SKAD

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
СКАД
Begin Saratov
Einde Saratov
Lengte 78 km
Route

Pristannoye

Volga

Shumeyka

De SKAD (Russisch: СКАД - Саратовская Кольцевая Автомобильная Дорога) is de ringweg van de stad Saratov in Rusland, gelegen in het gelijknamige oblast Saratov. De ringweg vormt een driekwartsring rond de west-, noord- en oostzijde van Saratov en is 78 kilometer lang.

Routebeschrijving

De New Saratov Bridge over de Volga.

De SKAD vormt een driekwartsring van de stad Saratov en verloopt veelal 15 tot 20 kilometer buiten het centrum. Het grootste deel verloopt door agrarisch of ongecultiveerd vlak gebied, ruim buiten de stad zelf, maar er liggen wel tal van dorpen op de route. De SKAD is grotendeels een enkelbaans weg met één rijstrook per richting, alleen de noordring is een autosnelweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Op het enkelbaans deel bevinden zich naast ongelijkvloerse kruisingen ook reguliere kruispunten en een rotonde. Het centrale kunstwerk van de SKAD is de brug over de rivier de Volga, die ruim 2 kilometer lang is, terwijl de gehele oeververbinding circa 4,5 kilometer lang is. De SKAD is het enige snelwegtraject in het oblast Saratov.

Geschiedenis

Oorspronkelijk verliep het doorgaande verkeer dwars door Saratov. Verkeer dat de rivier de Volga kruiste kon dat vanaf 1965 doen via de eerste brug over de Volga, de Saratov Bridge (Russisch: Саратовский мост). Een groot deel van de SKAD is al in de jaren '90 of eerder aangelegd. De oostring werd circa 2004-2005 opengesteld. Het belangrijkste kunstwerk in de SKAD is de nieuwe brug over de Volga, de New Saratov Bridge (Саратовский мост). Deze brug is in twee fases geopend, op 16 december 2000 opende de eerste brugoverspanning, op 16 oktober 2009 volgde een tweede identieke overspanning, zodat de noordring over 2x2 rijstroken beschikt.

Toekomst

Het is gepland om ook een zuidring aan te leggen, inclusief een derde brug over de Volga. Een probleem is dat de Volga hier een stuk breder is dan in de stad Saratov of bij de noordelijke brug.

Referenties