SS76 (Italië)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SS76.svg
SS76 map.png
SS76
Begin Fossato di Vico
Einde Falconara Marittima
Lengte 74 km
Route
SS318.svg

Afslagsymbool.svg Fossato di Vico

Afslagsymbool.svg Cancelli

Afslagsymbool.svg Valleremita

Afslagsymbool.svg Fabriano

Afslagsymbool.svg Albacina

Afslagsymbool.svg San Vittore

Afslagsymbool.svg Serra San Quirico

Afslagsymbool.svg Angeli di Mergo

Afslagsymbool.svg Angeli Stazione

Afslagsymbool.svg Moie

Afslagsymbool.svg Pianello

Afslagsymbool.svg Zona industriale

Afslagsymbool.svg Jesi-Ovest

Afslagsymbool.svg Jesi-Sud

Afslagsymbool.svg Zona industriale

Afslagsymbool.svg Sant'Ubaldo

Afslagsymbool.svg Zona industriale

Afslagsymbool.svg Aeroport Falconara

Afslagsymbool.svg Castelferretti (A14 IT.svg)

Afslagsymbool.svg Falconara Marittima SS16.svg

De SS76, genaamd de Val d'Esino is een strada statale en superstrada in Italië. De weg vormt een oost-westroute, grotendeels gelegen in Marche, vanaf Fossato di Vico tot Falconara Marittima. De SS76 is 74 kilometer lang.

Routebeschrijving

Bij het dorpje Fossato di Vico in Umbria gaat de SS318 uit Perugia over in de SS76, die daarna door een berggebied op de grens met Marche loopt. De superstrada kent nogal wat tunnels en verloopt door valleien, diepe kloven en later vlakker terrein. Met name de oostelijke helft voert door vlakker gebied, dichter bij de Adriatische Zee. Hier zijn verspreid industriegebieden, de voornaamste plaats op de route is het stadje Jesi. Bij Castelferretti is toegang naar de luchthaven Falconara en indirect naar de A14. De snelweg eindigt kort daarna bij Falconara Marittima op de SS16.

Geschiedenis

De superstrada is aangelegd als onderdeel van de verbinding Perugia - Ancona, ook wel bekend als de Quadrilatero Marche-Umbria. Begin jaren 2000 is een 12 kilometer lang deel rond Fabriano opengesteld als superstrada. Het oostelijk deel van de route tussen Serra San Quirico en Falconara is al in of voor de jaren '90 aangelegd.

Reeds in 2006 werden contracten getekend om het deel tussen Fossato di Vico en Cancelli als superstrada door de bergen aan te leggen, grotendeels ondertunneld. Dit was een verdubbeling van de bestaande weg. De werkzaamheden lagen vanwege de crisis langere tijd stil. In juli 2015 zijn de werkzaamheden hervat[1] en dit 7,5 kilometer lange deel is op 29 oktober 2019 geopend.[2] De verdubbeling kostte € 385 miljoen.

Externe links

Referenties