SH 8 (Albanië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SH 8
Begin Fier
Einde Sarandë
Lengte 160 km
Route

Fier

Levan

Novoselë

Skrofotinë

Vlorë

Dukat

Dhërmi

Himarë

Sarandë

De SH 8 is een Rruga shtetërore (nationale weg) in Albanië, gelegen in het zuiden van het land. De weg loopt vanaf Fier via Vlorë naar Sarandë en geldt als één van de mooiste kustwegen van Europa. De route voert door mediterraans gebied met diverse toeristische badplaatsen, met name Sarandë. De route is 160 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SH 8 begint in Fier, een middelgrote stad in het midden van Albanië, waar men de SH 4 kruist, de 2x2 weg vanaf Lushnjë naar Gjirokastër. De SH 8 loopt in zuidelijke richting naar de badplaats Vlorë, door vrij vlak gebied en de weg is breed en recht. Bij Novoselë ligt een nieuwe brug over de rivier de Vjosa. Er liggen een paar kleine bebouwde kommen op de route naar Vlorë. Vlorë is een grotere stad en heeft geen rondweg vanwege de omringende bergen. De SH 8 voert door het centrum van Vlorë als een 2x2 hoofdweg geflankeerd door flats en hotels.

Ter hoogte van Vlorë is ook een bypass die veel hoger op de hellingen ligt en fantastisch uitzicht biedt over de stad en zee. Ten zuiden van Vlorë begint een prachtige kustroute naar Sarandë, die zich kan meten met de mooiste routes elders in Europa. De weg voert halverwege over de ruim 1000 meter hoge bergpas Llogara met schitterend uitzicht over de Ionische Zee. Men daalt daarna af, maar de bergen liggen direct naar het oosten. Met name in de winter is hier geweldig uitzicht met besneeuwde bergen die overgaan in de strakblauwe zee. De weg is modern, maar wel bochtig. De SH 8 eindigt in de badplaats Sarandë.

Geschiedenis

De SH 8 was van oorsprong een lastig te berijden bergroute, met scherpe bochten en een over het algemeen smalle weg. Omdat de SH 8 van belang is voor het toerisme is vrijwel de gehele weg vanaf 2005 gemoderniseerd en veiliger gemaakt, met name ter hoogte van de Llogerapas. Er is ook een alternatieve route tussen Vlorë en Sarandë voorhanden die meer landinwaarts gaat, maar dan mist men wel de geweldige kustroute. In 2012 opende een nieuwe snelweg A2 vanaf Levan tot Vlorë, waardoor de SH 8 op dit punt geen doorgaand belang meer heeft.

Ter hoogte van Vlöre is hoog over de berghelling een 29 kilometer lange weg aangelegd die als bypass van de stad en aansluitende kuststreek functioneert. De weg biedt fantastisch uitzicht over Vlorë en de Ionische Zee. De bypass is op 7 juli 2022 geopend.[1][2]

Toekomst

Onder de Llogara Pass wordt de 5,9 kilometer lange Llogara Tunnel aangelegd, die medio 2024 moet worden geopend voor het verkeer.

Referenties

Wegen in Albanië