State Route 121 in Texas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf SRT)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Texas 121.svg
SR-121 TX map.png
SH 121
Begin Fort Worth
Einde Bonham
Lengte 86 mi
Lengte 138 km
Route

Knooppuntsymbool.svg I-35W.svg → Austin / Oklahoma City

Afslagsymbool.svg Sylvania Avenue

Afslagsymbool.svg Riverside Drive

Afslagsymbool.svg Beach Street

Afslagsymbool.svg Haltom Road

Afslagsymbool.svg Carson Street

Afslagsymbool.svg Handley Ederville Road

Knooppuntsymbool.svg I-820.svg → Arlington

Afslagsymbool.svg Hurst Boulevard

Afslagsymbool.svg Pipeline Road

Knooppuntsymbool.svg I-820.svg → Fort Worth

Afslagsymbool.svg Bedford - Euless Road

Afslagsymbool.svg Precinct Line Road

Afslagsymbool.svg Norwood Drive

Afslagsymbool.svg Bedford Road

Afslagsymbool.svg Central Drive

Knooppuntsymbool.svg Texas 183.svg → Dallas

Afslagsymbool.svg Murphy Drive

Afslagsymbool.svg Harwood Road

Afslagsymbool.svg Mid Cities Boulevard

Afslagsymbool.svg Glade Road

Afslagsymbool.svg Hall Johnson Road

Knooppuntsymbool.svg Texas 360.svg → Arlington

Afslagsymbool.svg Mustang Drive

Knooppuntsymbool.svg Texas 114.svg → Grapevine

Afslagsymbool.svg Texan Trail

Knooppuntsymbool.svg Texas 114.svg → Irving

Knooppuntsymbool.svg I-635.svg → Dallas

Afslagsymbool.svg FM 2499

Afslagsymbool.svg Sandy Lake Road

Afslagsymbool.svg Freeport Parkway

Afslagsymbool.svg Old SH 121

Afslagsymbool.svg Denton Tap Road

Afslagsymbool.svg Mac Arthur Boulevard

Knooppuntsymbool.svg I-35E.svg → Dallas / Oklahoma City

Afslagsymbool.svg Huffines Boulevard

Afslagsymbool.svg Hebron Parkway

Afslagsymbool.svg Carrollton Parkway

Afslagsymbool.svg Parker Road

Afslagsymbool.svg Old SH 121

Afslagsymbool.svg Standridge Drive

Afslagsymbool.svg Josey Lane

Afslagsymbool.svg Plano Parkway

Afslagsymbool.svg Spring Creek Parkway

Afslagsymbool.svg Legacy Drive

Knooppuntsymbool.svg Dallas North Tollway

Afslagsymbool.svg Parkwood Boulevard

Afslagsymbool.svg Preston Road

Afslagsymbool.svg Ohio Drive

Afslagsymbool.svg Hillcrest Road

Afslagsymbool.svg Coit Road

Afslagsymbool.svg Independence Parkway

Afslagsymbool.svg Custer Road

Afslagsymbool.svg Alma Drive

Afslagsymbool.svg Stacy Road

Afslagsymbool.svg Lake Forest Drive

Knooppuntsymbool.svg US 75.svg → Dallas / McKinney


US 75.svg

Centrum.svg Melissa

Centrum.svg Trenton US 69.svg

Centrum.svg Bonham US 82.svg

De State Route 121, beter bekend als de State Highway 121 of SH 121 is een state route in de Amerikaanse staat Texas. De weg loopt vanaf Fort Worth diagonaal door de noordelijke voorsteden van Dallas naar Bonham in het noorden van de staat, niet ver van de grens met Oklahoma. Alleen het gedeelte tussen Fort Worth en McKinney is momenteel een snelweg, en een aanzienlijk deel van de route is een tolweg, de Sam Rayburn Tollway (SRT). De route is 138 kilometer lang.

Routebeschrijving

Dallas-Fort Worth Metroplex

De SH 121 in de regio Dallas-Fort Worth.

