SS16 (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS16
Begin Padova
Einde Otranto
Lengte 1.000 km
Route

Padova

Monselice

Rovigo

Santa Maria Maddalena

Ferrara

Argenta

Alfonsine

Ravenna

Cervia

Cesenatico

Bellaria

Rimini

Cattolica

Pesaro

Fano

Senigallia

Falconara Marittima

Ancona

Porto Recanati

Civitanova Marche

Porto Sant'Elpidio

Pedaso

San Benedetto del Tronto

Port d'Ascoli

Alba Adriatica

Giulianova

Roseto degli Abruzzi

Pescara

Ortona

Vasto

Termoli

San Severo

Foggia

superstrada

Tangenziale di Foggia

Area Industriale Incoronata

Incoronata

Carapelle

Orta Nova

Stazione di Orta Nova

Orta Nova

viabilita di servizo

Stornara

viabilita di servizo

Cerignola-Ovest

Cerignola

Cerignola-Nord

Cerignola

Cerignola-Est

Tannoia

viabilita di servizo

viabilita di servizo

Trinitapoli

San Ferdinando di Puglia-Ovest

San Ferdinando di Puglia

San Ferdinando di Puglia-Nord

Complanare Sud

Santa Chiara

Barletta via SS16bis

SP 3

tangenziale di Barletta

Barletta-Ovest

Barletta-Sud

Barletta-Est

Zona industriale

SS16bis

Trani-Ovest

Trani-centro

Trani-Est

Villa Dragonetti

Bisceglie-Ovest

Bisceglie-Sud

Bisceglie-centro

Bisceglie-Est

Zona Artigianale Est

zona industriale

Molfetta-Ovest

Molfetta-Sud

Molfetta-Est

Giovinazzo-Ovest

Giovinazzo-Sud

Giovinazzo-Est

Le Macchie

Bitonto

Aeroporto di Bari

Palese

Via Vecchia Napoli

Strada del Baraccone

Bari-Nord

zona industriale

Bari-Ovest

raccordo autostradale

Via Bitritto

Bari-Sud

Ceglie del Campo

Casamassina

Bari-Est

Bari-Est II

San Giorgio

Torre A Mare

Via Morelli

Mola di Bari-Ovest

Mola di Bari

Rutigliano

Mola di Bari-Est

Cozze

San Vito

Polignano A Mare-Ovest

Polignano A Mare-centro

Polignano A Mare-Sud

Polignano A Mare-Est

zona industriale

Via Baione

Monopoli-Ovest

Monopoli-Sud

Monopoli-centro

Monopoli-Est

L'Assunta

Sant'Antonio D'Ascula

Lamalunga

Fasano

Fasano / Savelletri

Pezze di Greco

Torre Canne

Torre Canne

Rosa Marina

Monticelli

Marina di Ostuni

Villanova

Costa Merlata

Ostuni

Torre Santa Sabina

Specchiolla

San Vito dei Normanni

Posticeddu

Torre Rossa

Via Pilella

Lobia

Aeroporto del Salento

Brindisi-Nord

Brindisi-Ovest

Brindisi-Sud

Brindisi-Est

San Pietro Vernotico

Squinzano

Trepuzzi

Lecce

superstrada

Variante di Lecce

Cavallino

Lizzanello

San Donato di Lecce

Galugnano

Calimera

Sternatia

Zollino

Soleto / Martano

Corigliano d'Otranto

Melpignano

Maglie-Nord

Maglie-centro

Maglie

Muro Leccese

Palmariggi-Ovest

Palmariggi-Est

Giurdignano

Otranto

De SS16, ook bekend als de Adriatica, is een strada statale in Italië. De weg vormt een 1.000 kilometer lange noord-zuidroute langs de oostkust van Italië, vanaf Padova via Rimini, Ancona, Pescara, Foggia, Bari, Brindisi en Lecce naar Otranto. De weg voert door de regio's Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo, Molise en Puglia. Het deel in Puglia is grotendeels een superstrada, tussen Foggia en Brindisi over 240 kilometer en van Lecce tot Otranto over 40 kilometer. De SS16 is de langste strada statale in Italië.

