SS3bis (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS3bis.svg
SS3bis map.png
SS3bis
Begin Ravenna
Einde Terni
Lengte 250 km
Route

Afslagsymbool.svg Circ.ne Ravenna

Afslagsymbool.svg Cervia

Afslagsymbool.svg Casemurate

Knooppuntsymbool.svg A14 IT.svg Bologna / Taranto

Afslagsymbool.svg Cesena secante

Afslagsymbool.svg Cesena via emilia

Afslagsymbool.svg Cesena sud

Afslagsymbool.svg San Vittore

Afslagsymbool.svg San Carlo

Afslagsymbool.svg Sorrivoli

Afslagsymbool.svg Montegelli

Afslagsymbool.svg Mercato Saraceno

Afslagsymbool.svg Sarsina nord

Afslagsymbool.svg Sarsina

Afslagsymbool.svg Sarsina sud

Afslagsymbool.svg Quarto

Afslagsymbool.svg San Piero in Bagno

Afslagsymbool.svg Bagno di Romana

Afslagsymbool.svg Verghereto

Afslagsymbool.svg Canili

Afslagsymbool.svg Valsavignone

Afslagsymbool.svg Pieve Santo Stefano nord

Afslagsymbool.svg Pieve Santo Stefano sud

Afslagsymbool.svg Madonnuccia

Afslagsymbool.svg Sansepolcro nord

Afslagsymbool.svg Sansepolcro sud

Afslagsymbool.svg Sangiustino (E78)

Afslagsymbool.svg Selci

Afslagsymbool.svg Città di Castello nord

Afslagsymbool.svg Città di Castello sud

Afslagsymbool.svg Promano

Afslagsymbool.svg Montone

Afslagsymbool.svg Umbertide

Afslagsymbool.svg Umbertide sud

Afslagsymbool.svg Pierantonio

Afslagsymbool.svg Resina

Afslagsymbool.svg Ponte Pattoli

Afslagsymbool.svg Bosco

Afslagsymbool.svg Ponte Felcino

Afslagsymbool.svg Ponte Valleceppi

Afslagsymbool.svg Lidarno

Afslagsymbool.svg Valfabbrica

Afslagsymbool.svg Foligno

Afslagsymbool.svg Collestrada

Afslagsymbool.svg Ponte San Giovanni

Afslagsymbool.svg Perugia

Afslagsymbool.svg Balanzano

Afslagsymbool.svg Montebello

Afslagsymbool.svg Torgiano

Afslagsymbool.svg Pontenuovo

Afslagsymbool.svg Deruta nord

Afslagsymbool.svg Deruta centro

Afslagsymbool.svg Deruta sud

Afslagsymbool.svg Casalina

Afslagsymbool.svg Ripabianca

Afslagsymbool.svg Marciano

Afslagsymbool.svg Collazzone

Afslagsymbool.svg Pantella

Afslagsymbool.svg Fratta Todina

Afslagsymbool.svg Todi

Afslagsymbool.svg San Damiano

Afslagsymbool.svg Collevalenza

Afslagsymbool.svg Massa Martana

Afslagsymbool.svg Acquasparta

Afslagsymbool.svg Montecastrilli

Afslagsymbool.svg San Gemini nord

Afslagsymbool.svg San Gemini sud

Knooppuntsymbool.svg E45 Terni / Roma

De SS3bis is de langste superstrada van Italië. Naar de route wordt meestal verwezen als Superstrada Orte - Ravenna, waar de SS3bis een onderdeel van is. Ook het E-nummer E45 wordt vaak gebruikt als benaming voor het gedeelte tussen Cesena en Terni. Minder prominent is de naam Tiberina, naar de rivier de Tevere (Tiber) die de route aan de zuidzijde van de Apennijnen volgt.

De superstrada vormt een belangrijke noord-zuidroute aan de noordkant van de Italiaanse laars, als alternatief voor de Autostrada del Sole vanuit de Povlakte richting Rome. Omdat de route tolvrij is, kiezen met name veel vrachtwagens voor de SS3bis in plaats van voor de A1, ook al vormt de SS3bis lang niet altijd de meest directe route. De superstrada is 250 kilometer lang.

Routebeschrijving

De SS3bis begint bij de stad Terni, waar zij met een volledig knooppunt aansluit op de SS675. De SS675 is een oost-westroute, waarvan de westelijke tak de verbinding vormt tussen de SS3bis en de A1. Deze westelijke tak en de SS3bis vormen samen de zogenaamde Superstrada Orte - Ravenna.