De snelweg begint bij het centrum van Fort Worth, en slaat af van Interstate 35W, en telt vanaf hier 2x3 rijstroken. Men passeert door de oostelijke wijken van Fort Worth, en de voorsteden Haltom City en North Richland Hills. SH 121 voegt dan in op de Interstate 820, de ringweg van Fort Worth. Deze dubbelnummering duurt maar kort, want aan de noordoostkant van Fort Worth, bij Hurst, slaat I-820 af naar het westen, terwijl SH 121 naar het oosten loopt als de Airport Freeway. Ook hier liggen 2x3 rijstroken, terwijl men door de voorsteden Hurst, Bedford en Euless komt. In Bedford slaat SH 121 af naar het noordoosten, terwijl SH 183 doorgaat richting het oosten, naar Irving en Dallas. Aan de noordwestkant van het internationale luchthaven voegt SH 360 in, een noord-zuidverbinding door Arlington en Grand Prairie, beiden grote voorsteden.

Aan de noordkant van de luchthaven is de weg dubbelgenummerd met SH 114. Dit duurt echter vrij kort, en bij het knooppunt met de International Parkway slaat SH 121 naar het noorden af, terwijl SH 114 verder naar het zuidoosten loopt, naar Irving en Dallas. Bijna direct daarna kruist men Interstate 635, de ringweg van Dallas, die hier eindigt. SH 121 vormt daarna een bypass van Lewisville, terwijl de business route van SH 121 door Lewisville voert.

In Lewisville kruist men Interstate 35E, die van Dallas naar Oklahoma City loopt. Vanaf hier zijn er 2x3 rijstroken beschikbaar. Men passeert dan langs The Colony, een gebied wat nog volop in ontwikkeling is. In Plano kruist men de Dallas North Tollway, een tolweg die van Frisco naar het centrum van Dallas loopt. Men passeert door de noordelijke wijken van Plano, een voorstad met 250.000 inwoners. Naar het noorden ligt Frisco, een zeer snelgroeiende stad, waarvan het inwonertal sinds 2000 verdriedubbeld is naar 95.000 inwoners. Ter hoogte van de noordelijkste voorstad McKinney voegt SH 121 in op de US 75, de snelweg van Dallas naar Sherman. Dit duurt echter niet lang, en bij Melissa voegt SH 121 weer uit van de US 75.

Northern Texas

Men heeft dan de agglomeratie verlaten, en de omgeving is dan het domein van de vele ranches. Men kruist af en toe een andere state highway, en bij het gehucht Trenton kruist men de US 69, die van Beaumont naar Sherman loopt. Het landschap is licht glooiend, met vrij veel weilanden, en af en toe kleinere bossen. Grote kruisingen zijn ongelijkvloers. In het stadje Bonham eindigt de weg op de US 82, die van Sherman naar Paris loopt, beide regiosteden in het noorden van Texas.

SH 121 Business

Door Lewisville loopt de 13 kilometer lange Business Route van SH 121. Dit is een belangrijke urban arterial met 2x2 tot 2x3 rijstroken en heeft een ongelijkvloerse aansluiting met FM 3040 en Denton Tap Road. De weg begint en eindigt op de hoofdroute van SH 121, en heeft ook een aansluiting op Interstate 35E. De weg is de oorspronkelijke route van SH 121 voordat de snelweg buiten Lewisville om werd gelegd. SH 121 Business ontstond in 1999.[1] Dagelijks maken 25.000 tot 40.000 voertuigen van SH 121 Business gebruik.

Wegnummer

Het deel vanaf Lewisville tot McKinney heet de Sam Rayburn Tollway. De SH 121 is hier feitelijk alleen de frontage road, de hoofdrijbaan is ongenummerd.

Geschiedenis

De SH 121 werd in 1928 aan het geplande netwerk van state highways in Texas toegevoegd, als verbinding van Fort Worth tot McKinney. De weg verliep destijds vrijwel volledig door platteland. Al na een paar kilometer verliet men destijds de bebouwde kom van Fort Worth. In 1943 werden plannen goedgekeurd om de SH 121 noordoostwaarts te verlengen tot Bonham, maar de weg moest hier nog grotendeels nieuw aangelegd worden, wat pas circa 1954 gereedkwam. Sinds 1965 verloopt de SH 121 over de toen recent opengestelde freeway in Fort Worth.

