Spoljna magistralna tangenta

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf SMT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kraftfahrstrasse.svg
Blank.png
SMT
Begin Zemun
Einde Borča
Lengte 22 km
Route

Afslagsymbool.svg A1-SRB.svg

Junction.svg Milana Rešetara

Junction.svg Solunska

Junction.svg Ugrinovačka

Junction.svg voormalige E75

Brug.svg Mihajlo Pupin Bridge (Donau)

Knooppuntsymbool.svg Kovilovo SRB-13.svg

Afslagsymbool.svg Sportski Centar Kovilovo

Junction.svg Ovča

Junction.svg SRB-10.svg SRB-47.svg

De spoljna magistralna tangenta (Cyrillisch: Спољна магистрална тангента, vertaald: buitenring), afgekort als SMT, is een autoweg in Servië die een gedeeltelijke ringweg rond de hoofdstad Beograd (Belgrado) vormt. De autoweg is 22 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SMT begint in de westelijke voorstad Zemun met een aansluiting op de A1. De weg is in eerste instantie een stadsweg met verkeerslichten door Zemun. Dit deel is ruim 3 kilometer lang. Via de Mihajlo Pupin Bridge steekt men dan de Donau over, waarna de SMT ten noorden van de voorstad Borča loopt, door open gebied. Dit deel telt 2x3 rijstroken. Er is een klaverblad met de IB-13. De weg buigt daarna naar het zuiden af, kruist de spoorcorridor tussen Beograd en Pančevo, waarna de SMT voorlopig op het kruispunt van de IB-10 met de IB-47 eindigt.

Wegnummering

Het deel tussen petlja Kovilovo en het huidige einde bij de Donau is genummerd als IB-13. De rest van de weg is ongenummerd.

Geschiedenis

De SMT is door Chinese bouwbedrijven aangelegd en ging begin 2012 in aanleg. De SMT opende tegelijkertijd met de Mihajlo Pupin Bridge op 18 december 2014 voor het verkeer tussen Zemun en de IB-13 ten noorden van Borča.[1] De SMT maakt de ontsluiting van nieuwe woonwijken ten noorden van de Donau mogelijk, een tot dan toe weinig intensief bebouwd gebied. Vanwege de congestie op de destijds enige brug over de Donau, de Pančevo Bridge was het uitbreiden in deze richting niet aantrekkelijk. Bij openstelling had SMT maar twee aansluitingen ten noorden van de Donau. Op 3 oktober 2015 opende een tweede verlenging van 7,6 kilometer tot aan Ovča, gevolgd door een 4,3 kilometer lang deel verder tot de IB-10/IB-47 op 27 december 2015.[2]

Toekomst

Het is gepland om circa 2,5 kilometer ten oosten van de Pančevo Bridge een derde brug over de Donau aan te leggen die onderdeel moet worden van de SMT. Mogelijk wordt de SMT daarna verder zuidwaarts verlengd tot de A1 ten zuidoosten van Beograd, zodat een halve ringweg ontstaat.

Referenties