SS131 (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS131.svg
SS131 map.png
SS131
Begin Cagliari
Einde Porto Torres
Lengte 230 km
Route

Afslagsymbool.svg T. di Cagliari SS554.svg

Afslagsymbool.svg SS131 Diramazione

Afslagsymbool.svg Elmas

Afslagsymbool.svg Sestu

Afslagsymbool.svg Assemini

Afslagsymbool.svg Zona Industriale Su Faigu

Afslagsymbool.svg Zona Industriale Matzeddu

Afslagsymbool.svg Monastir-Sud

Afslagsymbool.svg Monastir / Ussana

Afslagsymbool.svg Villasor

Afslagsymbool.svg Nuraminis

Afslagsymbool.svg Serrenti

Afslagsymbool.svg Samassi SS197.svg

Afslagsymbool.svg Sanluri

Afslagsymbool.svg Villanovaforru

Afslagsymbool.svg Sardara

Afslagsymbool.svg Sardara-Nord

Afslagsymbool.svg Gonnostramatza

Afslagsymbool.svg Mogoro

Afslagsymbool.svg Uras

Afslagsymbool.svg Terralba

Afslagsymbool.svg Marrubiu

Afslagsymbool.svg Sant'Anna

Afslagsymbool.svg Santa Giusta

Afslagsymbool.svg Oristano

Afslagsymbool.svg Sili / Simaxis

Afslagsymbool.svg Oristano / Cabras

Afslagsymbool.svg Tramatza

Afslagsymbool.svg Bauladu

Afslagsymbool.svg Paulilatino

Knooppuntsymbool.svg SS131.svg D.C.N.

Afslagsymbool.svg Abbasanta

Afslagsymbool.svg Norbello

Afslagsymbool.svg Borore

Afslagsymbool.svg Zona Industriale Tossilo

Afslagsymbool.svg Macomer

Afslagsymbool.svg Bolotana

Afslagsymbool.svg Bonorva

Afslagsymbool.svg Giave

Afslagsymbool.svg Thiesi

Afslagsymbool.svg Bonnanaro / Mores

Afslagsymbool.svg Siligo / Ardara

Knooppuntsymbool.svg SS729.svg

Afslagsymbool.svg Codrongianos

Afslagsymbool.svg Ploaghe

Afslagsymbool.svg Ossi

Afslagsymbool.svg Sassari-Sud

Afslagsymbool.svg Sassari-Ovest

Afslagsymbool.svg Sassari-Nord

Afslagsymbool.svg Caniga

Knooppuntsymbool.svg SS291.svg variante

Afslagsymbool.svg Truncu Reale

Afslagsymbool.svg Zona Industrial

Afslagsymbool.svg Porto Torres

SS131 DCN.svg
SS131 DCN map.png
SS131 d.c.n.
Begin Abbasanta
Einde Olbia
Lengte 144 km
Route

Knooppuntsymbool.svg SS131.svg

Afslagsymbool.svg Abbasanta

Afslagsymbool.svg Ghilarza

Afslagsymbool.svg Aidomaggiore

Afslagsymbool.svg Sedillo

Afslagsymbool.svg SP24

Afslagsymbool.svg Olzai

Afslagsymbool.svg Ottana

Afslagsymbool.svg Orani

Afslagsymbool.svg Orotelli

Afslagsymbool.svg Orani / Burgos

Afslagsymbool.svg Nuoro-Ovest

Afslagsymbool.svg Nuoro-Centro

Afslagsymbool.svg Nuoro-Est

Afslagsymbool.svg Onani

Afslagsymbool.svg Siniscola-Sud

Afslagsymbool.svg Siniscola-Nord

Afslagsymbool.svg Posada / La Caletta

Afslagsymbool.svg San Lorenzo

Afslagsymbool.svg Tanaunella

Afslagsymbool.svg Porto Ottiolu

Afslagsymbool.svg San Teodoro

Afslagsymbool.svg Ovilo

Afslagsymbool.svg Port San Paolo

Afslagsymbool.svg Trudda

Afslagsymbool.svg Loiri Porto San Paolo

Knooppuntsymbool.svg SS729.svg

De SS131 ook wel bekend als de Strada Statale Carlo Felice is een strada statale en superstrada in Italië. De weg vormt de belangrijkste noord-zuidverbinding op Sardegna (Sardinië), vanaf Cagliari in het zuiden via Oristano en Sassari naar Porto Torres in het noorden. De weg is 230 kilometer lang. Daarnaast bestaat er de Diramazione Centrale Nuorese (d.c.n.), een 144 kilometer lange superstrada vanaf Abbasanta tot Olbia, die een aftakking van de SS 131 is.