Fort Worth

De SH 121 heeft zijn oorsprong in de diagonale verbinding van Fort Worth naar McKinney. Het deel in Tarrant County was in 1930 voltooid als tweestrooks weg. Met de groei van de stedelijke regio nam de noodzaak voor freeways toe, en in 1955 kwam een diagonale verbinding voor het eerst voor op plankaarten. In 1959 werden plannen ontvouwd voor het deel in Fort Worth, tussen Downtown en I-820. Dit deel opende tussen 1964 en 1969 voor het verkeer, waarbij het laatste deel op 29 oktober 1969 werd geopend. Hiermee werd Belknap Street ontlast.

Men besloot in de jaren '50 dat het deel verder tot Grapevine niet parallel aan de oorspronkelijke SH 121 aangelegd zou worden, maar zuidelijker om de suburbs Euless en Bedford te ontsluiten, en een deel te bundelen met SH 183. In 1962 werd dit deel de status van geplande freeway toegekend. De bouw van de snelweg begon eind jaren '60 tussen Hurst en Bedford, dat in twee fases in 1970 en 1971 werd opengesteld. Hiermee werd Fort Worth met het Dallas-Fort Worth International Airport verbonden, maar alleen via de zuidelijke route. De noordelijke route naar Grapevine werd pas later aangelegd en opende in 1988 tussen SH 183 in Bedford en SH 114 in Grapevine. De oude route van SH 121 is daarna omgenummerd tot SH 26.

Downtown Loop

Anders dan Dallas heeft Fort Worth geen ringweg rond het centrum. Die was oorspronkelijk wel gepland. Planvorming voor de ringweg begon in 1956 als onderdeel van het 'Gruen Plan', een enorme reconstructie van het centrum van Fort Worth door architect Victor Gruen (1903-1980). Het plan omvatte een kleine ringweg rond het centrum die toegang gaf tot parkeergarages. Het centrum van Fort Worth zou dan één grote voetgangerszone worden waarbij bijna het complete centrum herbouwd zou worden. In het plan zou SH 121 langs de noord- en westkant van Downtown Fort Worth verlopen, over Belknap Street en Henderson Street. Indertijd waren er ook plannen voor een ringweg aan de oostzijde, nog ten westen van I-35W. Dit plan werd al in 1958 opgegeven. De plannen werden gewijzigd in 1964, 1967 en 1985, waarbij de geplande Downtown Loop steeds verder van het eigenlijke centrum zou komen te liggen. Het plan werd in 1998 opgegeven door de stad Fort Worth en verdween in 2000 van de regionale transportplannen.

Dallas (Sam Rayburn Tollway)

De SH 121 is ten noorden van Dallas niet zou oud als andere snelwegen, omdat dit gebied pas na de jaren '80 tot ontwikkeling kwam. Midden jaren '80 bereikten de noordelijke suburbs de SH 121 en in 1985 werd voorgesteld om de SH 121 tussen DFW Airport en de US 75 op te waarderen naar een freeway. In de jaren '90 werd het plan concreter, maar de financiering was een probleem. De aanleg van de snelweg werd controversieel, niet onder omwonenden, maar tussen diverse overheidstakken. TxDOT wilde een buitenlandse concessie verlenen, om zo veel mogelijk winst te maken op korte termijn. De regio wilde echter de controle behouden over de tolweg en de hoogte van de tolheffing. Uiteindelijk won de regio. De tolweg is voornamelijk tussen 2006 en 2009 opengesteld, waarbij de snelweg rond Lewisville over een afwijkend tracé is aangelegd, waardoor er twee SH 121 routes ontstonden in dit gebied.

Een kort stuk van de SH 121 tussen DFW Airport en de I-635 is ouder, en opende in 1981, tegelijkertijd met een verlenging van de I-635 naar het westen. Ook twee andere korte stukken snelweg openden in de jaren '90, en zijn vooralsnog tolvrij, waardoor de SH 121 geen doorgaande tolweg is van DFW Airport naar de US 75 in McKinney. In november 2011 opende het grote stackknooppunt met de Dallas North Tollway voor het verkeer.