Routebeschrijving

Veneto

De SS16 begint in de stad Padova en voert daarna zuidwaarts door de Povlakte. De A13 van Padova naar Bologna loopt hier parallel aan de SS16. De weg volgt eerst een kanaal zuidwaarts van Padova naar Monselice en voert verder zuidwaarts door de dichtbevolkte agrarische vlaktes. De weg loopt slechts enkele meters boven zeeniveau en afgezien van een heuvelrug dicht bij Padova is het terrein zeer vlak. De weg vormt dan de oostelijke rondweg van de stad Rovigo, met vier rijstroken maar zonder rijbaanscheiding en semi-ongelijkvloerse kruisingen. Zuidelijk van Rovigo eindigt de SS434 uit Verona op de SS16. De SS16 voert dan een stukje parallel aan de rivier de Po naar het zuidwesten en kruist deze net ten noorden van Ferrara.

Emilia-Romagna

De Po vormt ter plaatse de grens tussen de regio's Veneto en Emilia-Romagna. De SS16 vormt dan de westelijke en zuidelijke rondweg van de stad Ferrara, maar is deels een stadsweg die door de bebouwde kom loopt. Zuidelijk van Ferrara is een klaverblad met de Raccordo Autostradale Ferrara-Porto Garibaldi. De weg vormt dan een vrij rechte en goed uitgebouwde tweestrooks weg die bij Argenta abrupt eindigt. De weg voert dan zuidoostwaarts richting Ravenna, nog steeds door zeer vlak terrein, maar geleidelijk dichter bij de Adriatische kust.

Bij Ravenna is een klaverblad met de diramazione van de A14 vanuit Bologna. Langs Ravenna vormt de SS16 de westelijke en zuidelijke rondweg met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. De SS3bis naar Perugia begint hier. De SS16 begint dan aan zijn lange route langs de Adriatische Zee. De weg voert door bijna alle badplaatsen op de route, als eerste door Cervia. De weg is hier gevarieerd uitgebouwd, deels een quasi-superstrada met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen, afgewisseld met enkelbaans trajecten. De SS16 vormt daarna de rondweg van de stad Rimini. Vanaf hier begint de lange route waarbij de SS16 en de A14 parallel aan elkaar lopen. De weg loopt op slechts 7 kilometer van San Marino langs. Bij Cattolica volgt de grens met de regio Marche.

Marche

In Marche voert de SS16 deels direct langs zee, onder andere door het centrum van de stad Pesaro. Er is veel bebouwing op de route tussen Pesaro en Ancona. Dit deel verloopt dicht langs de stranden, met slechts een spoorlijn en één rij vakantiehuizen er tussen. Bij Falconara Marittima eindigt de SS76 op de SS16. Hierna is de weg een wat beter uitgebouwde enkelbaans weg die de bebouwde kommen mijdt, waaronder de stad Ancona. Tussen Ancona en Porto Recanati loopt de SS16 iets verder landinwaarts. Zuidelijker voert de SS16 weer dicht langs de kustlijn en voert door tal van badplaatsen aan de Adriatische Zee.

Abruzzo

De route van de SS16 door de regio Abruzzo is vergelijkbaar met die van Marche, namelijk langs de Adriatische kust en daarbij door veel plaatsen verlopend. De A14 verloopt ook hier voortdurend parallel aan de SS16 en verwerkt het doorgaande verkeer. De weg telt overwegend één rijstrook per richting, maar langs de stad Pescara ligt een bypass in de vorm van een superstrada met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse kruisingen. Daarna voert de weg weer door de badplaatsen, alhoewel bij Ortona een bypass ligt. Zuidelijker wordt de kustlijn wat heuvelachtiger en minder dichtbebouwd. De SS16 voert hier deels direct langs zee.

Molise

De SS16 voert dan kortstondig door het kustgebied van de regio Molise. De grootste plaats op dit deel van de route is Termoli. De SS16 gaat hier dwars door de stad. Daarna voert de SS16 door dunner bevolkt kustgebied, met stranden die niet bebouwd zijn. Ook hier loopt een spoorlijn parallel aan de SS16.

Puglia

Kort nadat men in de grote regio Puglia komt buigt de SS16 naar het binnenland af en mijdt de grote omweg via de kust. De weg voert hier nauwelijks door bebouwd gebied en is een vrij snelle route naar de landinwaarts gelegen stad Foggia. Rond Foggia ligt een tangenziale, een enkelbaans ongelijkvloerse weg. Na Foggia begint de lange superstrada die uiteindelijk naar de kustregio van Puglia loopt. De snelweg telt 2x2 rijstroken en is volledig ongelijkvloers. De SS16 loopt hier eerst ten zuiden, later ten noorden van de A14. Via Cerignola loopt de superstrada naar de kust bij Barletta. Veel aansluitingen van de SS16 zijn substandaard en ongebruikelijk vormgegeven. De superstrada heeft nogal wat parallelwegen.