Routebeschrijving

De SS131 begint in de zuidelijke havenstad Cagliari en is in eerste instantie een stadsweg. Aan de rand van de stad wordt de SS131 een superstrada met 2x2 rijstroken. De snelweg voert noordwaarts, grotendeels door vrij vlak terrein op grotere afstand van de berggebieden van Sardinië. De SS131 is deels substandaard op enkele trajecten zijn gelijkvloerse kruispunten en erfaansluitingen. De SS131 voert door een betrekkelijk dichtbevolkt gebied, er liggen talloze grote dorpen aan de route, met daarnaast enkele grotere plaatsen zoals Oristano. De SS131 buigt wat af naar de westkust van Sardinië.

Na Oristano buigt de SS131 af naar het binnenland en voert hier ook door wat heuvelachtiger terrein. Dit gebied is dunner bevolkt, met minder verspreide bebouwing, de bevolking is meer geconcentreerd in enkele dorpen. Bij Abbasanta splitst de Diramazione Centrale Nuorese af, een superstrada naar Olba aan de oostkust, die een diramazione van de SS131 is. Noordelijk van Nacomer volgt het hoogstgelegen deel van de SS131, die hier over een plateau op ruim 600 meter hoogte loopt. Het terrein kent hierna wat meer hoogteverschillen, bestaande uit valleien waaruit plateaus​ oprijzen. Bij Codrongianos volgt een knooppunt met de SS729 naar Olbia.

Vervolgens volgt de afdaling naar Sassari, de grootste stad op het noorden van Sardinië. De weg voert langs de rand van Sassari door een gebied met canyons. De snelweg kent hier enkele tunnels en viaducten. Na Sassari voert de SS131 door vlakker terrein, richting de noordkust. Bij het eindpunt Porto Torres staat een grote olieraffinaderij langs de SS131. De superstrada eindigt abrupt in Porto Torres, pal voor de kust. Vanaf hier gaan veerdiensten naar Corsica, het Franse vasteland, andere delen van Italië en ook naar Spanje.

Diramazione Centrale Nuorese

De Diramazione Centrale Nuorese, afgekort D.C.N. is een dubbelbaans weg en afsplitsing van de SS131 vanaf Abbasanta naar Olbia. De D.C.N. is 144 kilometer lang.

De SS131 D.C.N. begint op een klaverblad met de SS131 bij Abbasanta en voert in eerste instantie oostwaarts, door het binnenland van Sardinië. Naar het oosten worden de bergen steeds hoger, met name rond Nuoro. Het spectaculairste deel ligt tussen Nuoro en Siniscola aan de oostkust, waar hoge rotsbergen rond de snelweg oprijzen. Bij Nuoro ligt ook het hoogste punt van de D.C.N. op circa 480 meter hoogte. Alhoewel de Diramazione Centrale Nuorese minder hoog loopt dan de SS131 zelf, is het landschap wel spectaculairder. Vanaf Siniscola buigt de weg naar het noorden af en volgt de oostkust van Sardinië. Dit deel van de route bestaat uit lage bergen, met de kust naar het oosten. De D.C.N. verloopt hier veelal iets landinwaarts. Bij Olbia volgt een knooppunt met de SS729, waarna de D.C.N. overgaat in de enkelbaans rondweg van Olbia.

Status

Vanwege het substandaard karakter van de SS131 is het grootste deel van de route als een strada extraurbana secondaria, een wegklasse die eigenlijk bedoeld is voor reguliere enkelbaans wegen. De SS131 is echter een weg met 2x2 rijstroken en grotendeels ongelijkvloerse aansluitingen. Her en der zijn trajecten met gelijkvloerse kruispunten en enkele erfaansluitingen. De maximumsnelheid is daarom grotendeels op 90 km/h begrensd. In 2012 is een 64 kilometer lang traject van Sanluri tot Bauladu opgewaardeerd naar een strada extraurbana principale (superstrada) waar 110 km/h gereden mag worden.