De NTTA heeft de Sam Rayburn Tollway verbreed naar 2x4 rijstroken over een lengte van 42 kilometer tussen het Dallas-Fort Worth International Airport en de US 75 in McKinney. De verbreding begon op 2 januari 2019[2][3][4] en was op 3 december 2021 voltooid.[5]

DFW Connector

De 'DFW Connector' in Grapevine.

De DFW Connector was een project om de SH 114/121 te verbreden aan de noordzijde van DFW International Airport. Hierbij is de snelweg verbreed van 2x4 rijstroken naar maximaal 18 rijstroken, inclusief 2x3 express lanes. In augustus 2013 waren de general purpose lanes gereed, op 1 april 2014 openden de tolstroken in het midden van de snelweg voor het verkeer.[6]

In januari 2016 is $ 1,3 miljard beschikbaar gesteld om de congestie in Texas op korte termijn aan te pakken. Een onderdeel hiervan was $ 61 miljoen voor de aanleg van parallelrijbanen langs SH 121 tussen SH 114 en SH 360 bij Grapevine.[7] Dit project was oorspronkelijk gepland als onderdeel van de DFW Connector, maar is vanwege tekort aan geld destijds niet uitgevoerd. De werkzaamheden zijn daarna tussen 2016 en 2018 uitgevoerd. Op 1 mei 2018 volgde de officiële "ribbon-cutting ceremony".[8]

Tussen 2018 en 2021 is SH 121 en de knooppunten met I-635, Bass Pro Drive en FM 2499 voor $ 370 miljoen gereconstrueerd.[9] De reconstructie van het knooppunt met I-635 was oorspronkelijk gepland als onderdeel van het DFW Connector project, maar er was indertijd geen financiering voor dit onderdeel beschikbaar. De werkzaamheden begonnen op 13 augustus 2018[10] en zijn op 2 augustus 2021 opgeleverd.[11]

Chisholm Trail Parkway

Tussen 2011 en 2014 is de Chisholm Trail Parkway aangelegd van Fort Worth tot Cleburne. Dit is een 44 kilometer lange tolweg, die op 11 mei 2014 is opengesteld voor het verkeer. Het was gepland om deze tolweg als de SH 121 te nummeren, maar uiteindelijk is dit deel ongenummerd gebleven.

North Tarrant Express

Tussen eind 2010 en oktober 2014 zijn 2x2 express lanes aan de I-820 en SH 121 toegevoegd in het noordoosten van Fort Worth, tussen de I-35W en SH 183 bij Euless. De corridor telt nu 4+2+2+4 rijstroken en frontage roads, waarbij de binnenste rijstroken express lanes zijn waarvoor tol betaald moet worden. Het project was het tweede grote express lanes project in de regio Dallas-Fort Worth die opengesteld werd. Bij de aanleg zijn de I-820 en SH 121 volledig gereconstrueerd, met veel nieuwe flyovers op enorme knooppunten met andere snelwegen. Het project heet de North Tarrant Express. De tolstroken openden op 4 oktober 2014.[12][13] Na openstelling namen de files met 80 procent af terwijl het verkeer met 23 procent toenam.

Openstellingsgeschiedenis

Fort Worth

Van Naar Lengte Datum
I-35W Riverside Drive 2,0 km 00-00-1964
I-280 (south) I-820 (north) 2,9 km 19-07-1965
Carson Street I-820 (south) 4,5 km 00-00-1966
Riverside Drive Beach Street 1,5 km 00-00-1968
Beach Street Carson Street 3,5 km 29-10-1969
I-820 (north) Bedford Road 5,5 km 00-00-1970
Bedford Road SH 183 2,6 km 00-00-1971
SH 183 SH 114 10,7 km 00-00-1988