Vanaf Barletta voert de SS16 als superstrada langs een aaneenschakeling van kustplaatsen, waarvan Bari veruit de grootste is. De bypass van Bari telt 2x3 rijstroken. Bij Bari is een verbindingssnelweg naar de A14. De A14 buigt vanaf hier zuidwaarts af richting Taranto, terwijl de SS16 verder oostwaarts loopt langs de kust van Puglia. Vanaf Bari loopt de superstrada meer dan 100 kilometer door tot aan de havenstad Brindisi. Hier vertrekken de veerdiensten naar Griekenland.

Aan de zuidkant van Brindisi verlaat de SS16 de superstrada, die verder tot Lecce als de SS613 genummerd is. De SS16 voert hier als tweestrooks weg door enkele grotere dorpen in het binnenland van Puglia. De stad Lecce heeft een volledige ringweg in de vorm van een superstrada. Zuidelijk van Lecce vormt de SS16 zelf weer de superstrada, zo'n 25 kilometer zuidwaarts door het kale binnenland van Puglia tot aan Maglie. Bij Maglie slaat de SS16 naar het oosten af en loopt dan als superstrada verder tot de kust bij Otranto, waar de SS16 eindigt. Hier is de Adriatische Zee op zijn smalst, het is slechts 75 kilometer naar de kust van Albanië.

Geschiedenis

De voorganger van het noordelijk deel van de route tussen Pula (sinds 1947 in Kroatië) en Porto d'Ascoli was de strada nazionale 4. Deze vormde een boog rond het noorden van de Adriatische Zee en werd in 1923 gecreëerd. In 1928 werd de SS16 gecreëerd als noord-zuidroute vanaf Padova tot Leuca. Leuca is het zuidoostpuntje van Italië en het zuidelijkste deel van Puglia. In 1937 werd het eindpunt gewijzigd vanaf Maglie tot Otranto, hiermee werd de weg ongeveer 25 kilometer korter en eindigde aan de Adriatische Zee in plaats van de Ionische Zee.

Er zijn weinig details bekend van de superstrada in Puglia. Het traject van Foggia tot Cerignola, inclusief de bypass van Cerignola, is vermoedelijk circa 2007 opengesteld, dit betrof de ombouw van de bestaande weg. De rest van de route van Cerignola tot Brindisi is ouder, mogelijk al in de jaren '70-80 aangelegd. De bypass van Bari is ook al voor 2005 naar 2x3 rijstroken verbreed. Ook het deel tussen Lecce en Maglie is al voor 2000 naar een superstrada opgewaardeerd. Op 5 augustus 2016 opende een 14 kilometer lang deel met 2x2 rijstroken en ongelijkvloerse aansluitingen tussen Maglie en Otranto in Puglia.[1] Op 17 november 2016 opende op dit traject nog eens 4 kilometer met 2x2 rijstroken.[2]

Diramazione

Er zijn enkele diramazione van de SS16 in gebruik.

SS16 Diramazione A

De SS16 Diramazione A verbindt het dorpje Arquà Petrarca met de SS16 in Veneto, even ten zuiden van Padova. Deze route is 5 kilometer lang.

SS16 Diramazione B

De SS16 Diramazione B is een 5 kilometer aftakking naar de haven van de stad Ancona. De route eindigt ter hoogte van het station van Ancona.

SS16 Diramazione C

De SS16 Diramazione C is een aftakking van ruim 3 kilometer lengte naar de jachthaven van Pescara. Het deel dat door Strade ANAS beheerd wordt is slechts 200 meter lang.

SS16 Raccordo

De SS16 Raccordo was een verbinding tussen de SS16 en Lizzanello, even ten zuiden van Lecce in Puglia. Deze weg is in 2001 overgedragen aan de regio Puglia, en is sindsdien als de SP375 genummerd.

SS16bis

De SS16bis is een 19 kilometer lange weg tussen Pescara en Montesilvano. Dit was tot 2001 een strada statale, maar is in 2001 overgedragen aan de provincie Pescara.

SS16ter

De SS16ter was een strada statale van 50 kilometer tussen Campomarino en San Severo in de regio's Molise en Puglia. Dit is een alternatieve route tussen Termoli en Foggia, van meer secundair karakter. In 2001 is deze weg overgedragen aan de regio's Molise en Puglia. In 2015 is het deel in de provincie Campobasso een strada provinciale geworden.

Referenties

Strade statali in Italië

12345678910111213141516171819202124252627282930313233343536373839404142434445464748495051525354555862636465666768717273747576777879808183848587899091929394959699

