH 6 blijft redelijk op niveau, en stijgt weinig. Er zijn weinig plaatsen op de route, de eerste van belang is Burrel, maar meer dan een groot dorp is het niet. De weg loopt nog een eind in zuidelijke richting door berggebied, en buigt dan naar het oosten af. De bergen nemen hier in hoogte toe, rond Bulqizë zijn ze tot zo'n 2000 meter hoog. Naar Bulqizë stijgt de weg naar zo'n 800 meter boven zeeniveau. Men komt dan in het grensgebied met Noord-Macedonië, waarbij de SH 6 naar het noorden afbuigt en niet rechtstreeks Noord-Macedonië in loopt. Bij Maqellarë is er wel een zijweg die naar een kleine grensovergang leidt. Het laatste deel van de SH 6 tot Peshkopi loopt in noordelijke richting, parallel aan de hoogste bergen van Albanië met toppen tot meer dan 2700 meter hoogte. In het grote dorp Peshkopi eindigt de SH 6. Via een ongenummerde bergweg kan men verder noordelijk naar Kukës.

Geschiedenis

De SH 6 verbindt geen grote steden en was lange tijd grotendeels onverhard. Na 2000 zijn delen van de SH 6 verbreed en gemoderniseerd, maar nog niet alle delen zijn aangepakt. De weg is deels nog smal en bochtig, en reizen over de SH 6 is soms een tijdrovende zaak. Een hoge prioriteit heeft de SH 6 ook niet omdat deze niet van belang is voor doorgaand verkeer naar Noord-Macedonië.

Referenties


Wegen in Albanië

A1 IT.svgA2 Albania.svgA3 IT.svg

SH1 AL.svgSH2 AL.svgSH3 AL.svgSH4 AL.svgSH5 AL.svgSH6 AL.svgSH7 AL.svgSH8 AL.svgSH9 AL.svg