SS415 (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS415
Begin Milano
Einde Cremona
Lengte 72 km
Route

Linate

San Donato Milanese

Bolgiano

Mezzate

Bettola-zeloforomagno

Bettolino

Caleppio

zona industriale

Zelo Buon Persico-Ovest

Zelo Buon Persico-Est

Spino D'adda

Barbuzzera

Pandino

Monte Cremasco

Vaiano Cremasco

Bagnolo Cremasco

Ombriano-Ovest

Ombriano-Sud

Crema-Sud

Crema-Centro

Crema

Madignano

Madignano

Zona industriale

Ripalta Arpina

Castelleone

Corte Madama Ca'di Sopra

San Bassano

Soresina

Santa Maria dei Sabbioni

Pizzighetonne

Farfengo

Cavatigozzi

Cremona

De SS415 is een strada statale in Italië, gelegen in de provincies Milano, Lodi en Cremona. De weg vormt een verbinding tussen Milano en Cremona en is gevarieerd uitgebouwd, van 1x2 met rotondes en verkeerslichten tot 2x2 met ongelijkvloerse kruisingen. De route is 72 kilometer lang en staat ook wel bekend als de Paullese.

Routebeschrijving

De SS415 begint aan de oostzijde van Milano op de A51 en verloopt over het algemeen oostwaarts tot zuidoostwaarts, op enige afstand parallel aan de A1 die het doorgaande verkeer verwerkt. De weg verbindt talloze dorpen in de Povlakte en is over het algemeen een drukke weg. De weg is gedeeltelijk met ongelijkvloerse kruisingen voorzien, waarbij de SS415 soms enkelbaans, soms over 2x2 rijstroken beschikt. De grootste plaatsen op de route zijn Milano, Crema en Cremona.

Geschiedenis

De huidige weg is vooral vanaf de jaren '60 ontstaan, toen bij tal van dorpen in de Povlakte rondwegen werden aangelegd. Vanaf eind jaren '80 werd er over gesproken om de SS415 om te bouwen tot een superstrada met 2x2 rijstroken. In 1993 begonnen hiervoor werkzaamheden tussen Milano en Crema, maar schandalen zorgden er voor dat de werkzaamheden snel weer stil kwamen te liggen.

Sinds 2000 wordt de SS415 op diverse plekken opgewaardeerd. Op 2 juli 2012 opende een 5 kilometer lang tracé tussen Peschiera en Pantigliate in de provincie Milano, deels verdiept in een tunnelbak. Op 26 november 2012 opende een 7 kilometer lang stuk tussen Bagnolo Cremasco en Dovera in de provincie Cremona, ten westen van Crema.

Toekomst

De SS415 moet verder uitgebouwd worden tot 2x2-weg met ongelijkvloerse kruisingen. In 2013-2015 wordt een nieuwe brug over de rivier de Adda op de provinciegrenzen van Lido en Cremona aangelegd. Tevens wordt de route tussen Peschiera en Paullo in de provincie Milano verdubbeld naar 2x2 rijstroken. Op termijn moet de hele SS415 over 2x2 rijstroken beschikken.

Referenties