Dallas

Van Naar Lengte Datum
SH 114 I-635 2,1 km 00-00-1981
I-635 Grapevine Mills Parkway 1,6 km 00-01-1996
I-35E Hebron Parkway 3,5 km 00-00-1999
Hebron Parkway old SH 121 east end 3,5 km 00-07-2006
old SH 121 west end I-35E 5,0 km 29-08-2006
old SH 121 east end Hillcrest Road 13,8 km 31-08-2008
Grapevine Mills Parkway old SH 121 west end 4,2 km 00-00-2009
Hillcrest Road US 75 14,6 km 29-09-2009

Toekomst

Er zijn plannen om het deel van SH 121 in Euless naar 2x4 rijstroken te verbreden, waarbij de linker vluchtstrook een dynamische spitsstrook wordt, op een 5 kilometer lang traject van SH 183 tot Glade Road.[14]

Tol

SRT.svg

De SH 121 is een tolweg tussen Coppell en McKinney, dit deel heet de Sam Rayburn Tollway. De tolweg is in het beheer van de North Texas Tollway Authority (NTTA) en is volledig elektronisch. De toltarieven voor gebruikers van kentekentol (ZipCash) liggen 50% hoger dan gebruikers met een TollTag.

Verder zijn er tolstroken langs de noordkant van DFW Airport, de zogenaamde 'DFW Connector', en tolstroken tussen Euless en Fort Worth, de zogenaamde 'North Tarrant Express'. De tolstroken worden ook wel 'texpress lanes' genoemd.

Verkeersintensiteiten

Onderstaande gegevens betreffen intensiteiten ná de betreffende afslag.

Exit Locatie 2007 2012 2016
- Fort Worth I-35W.svg 106.000 107.000 107.000
- Fort Worth I-820.svg 169.000 167.000 158.000
- Hurst I-820.svg 184.000 180.000 134.000
- Bedford Texas 183.svg 95.000 100.000 105.000
- Grapevine Texas 360.svg 161.000 163.000 168.000
- Grapevine Texas 114.svg 189.000 186.000 195.000
- Coppell I-635.svg 112.000 118.000 119.000
- Lewisville I-35E.svg 62.000 114.000 162.000
- Plano Dallas North Tollway 50.000 102.000 100.000
- Melissa US 75.svg 20.000 19.000 25.000
- Trenton US 69.svg 6.500 5.300 8.000
- Bonham US 82.svg 6.900 6.300 3.700

Rijstrookconfiguratie

Dit gaat enkel om het snelweggedeelte in Dallas-Fort Worth.

Van Naar Rijstroken Opmerkingen
I-35W I-820 2x3 Fort Worth
I-820 I-820 2x4 dubbelnummering met I-820
I-820 SH 183 4+2+2+4 Bedford
SH 183 SH 360 2x2 Euless
SH 360 SH 114 2x3
SH 114 I-635 2x4 Coppell
I-635 Old SH 121 2x2
Old SH 121 I-35E 2x3
I-35E US 75 2x4

Referenties

Freeways in Dallas-Fort Worth

Interstate 20Interstate 30Interstate 35EInterstate 35WInterstate 45I-345.svgInterstate 635Interstate 820

US 67US 75US 80US 81.svgUS 175US 287

SH 114SH 121SH 161SH 170SH 183Texas 199.svgTexas 310.svgSH 360Loop 9Loop 12Loop 288Spur 97Texas Spur 280.svgSpur 366Texas Spur 399.svgSpur 408Texas Spur 557.svg

President George Bush TurnpikeDallas North TollwayLewisville Lake Toll BridgeTrinity ParkwayDallas downtown freeway loopChisholm Trail Parkway

State Highways in Texas

345678910111214151617181920212223242526272930313334353637394041424344454647484950515354555657596061626364656667687071727375777879808182838586878990919293949596979899100101102103105107108110111112114115118119121123124125127128130131132135136137138140141142144146147148149150151152153154155156158159160161163164165166167168170171172173174175176178179180182183184185186188190191193194195198199201202203204205206207208211213214217218220222223224225234236237238239240242243249251254255256258261273274275276279283285286288289290294300302304305308309310315316317320321322323326327329332334336337338339342345347349350351352354356357358359360361364365495550OSR

In vet state highways die geheel of gedeeltelijk een freeway zijn.