De Diramazione Centrale Nuorese is geheel als een strada extraurbana secondaria geclassificeerd, met een bijbehorende maximumsnelheid van 90 km/h. Omdat de SS131 het grootste deel van het lange-afstandsverkeer op Sardinië verwerkt heeft het eiland daarom weinig snelle verbindingen.

Geschiedenis

Wegnummergeschiedenis

De SS131 werd in 1928 gecreëerd en verliep indertijd van Cagliari naar Terralba. Het deel tussen Terralba en Oristano was een onderdeel van de SS126. In 1935 werd de SS131 noordwaarts verlengd tot Porto Torres, waarmee de huidige noord-zuidroute over Sardinië ontstond. De weg kreeg toen ook de naam 'Carlo Felice'. Carlo Felice, ook wel Karel Felix van Sardinië (1765-1831) was tussen 1821 en 1831 de koning van Sardinië.

Aanleggeschiedenis

De SS131 is opgewaardeerd naar een de-facto superstrada met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen, maar heeft die status slechts op beperkte delen van de route, vanwege substandaard elementen op andere trajecten. Her en der zijn linksafstroken, ter plaatse is dan maar 1 rijstrook voor doorgaand verkeer.

De weg is vermoedelijk voornamelijk in de jaren '60-70 aangelegd als een smalle weg met 4 rijstroken. De vierstrooks weg eindigde oorspronkelijk aan de westkant van Sassari. In twee fases is de superstrada verlengd tot Porto Torres. Als eerste is in de eerste helft van de jaren '90 een nieuw tracé met 2x2 rijstroken aangelegd tussen Truncu Reale en Porto Torres, rond 2004 opende het traject tussen Sassari en Truncu Reale.

Zuidelijker is de weg significant gemoderniseerd tussen Sanluri en Bauladu, zodat dit deel de status van superstrada en bijbehorende maximumsnelheid van 110 km/h kon krijgen. Rond Oristano is een tweede rijbaan naast de oude vierstrooks weg gebouwd. Langs Sardara is een nieuwe bypass met 2x2 rijstroken verder buiten het dorp aangelegd. De werkzaamheden tussen Sardara en Oristano zijn begin jaren 2000 uitgevoerd, tot circa 2005. Het verbrede tracé rond Oristano opende een paar jaar later. Op diverse plekken zijn ook nieuwe, ruimere aansluitingen aangelegd en ook zijn parallelwegen gerealiseerd.

Diramazione Centrale Nuorese

Plannen voor een aftakking van de SS131 naar Nuoro en later Olbia ontstonden in de jaren '70. Het eerste deel opende vanaf Abbasanta tot Ottana begin jaren '70. In 1979 was de weg doorgaand te berijden tussen Abbasanta en Siniscola. De weg is echter substandaard aangelegd, met een krap alignement, scherpe bochten en een middengeleider tussen de rijrichtingen ontbrak grotendeels. Gedurende de jaren '80 en 90 is de weg tussen Siniscola en Olbia aangelegd, de werkzaamheden verliepen traag en lagen frequent stil. Het laatste deel van de nieuwe weg opende in 2005 tussen San Teodoro en Oviglio. In 2006 is een rijbaanscheiding tussen Abbasanta en Nuoro aangelegd.

De Diramazione Centrale Nuorese is weliswaar veiliger geworden, maar de weg is grotendeels erg bochtig en substandaard, daarom is de maximumsnelheid begrensd op 90 km/h. Wel opvallend is dat de D.C.N. minder aansluitingen heeft dan de SS131 zelf, mede omdat het grotendeels over een nieuw tracé is aangelegd, terwijl de eigenlijke SS131 op nogal wat trajecten een upgrade van de oude weg was.

Referenties


Strade statali in Italië

12345678910111213141516171819202124252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555862636465666768717273747576777879808183848587899091929394959699