Vanuit Terni loopt de SS3bis door een lichtglooiend gedeelte van de regio Umbria naar de stad Perugia. Bij Perugia bestaat aansluiting op enkele doorgaande oost-westroutes, richting Siena, Pescara en Civitanova Marche.

Ten noorden van Perugia wordt het tracé bergachtiger en kruipt men zo langzaam aan naar de Verghereto, het hoogste punt op de route over de Apennijnen. Men passeert onder meer de historische plaats Sansepolcro in Toscane. Op pashoogte van de Verghereto verlaat men Toscane en rijdt men Emilia Romagna binnen. Er volgt een geleidelijke afdaling naar de Povlakte. De volledige route door de Apennijnen is vrij krap uitgevoerd, met vaak scherpe bochten, vrijwel ontbrekende uitvoegstroken en nergens vluchtstroken.

Ter hoogte van Cesena kruist men de A14. Deze aansluiting is echter niet vormgegeven met een volledig knooppunt. Zij verloopt via een rotonde en het tolstation van de afrit Cesena nord van de A14. Ten noorden van Cesena loopt de SS3bis nog door tot aan de stad Ravenna, waar de route eindigt op de ringweg van de stad.

Geschiedenis

De route vanuit Rome over de Verghereto-pas naar de Povlakte wordt al zeer lang gebruikt, langer ook dan de nu meest gebruikelijke route naar het noorden over de A1 langs Firenze. Het plan om deze route uit te bouwen tot snelweg dateert uit de jaren '50, toen een noodzaak werd ingezien om, naast de Autostrada del Sole, een tweede hoofdverbinding te hebben tussen de Tyrreense kust bij Rome en de Povlakte. Het definitieve project voor de snelweg werd vastgelegd in 1962.

De aanleg van de route was vervolgens een lang proces. Men begin halverwege de jaren '60 met het vlakke gedeelte rond Ravenna en Cesena, en pas op 16 juli 1996 was de volledige SS3bis opgeleverd, met de sluiting van de acht kilometer tussen Sàrsina en Quarto. In dit lange proces werd ook afgezien van aanleg van een volledige autosnelweg, maar werd gekozen voor een substandaard superstrada.

Toekomst

Inmiddels kan mogelijk worden geconcludeerd dat de keuze voor goedkoop heeft geleid tot duurkoop. Een upgrade naar een volledige autosnelweg wordt noodzakelijk geacht. Hierbij zullen vele bruggen volledig moeten worden vervangen om de bredere rijstroken en vluchtstroken te kunnen herbergen. Het stuk door de Apennijnen ligt voor een zeer groot gedeelte op bruggen, dus de interventie zou zeer groot zijn. Het behoort dan tot de mogelijkheden dat de SS3bis in samenhang met de ombouw in concessie wordt gegeven en dus tolweg wordt.

Het idee van de uitbouw hangt sterk samen met de geplande aanleg van de zogenaamde Nuova Romea Commerciale, een snelweg tussen Mestre en Ravenna langs de route van de huidige SS309 / E55. De combinatie SS3bis - Nuova Romea zou tot een volledige snelweg tussen Venetië en het noordoosten van Italië enerzijds en Rome en het zuiden van Italië anderzijds moeten leiden. Een dergelijke route zou ook de A1 aanzienlijk kunnen ontlasten. In 2014 maakte de regering Renzi € 10,4 miljard vrij voor de aanleg van de 'Autostrada Orte - Mestre'.[1] Sindsdien zijn, door economische tegenslag, echter geen verdere stappen meer gezet.

Ook zonder uitbouw van de superstrada naar autosnelweg bestaan problemen met meerdere bruggen en tunnels, met name op het traject tussen Cesena en Canili di Verghereto. Zo werd in 2019 het Viadotto Puleto gedurende enkele maanden afgesloten toen was gebleken dat meerdere pijlers van de brug zich in bedenkelijke staat bevonden. Enkele jaren daarvóór was, even noordelijker, het Viadotto Fornello al afgebroken en vervangen. Delen van het traject tussen Cesena en Canili zijn feitelijk teruggebracht naar één rijstrook per richting, hangende de door geldgebrek maar zeer langzaam voortschrijdende herstelwerkzaamheden.

Tol

De SS3bis is nog volledig in handen van ANAS en dus tolvrij.

Rijstrookconfiguratie

De gehele SS3bis is uitgevoerd als 2x2-route zonder vluchtstroken.

Referenties

Autostrade in Italië

A1A2A3A4A5A6A7A8A9A10A11A12A13A14A15A16A18A19A20A21A22A23A24A25A26A27A28A29A30A31A32A33A34A35A36A50A51A52A53A54A55A56A57A58A59A60A90A91Autostrada Catania-Siracusa